Skocz do zawartości

Zmiana treści pod linkiem

Tomasz11

Rekomendowane odpowiedzi

cześć 

Mam na blogu wpis z frazą kluczową (2 słowa) na którą jestem pierwszy czasem drugi w  Google. Chciałbym nieznaczenie zmienić treść samego artykułu - usunąć np. nazwy firm jakie podawałem wcześniej jako przykłady w treści. Do tego z około 8 akapitów potrzebuję zmienić treść w około 3 (śródtytuły pozostaną bez zmian). Muszę też zmienić link wychodzący z artykułu. 

Czy takie zmiany są akcpeptowalne, czy od razy spadnę z czołowej pozycji wynikach?  Jest to artykuł natywny ale zmianiam partnera publikacji więc muszę zrobić podmianę w treści stąd moje pytanie, czy to możliwe. Jeśli nie, muszę usunąć starty artykuł i napisać nowy z tą samą frazą i czekać rok z hakiem pewnie (?)

Cześć. Nie ma co się bać zmiany treści pod warunkiem że nagle nie wywalisz 3/4 całości ;) Generalnie zmiany jakie wspominasz są akceptowalne ale miej na uwadze że każda większa ingerencja w treść nawet jeśli z naszego punktu widzenia jest zmianą na plus może zaowocować tymczasowymi turbulencjami pozycji także raczej się na to nastawiaj i rób swoje. Wykorzystaj tą okazję może do rozbudowy artykułu, wyszukaj sobie frazy poboczne i long taile na dany temat i spróbuj co nieco wcisnąć w miarę naturalnie - w ten sposób jak już pozycje ustaną po zmianach to możesz zgarnąć jeszcze dodatkowy ruch przez widoczność na większą pulę zapytań w serpach. Long story short - w żadnym wypadku nie usuwaj starego artykułu, edytuj obecny i to możliwie najlepiej.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Rainmaster, mam jeszcze pytanie dodatkowe. Rozbudowałem sobie na razie w doc. artykuł, będzie 2 x dłuższy i ciekawszy. Ale pytanie jest takie czy mogę przekleić w Wordpress w pole tekstowe ten cały nowy artykuł, czy powininem zdanie po zdaniu wklejać nowe zdania do juz isniejących? Sorry że pytanie może głupie, może banalne, ale może to ma też znaczenie i takie całe zastąpienie treści nową (choć bardziej rozbudwaną) jest niemile "widziane" przez roboty wyszukiwarki? Wiesz moze?

@Tomasz11 gdybyś próbował nawet "wklejać zdanie po zdaniu nowe do już istniejących" to choćbyś stanął na głowie to nie wyjdzie ani logicznie ani nie będzie brzmieć naturalnie ;) Totalnie się tym nie przejmuj i zrób jak radzi @jimmi - zresztą czasem na jakiś uznanych blogach pisanych nie tylko pod seo a po prostu z pasji można znaleźć ogromne wręcz artykuły które autor z czasem aktualizuje. Zmienia to co uważa za konieczne bo np w temacie się zmieniło i nawet nie myśli o Google, a artykuł po zmianie i tak ruch organiczny przynosi. Jeżeli zatem artykuł rozbudowałeś to tak czy inaczej wiele fraz pewnie dalej pokrywa + doszły nowe także się na nic nie oglądaj i aktualizuj całość na raz.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

To podałeś przykład tego o co pytałem, z tym autorem. Czyli że tak jest jak rozumiem lepiej? W sensie, że do akapitów dodaję po kilka zdań, ewentualnie kolejne śródtytuły. Tak właśnie wydaje mi się bezpieczniej, niż zastąpienie starego tekstu nowym pod tym samym linkiem (nie odejmując oczywiście fraz itd. a dodając nawet nowe ). Wiecie o co mi chodzi? :) Bo teoretycznie mógłbym dać inną treść, np fake news o Ile SEO się zgadza? Tak? I czy ruchu mi nie spadnie?

41 minutes ago, Rainmaster said:

@Tomasz11 gdybyś próbował nawet "wklejać zdanie po zdaniu nowe do już istniejących" to choćbyś stanął na głowie to nie wyjdzie ani logicznie ani nie będzie brzmieć naturalnie ;) Totalnie się tym nie przejmuj i zrób jak radzi @jimmi czasem na jakiś uznanych blogach pisanych nie tylko pod seo a po prostu z pasji można znaleźć ogromne wręcz artykuły które autor z czasem aktualizuje. Zmienia to co uważa za konieczne bo np w temacie się zmieniło i nawet nie myśli o Google, a artykuł po zmianie i tak ruch organiczny przynosi. Jeżeli zatem artykuł rozbudowałeś to tak czy inaczej wiele fraz pewnie dalej pokrywa + doszły nowe także się na nic nie oglądaj i aktualizuj całość na raz.

Jeśli tylko nie będziesz przeginał pały na zasadzie wstawiania w treści frazy co chwilę na siłę to będzie okej. Najrozsądniej jest zamiast sobie tym zawracać głowę pisać po prostu naturalnie a zamiast skupiać się na jednej frazie w treści stosować jej bliskoznaczne, odmiany a przede wszystkim wiele innych pochodnych i już. Najlepiej popatrz po konkurencji która na interesujące Cię frazy siedzi w top10 i zerknij jakie jeszcze stosują frazy w treści itp - skoro są wysoko to znaczy że Google tak pasuje najlepiej, to najpewniejszy sposób upewnienia się.

• 4 tygodnie później...
Dnia 27.05.2019 o 22:25, Tomasz11 napisał:

wpis z frazą kluczową (2 słowa) na którą jestem pierwszy czasem drugi w  Google.

To wysoko.

3 godziny temu, Tomasz11 napisał:

artykuł nie stracił mocy, może nawet wręcz przeciwnie, zyskał

Jest wyżej niż był?

Pytanie czy Google widzi już te zmiany? Zaindeksowały się nowe treści? Różnie z tym bywa.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

5 minutes ago, Toto said:

To wysoko.

Jest wyżej niż był?

może źle się wyraziłem, wyżej niż pierwszy nie może być, ale wejść z wyszukiwarki jest więcej (być może dlatego że to temat sezonowy, a właśnie jest na to sezon)

5 minutes ago, Toto said:

Pytanie czy Google widzi już te zmiany? Zaindeksowały się nowe treści? Różnie z tym bywa.

tego właśnie nie wiem. Minęsły 3-4 tygodnie, może rzeczywiście powinienem się spodziewać spadku jeśli jeszcze nie zmiany nie zostały zaindeksowane a zaszkodziły (i o tym jeszcze nie wiem)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności