Skocz do zawartości

Serwis o najpiękniejszych budowlach świata

wojto

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

proszę Was o odwiedzenie i ocenę mojej strony Budowle.pl która wczoraj przeszła gruntowny redesign (całkowicie nowy wygląd) i refactoring (Symfony 4), a w zamyśle ma być największą polską bazą budowli :rolleyes: 
Serwisem zajmuję się praktycznie sam dlatego ważne jest dla mnie świeże podejście "osób postronnych". ;)
Interesuje mnie całościowa ocena strony (wizualnie, funkcjonalnie, co jeszcze do niej dodać, itp.), zatem wszelkie opinie, nawet te niemiłe, są mile widziane :D

https://www.budowle.pl/

oraz przykładowa opisana budowla:

https://www.budowle.pl/budowla/wieza-eiffla

Dziękuję i pozdrawiam :)

Wiec wieża Eiffla jest to fakt ładna zwłaszcza oświetlona w nocy i :zdziwko:
Natomiast serwis który ja prezentuje NIE. Typografia do poprawy :gazeta:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dzięki za uwagi.

Zmieniłem czcionkę na Lato (Light), chociaż nie jestem do niej przekonany, próbowałem też zwykłego Roboto oraz Roboto Condensed.

Wydaje mi się, że taka rzeczywiście może się lepiej prezentuje niż wcześniejsza Times New Roman, ale kosztem konieczności ładowania zewnętrznych fontów.

Czy coś jeszcze mogę zmienić, aby poprawić typografię? :)

Uwagę z kolorami komentarzy przemyślę, może poprubuję z odcieniami jednego koloru.

7 godzin temu, wojto napisał:

Zmieniłem czcionkę na Lato (Light), chociaż nie jestem do niej przekonany, próbowałem też zwykłego Roboto oraz Roboto Condensed.

Fonty w wersji Light sa z reguly zbyt "cienkie" zeby dalo sie je wygodnie czytac (przynajmniej w tak malym rozmiarze).

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Ten  czarny cienias na TOP'ie ze zdjęciem jest rodem z ubiegłego wieku :shok:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

9 minut temu, Mion napisał:

Ten  czarny cienias na TOP'ie ze zdjęciem jest rodem z ubiegłego wieku :shok:

Chodzi ci o cien pod tekstem? Heh, w ubieglym wieku takie cuda to tylko w Photoshopie :) Ale fakt. Nigdy nie uzywa sie fonta light na takim tle - musi byc grubszy. W ogole, to jesli juz chce sie dac tekst na zdjecie, to najlepiej nalozyc na zdjecie jakas warstwe jednolitego koloru (np. czarny) z polprzezroczystoscia. Musi byc kontrast. A tekst nie na cala szerokosc - doczytaj sobie o zasadzie 65-75 znakow w linii (w sensie autor watku niech sobie doczyta...).

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Właśnie w tym problem, że ja nie chcę dawać maski na tym zdjęciu dużym, tylko chcę tam prezentować zdjęcie w pełnych kolorach. Więc musiałem jakoś wyróżnić napis na nim, albo cieniem, albo jakimś blokiem z maską (co gorzej wyglądało). Tak więc nie mam pomysłu jak to zmienić, bez dawania maski na całe zdjęcie, tak aby nie zlewał się tekst np. z jasnym zdjęciem.

Cytat

Nigdy nie uzywa sie fonta light na takim tle - musi byc grubszy.

Chodzi o font na całej stronie, czy w nagłówku? Wieczorem zmienię Lato Light na Normal , albo na Roboto Normal i sprawdzę jak to wygląda, ale z tego co pamiętam, to wydawało mi się, jakby wszystko było boldem :/

Zasada 65-75 znaków wydaje mi się, że raczej powinna być stosowana w jakichś wydrukach, książkach, czy mailach. Wydaje mi się, że rzadko się ją spotyka na stronach internetowych. Poza tym, jakoś ludzie sobie radzą z czytaniem takich szerszych tekstów, np. na wikipedii, czy chociażby na tym forum ;) pzdr.

5 godzin temu, wojto napisał:

Właśnie w tym problem, że ja nie chcę dawać maski na tym zdjęciu dużym, tylko chcę tam prezentować zdjęcie w pełnych kolorach. Więc musiałem jakoś wyróżnić napis na nim, albo cieniem, albo jakimś blokiem z maską (co gorzej wyglądało). Tak więc nie mam pomysłu jak to zmienić, bez dawania maski na całe zdjęcie, tak aby nie zlewał się tekst np. z jasnym zdjęciem.

Podziel to - 2/3 szerokosci zdjecia, 1/3 szerokosci tekst.

Chodzi o font na całej stronie, czy w nagłówku? Wieczorem zmienię Lato Light na Normal , albo na Roboto Normal i sprawdzę jak to wygląda, ale z tego co pamiętam, to wydawało mi się, jakby wszystko było boldem :/

Roboto tak ma. Bezpieczny wybor to jeszcze Open Sans. Nie wiem ile masz lat, ale ja z moja przekroczona 40-ka nie umiem juz wygodnie czytac takich malych literek. A 20 lat temu walilismy we Flashu pikselowe fonty 8px i bylo OK. To se ne vrati. Nawet te rekomendowane 16px to dzis za malo.

Zasada 65-75 znaków wydaje mi się, że raczej powinna być stosowana w jakichś wydrukach, książkach, czy mailach. Wydaje mi się, że rzadko się ją spotyka na stronach internetowych. Poza tym, jakoś ludzie sobie radzą z czytaniem takich szerszych tekstów, np. na wikipedii, czy chociażby na tym forum ;) pzdr.

Zdziwilbys sie. Tylko musisz zobaczyc odpowiednie (nie polskie) przyklady. Jesli trafiam na strone z tekstem na cala szerokosc monitora (23") to zamykam. Chyba, ze **bardzo** chce przeczytac, wtedy powiekszam tekst i zmniejszam okno.

Ogólne wrażenie jest dobre, ale jest sporo technicznych detali, które kładą się cieniem na tym projekcie

1. Slajder wymaga dopracowania. Rozumiem, że nie chcesz overlaya (maski) na zdjęciach budowli, żeby prezentowały się w pełnej krasie, ale cytaty - mimo cienia - nadal są mało czytelne. Druga kwestia to brak korelacji między treścią cytatu a tłem - tak więc np. cytat Gaudiego o tym, że kolor w dekoracji jest ważny może wyświetlić się na tle monochromatycznego, bauhausowego gmachu

2. Nagłówek “Wybrane budowle” ma trochę za mały padding pionowy (10px). Nie ma przez to wizualnego oddechu. Typografia też nie do końca pasuje, może PT Sans, Poppins albo Roboto Slab z font-weight: 400 albo 600. Popróbowałbym jeszcze innych wariantów z bezszeryfowymi fontami

3. Tytuły postów w liście są za małe (20px) i przydałby się im nieco większy padding-top. Kwestia do rozważenia, czy italic jest tu idealnym rozwiązaniem

10 godzin temu, norbas97 napisał:

Ogólne wrażenie jest dobre, ale jest sporo technicznych detali, które kładą się cieniem na tym projekcie

Dzięki za konkretne sugestie! :)

1. Zgadza się, slajder ma prezentować zdjęcia w pełnej krasie, dlatego też nie chcę go wyszarzać, jak mi coś przyjdzie innego do głowy z wyróżnieniem tego nagłówka, to będę próbował. Tak, cytaty jak i zdjęcia są losowo, więc może się zdarzyć, że nie będą do siebie pasowały, ale jakoś to przeboleję :/

2. Nagłówkom dałem 10px więcej światła nad nimi. 

Poeksperymentowałem z fontami, m.in. Roboto Light, Roboto Normal, Lato, wspomnianym post wyżej Open Sans i Pt Sans i chyba najbardziej mi odpowiada ten ostatni, dlateog też już zmieniłem i wszystko jest w Pt Sans :) O dziwo też, page speed insight nie spadł po dołączeniu nowych fontów, a nawet wzrósł do 98, hm...

3. Tytułom też zwiększyłem nieco font i dałem marginy na dole i górze, więc może być trochę lepiej.

Pozdrawiam.

Takie moje IMHO

Typ budowli: Wieża widokowa

Po najechaniu na aktywny link pojawia się flaga z opisem ... ale TU się aż prosi o aktywny link do kategorii grupy obiektów: Wieże widokowe .

Podobnie dla:

Styl architektoniczny: Wiktoriańska struktura ekspresjonistyczna

• 1 miesiąc temu...
  • 11 miesięcy temu...

strona miła dla oka. nie wpisuje sie raczej w obecne trendy designu ale trescia nadrabiasz np.: https://www.budowle.pl/tekst/ile-trwa-budowa-domu-szkieletowego/558

nie wiem jak czesto pojawiaja sie nowe tresci ale troche odwrocilbym kolejnosc. topic poswiecil na budowle moga byc np kafelki tak jak masz teraz tylko 100% szerokosci a pod spodem aktualnosci 

strona widze cieszy sie rowniez zaangazowanymi uzytkownikami (https://www.similarweb.com/website/budowle.pl/#overview) , jezeli jeszcze nie zacząłeś monetyzowac powierzchni to powinienes 

Opiekuj.pl - Testy dla opiekunek do dzieci | Dentysta Mokotów który daje powody do uśmiechu | Systemy szklane - Oferujemy szeroki wybór elementów szklanych dostępnych w różnych rozmiarach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności