Skocz do zawartości

Pozycjonowanie agielskiej wersji strony głównej - brak wyników google

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Prowadzę szkołę kitesurfingu na Sycylii i od ponad roku strona w wersji polskiej jest dostępna w sieci www.nolimitskiting.pl wszystko chodzi na CMSie Wordpress. Udało mi się wypozycjonować na porządane frazy "kitesurfing sycylia" "kite sycylia" i pokrewne. Cel założony osiągniety top 5 w google.

Przyszedł czas na otworzenie się na rynki zagraniczne, nie tylko z polskich klientów firma żyje. Postanowiłem postawić subdomenę en.nolimitskiting.pl lecz po miesiącu zreygnowałem i po przeczytaniu wielu postów w sieci przeszedłem na podkatalog /en

www.nolimitskiting.pl/en

Problem polega na tym, że google twierdzi, że strona jest zaindeksowana lecz nie wyświetla się w ogóle na porządane frazy "kitesurfing sicily", "kite sicily". Strona ma taką samą strukturę jest jedynie przetłumaczona i postawione nowe menu wszystko w języku angielskim. Nowe URL itp.

Wiem, że do wysokiej pozycji potrzebny jest czas, ale strona nie pojawia się w ogóle w wynikach wyszukiwania, kopię, kopię i nie ma. Co może być tego przyczyną? Strona ma dobrze zoptymalizowane nagłówki, tytuł i treść.

Zastanawiam się co jest nie tak, że nie ma jej w wynikach. Z tego co mi wiadomo podkatalog powinien przejąć część mocy głównej strony dzięki czemu gdzieś powinna się pojawić.

Pomyślałem także czy nie lepiej jest stworzyć całkowicie nową domenę i pozycjonować stronę od zera na język angielski, tylko równocześnie będę tworzył sobię sam konkurencję w indeksie google

Czy móglibyście spojrzeć swoim profesjonalym okiem co może być nie tak i jaką najepiej przyjąć strategię?

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi

Cześć. Najważniejsza kwestia - kiedy wersja angielska wskoczyła w indeks? Cache strony głównej w wersji en wskazuje na 25. maja, czy wtedy? Bo jeśli tak to naturalne że ona jeszcze nie rankuje pod niczym, proces zaindeksowania nie jest równoznaczny z natychmiastową widocznością jej pod różnymi frazami. Dane muszą przepłynąć między różnymi data center także kilka dni to może potrwać.

Dobrze zrobiłeś, że wybrałeś wersję w katalogu i tego też bym się trzymał. Postawienie całkowicie nowej domeny to tak jakbyś postawił też wersję na subdomenie (robota od zera) także ze wszystkich rozwiązań wybrane obecnie jest najlepsze.

W międzyczasie radziłbym skupić się już na linkbuildingu dla wersji en, to na pewno przyspieszy rankowanie. Wbrew opinii różnych seło speców z blogów onsite ma znaczenie ale nie jest najważniejszy.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Dziękuję za odpowiedź.

Dokładnie jakieś kilka dni temu strona wskoczyła w indeks, ale pamiętam jak w lutym w zeszłym roku stawiałem wersję polską to od razu pokazywała się w rankigu, daleko ale gdzieś tam się pokazywała.

Zastanawiam się jednak czy domena .com nie rankowałaby lepiej? Na rynek polski zostawiam .pl a na zagraniczny .com. Fakt robota ode zera ale mogę przenieść cała stronę i zajmie mi to powiedzmy ok 2 godzin może nawet krócej. Ustawiłem również hreflangi na stronach ale GSC ich nie widzi, dziwna sprawa.

Na dobrą sprawę póki nie masz i tak pozycji na en więc nic nie tracisz możesz pokusić się o domenę .com dla niej, nawet ze względów "wizualnych" by nie mieć adresu .pl/en/ ;) Tak czy inaczej po stworzeniu takowej i zaindeksowaniu zajmij się link buildingiem powoli a rankowanie sobie sprawdzaj przy okazji bez ciśnienia.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Ok ale z drugiej strony, strona główna, która ma już jakąś moc powinna pomóc w rankingu wersji angielskiej, zgadza się?
Jak postawie nową domenę to stracę tą możliwość. Czy ma to na tyle małe znaczenie, że lepiej działać na nowej domenie .com?

W teorii lepiej mieć taką część serwisu na tej samej domenie z tego względu chociażby, że zbierając linki do strony moc po linkach wewnętrznych rozpłynie się na obie wersje. Z tego też powodu np blogi firmowe są prowadzone przecież na tej samej domenie, zwykle w katalogu /blog a nie jako osobny twór np na subdomenie czy w ogóle pod innym adresem. Z drugiej strony na obu stronach będziesz mieć wzajemne linki do wersji PL i EN także jakaś tam część pomiędzy nimi i tak przepłynie. Zaznaczyć jednak trzeba, że te linki będą niczym zwykłe linki wychodzące po prostu do innych stron (domen), jako link do wersji en w katalogu tej samej domeny będzie to traktowane jako link wewnętrzny.

Dochodzi tutaj jeszcze kwestia czysto wizerunkowa, czy dla wersji angielskiej wolisz mieć adres .com czy .pl/en/ choć ten aspekt dla mnie miałby najmniejsze znaczenie.

Kwestia wizerunkowa na tą chwilę ma najmniejsze zanczenie. Ważne jest, żeby strona jak najszybciej podskoczyła do góry i zaczeła sie pokazywać. Jestem w trakcie przygotowywania dodatkowych tekstów w języku angielskim ze słowami kluczowymi więc da mi to dodatkową moc.

Tylko, że nikt nie bedzie kupował na domenie PL. Powyzej słusznie @Rainmaster pisze, że ze względów własnie kulturowych 3ba miec albo domene globaln COM albo CO.UK

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Rozumiem. Powiedzmy, ze decyduję się na nową domenę. Rozumiem, że dobrze ze względu na Seo by URL zawierał słowa kluczowe? Firma nazywa się no Limits kitesurfing. Pozycjonuje się na hasła kite Sicily kitesurfing sicily 

Dostępne domeny to:

Sicilykitesurf.com
Sicilykite.com
Sicilykitesurfing.com
Kitesurfingsicily.com

Czy każda z domen będzie miała podobną moc?  I czy dobrze mysley żeby w domenie zawrzeć od razu słowa kluczowe? Zamiast domeny nolimitskite.com lub nolimitskitesurfing.com

Zawieranie frazy w domenie a w urlu to dwie różne sprawy - dobrze jest mieć frazę w adresie podstrony (jeśli wygląda to w miarę sensownie odnośnie tego co na danej podstronie jest np www.firmamarketingowa.pl/tworzenie-stron), ale nie ma sensu wciskać jej w samej domenie. Był czas kiedy domeny z frazą się pozycjonowały łatwiej, później takowe miały gorzej a jak jest teraz to ile seowców tyle opinii. Bezpieczniej jest moim zdaniem rejestrować domenę z nazwą firmy. I wizerunkowo dla marki również.

Sama nazwa domeny nie ma totalnie wpływu na jej moc. Takową tworzą linki do niej prowadzące.

9 minut temu, Alien161 napisał:

Czyli ze względu na szybkość wybicia się w rankingu lepiej zastosować domenę exact match?

To nie od tego zalezy - ułatwia tylko w jakims stopniu sprawe.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Proszę Państwa

Postawiłęm nową domenę nolimitskite.com . Strona już na niej wisi. Pytanie czy muszę robić przekirowanie 301 z podkatalgu? czy wystarcz, że usunę podkatalog. Próbowałem przekierować podkatalog na nową domenę ale nie chce działać, walczę już 2 godzinę i się poddałem. Strona jest na wordpresie multisie podkatalog. Nowa domena- strona postawiona na nowej instalacji wordpressa

Na Twoim miejscu postawiłbym domenę z nazwą firmy .com Ale jak już taką postawiłeś to ok.

Zrobiłbym wersje różnojęzyczne w katalogach  nolimitskite.com/pl

Skoro działasz we Włoszech dałbym też wersję w języku włoskim nolimitskite.com/it

Jeśli zdarzają się klienci z innych krajów lub wiesz, że tacy trafiają na Sycylię i możesz ich zgarnąć przemyślałbym też wersje w innych językach np. fr, de czy nl

W nolimitskite.com/pl zrobiłbym od nowa. W sensie te same informacje ale napisane inaczej. Tak żeby nie było duplikatu z nolimitskiting.pl.

Inwestowałbym, w sensie pozycjonowałbym obie domeny. I po czasie zobaczył, która wskoczy wyżej. Potem ewentualnie myślał co z robić z wersją .pl.

Dwie różne strony z tą samą ofertą jeśli się będą różniły tekstem i nie będą duplikatem raczej nie zaszkodzą. A domena .pl w google.pl może mieć jednak bonusik za polską domenę.

Z wersji nolimitskiting.pl dałbym oczywiście linki do wersji angielskiej nolimitskite.com.

Z wersji nolimitskiting.pl usunąłbym wersję /en

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności