Skocz do zawartości

Wasze zdanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zbudowałem i wypozycjonowałem stronę w domenie regionalnej na frazę lokalną (usługa miasto). Strona weszła na około 25 pozycję na samą frazę - już bez miasta. Fraza trudna, komercyjna.

Radzicie atakować topy ogólnopolskie z domeną regionalną? Nie mam w tym doświadczenia. Chodzi mi tylko o aspekt efektywności pozycjonowania, nie o efekt marketingowy. Algo jakoś nie utrudnia regionalkom topy ogólnopolskie?

Będę wdzięczny za wasze wypowiedzi.

Z mojego doświadczenia ciężko zrobić ścisłe topy tym samym url'em na frazę lokalną i trudną frazę ogólną. Choć oczywiście, są przypadki że udało się tak zrobić - mam tu ma myśli wypozycjonowanie top3 strony głównej na frazę lokalną i na trudną frazę ogólną. 

Co do samego aspektu wbijania na frazy ogólne domeny regionalnej to już inna bajka, osobiście tego nie testowałem.

3 godziny temu, Lars napisał:

Radzicie atakować topy ogólnopolskie z domeną regionalną? Nie mam w tym doświadczenia. Chodzi mi tylko o aspekt efektywności pozycjonowania, nie o efekt marketingowy.

Jest to możliwe ale z  ekonomicznego punktu widzenia nie opłacalne. Lepsze i szybsze efekty można osiągnąć na domenie najwyższego poziomu.

3 godziny temu, Lars napisał:

Algo jakoś nie utrudnia regionalkom topy ogólnopolskie?

Utrudnia ale jak wiadomo algo nie jest doskonałe.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

6 godzin temu, Lars napisał:

Strona weszła na około 25 pozycję na samą frazę - już bez miasta

Pytanie czy rzeczywiście w każdej innej lokalizacji się tak wyświetla.

Z moich obserwacji wynika, że to co jest pozycjonowane na frazy regionalne niekoniecznie działa na ogólne wyniki, które nie uwzględniają lokalizacji wyszukiwania.

To co mam wypozycjonowane lokalnie oczywiście wyświetla się na frazę "bez miasta" pod warunkiem, że odpytuje z IP, które jest z tego miasta lub okolic. Jeżeli jednak odpytam na tą samą frazę, ale będę zupełnie w innej części kraju, to już nie podskoczę.

Poza tym trzeba spojrzeć na cel. Jeżeli chodzi o zdobycie ruchu to jeszcze można to uznać za plus, ale jeżeli jest to branża typowo usługowa związana z regionem, to pytanie: po co?

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Wyniki zawszę są oparte na lokalizacji. Jeżeli to typowa usługa, jak dla mnie uderzanie w ogólnopolskie wyniki nie ma sensu, także z marketingowego punktu widzenia (o którym prosiłeś nie wspominać, ale jestem uparty ;) ). Oczywiście, ciężko to znowu określić bez znajomości domeny i branży.

Linkblog.pl - blog o marketingu | Opieka WordPress - https://wordpresso.pl/

Fraza może być lokalna jak i ogólnopolska. Problemem może być to ze jak nawet będzie już w top10 czy wyżej to przeglądający serpy szukając frazy nie-lokalnej pominą ją, po prostu nie wejdą. 

Trochę wąsko na to spojrzałem , przecież mam na kilku zapleczach postawionych na regionalkach artykuły w topach na ogólne frazy.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi! :)

• 2 tygodnie później...

Ale to nie o samą stronę chodzi, tylko również o konkretne frazy. Piszesz, że na regionalnych domenach masz wysoko w topach artykuły na ogólne frazy. Jeśli tak faktycznie jest (sprawdzałeś w różnych lokalizacjach w narzędziu podglądu reklam?), to znaczy, że te konkretne frazy nie mają charakteru lokalnego. Jednak te o charakterze lokalnym będą zawsze dostosowane do lokalizacji i ciężko tu mówić o pozycjonowaniu regionalnej strony na ogólnopolskie wyniki, bo czegoś takiego w rzeczywistości nie da się uzyskać. 

Mnie się to tak śmiesznie skojarzyło, to co to są te "ogólnopolskie wyniki"? Przecież każdy ma firmę w jakiejś miejscowości, chyba że mówimy o kosmitach których siedziba firmy mieści się "wszędzie", taki latający spodek... i "to oni rankują na ogólnopolskie topy", a reszta lokalnie...

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności