Skocz do zawartości

Czerwcowa aktualizacja algorytmu

Ryś

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
14 godzin temu, Pysio napisał:

Jakby ktoś chciał sprawdzić jak jego domena zareagowała na zmiany bez wchodzenia w szczegóły Np pokazać klientowi polecam:
https://app.sistrix.com/en/google-updates

Pozdrawiam

Pysio

u mnie zupełnie odwrotnie niż pokazuje to narzędzie :P

U mnie rollercoaster po update. 

Dwie domeny, kategoria zdrowie. Jedyne co je różni to wiek. Starsza wzrosty, roczna znaczny spadek (niestety z ważnych fraz na które od dawna miałam top1) 

Czekam teraz na jakąś analizę kto zyskał, kto stracił i dlaczego i będziemy starać się odbudować widoczność. 

Ja na razie monitoruję, nie pozycjonuję, jedną stronę znajomego. On nie pozycjonuje się w ogóle. Nie przybywa linków itd... Od lat miał topy na wiele fraz, aż tu nagle wczoraj wszystko poleciało.

Co ciekawsze to w serpach zachowanie jakby był to filtr.

Jeszcze ciekawsze jest to, że w serpach pojawiła się strona, która była w katalogu jakieś rok temu - teraz odseparowana na inną domenę. Katalog /en/ i wszystkie podstrony potraktowane 301 na nową domenę.

Na chwilę obecną moje wnioski są takie, że coś zje**li i przywrócili archiwalne wyniki.

Ktoś miał coś podobnego wczoraj/dzisiaj ??

45 minut temu, ar4 napisał:

Jeszcze ciekawsze jest to, że w serpach pojawiła się strona, która była w katalogu jakieś rok temu - teraz odseparowana na inną domenę. Katalog /en/ i wszystkie podstrony potraktowane 301 na nową domenę.

Mi w senuto dzisiaj pokazało dla jednej frazy stronę którą usunąłem kilka tygodni wcześniej (zrobione było przekierowanie 301) pomimo tego że już dawno się wymazała z wyników. Wczoraj też przez połowę dnia wróciła jedna strona dla ważnej dla mnie frazy, która wyszła jakby z suplementala na pół dnia ale dziś znowu już jej nie ma w wynikach :( A na to liczyłem, że w ramach update'u ta fraza wyjdzie z suplementala... Chociaż jeszcze mam resztki nadziei, że przez kilka dni będą fluktuacje...

2 godziny temu, ar4 napisał:

On nie pozycjonuje się w ogóle. Nie przybywa linków itd... Od lat miał topy na wiele fraz, aż tu nagle wczoraj wszystko poleciało.

Kiedyś widziałem to w "zamrożonej" drogiej tematyce. Algo serpów nie ruszał, można było olać linkowanie bo nic się nie działo. A potem "blokada maszyny losującej została zwolniona" i zaczęło się liczyć co kto robił.

Według mnie algo przelicza linki. Strony solidnie linkowane mocnymi linkami mocno w górę. Strony które dostały filtra np. pół roku temu za linki, spadają mocnej.

@ar4  Na frazach lokalnych też przy tej aktualizacji też widzę, że strony które od 10 lat były  top1 na kilka głównych frazach lokalnych w swojej branży, w ogóle nie pozycjonowane, trzymające się chyba tylko z racji wieku domeny spadają. Czyli ewidentnie chyba linki przeliczają.

Ja obserwuje zmiany, które polegają na "pokazywaniu" innych tytułów moich stron w wynikach, innych niż to było dotychczas.

Zmian pozycji nie obserwuje. Docelowe stoją raczej stabilnie, mocne zaplecza blogowe też.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

@Toto mam podobnie 

Sprawdź  kontenery biurowe Ultramodula, – to innowacyjna marka z branży budownictwa modułowego będąca częścią firmy Ultragroup.
Autoryzowany sklep z zegarkami, zegarki męskie i damskie - Zegart.pl

A może chcesz kupić meblościanki - sprawdź perlavita.com.pl meble do każdego wnętrza. W dobrej cenie.

13 godzin temu, s_matysik napisał:

Według mnie algo przelicza linki. Strony solidnie linkowane mocnymi linkami mocno w górę. Strony które dostały filtra np. pół roku temu za linki, spadają mocnej.

Linki? To jak wytłumaczysz spadki w dziale "zdrowie" oraz "finanse"?

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@zgred moje obserwacje w kilku przypadkach są identyczne jak te u @s_matysik

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

15 godzin temu, s_matysik napisał:

Według mnie algo przelicza linki

Twoje obserwacje są błędne. Google idzie całkowicie innym kierunku. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

@zgred w branży o podobnej trudności do finansów serwisy linkowane mocnymi linkami poszły w górę, serwisy linkowane jakiś czas temu spamem mocno w dół

Linki mają marginalne znaczenie. Ale tutaj mówię o swoich projektach, w których główną miarą jest onsite, liczba reklam, ux i przelotowość serwisu (mam na myśli, ze jeśli serwis nic nie sprzdaje i nic nie daje użytkownikowi to leci - przykładem zdrowie tvn i paru innych portali). Typowy Ymyl.

Jednak imho za wczesnie na analizy ... wole odczekac 2-3 tygodnie.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Dnia 7.06.2019 o 09:29, zgred napisał:

Jednak imho za wczesnie na analizy ... wole odczekac 2-3 tygodnie.

Sprawdzam i wydaje mi się, że .... niewiele się zmieniło.

Czyżby wszystko co mnie spotkało w tej sprawie to zadziało się w maju? gdy miałem problem z przebijaniem się z nowymi stronami na pierwszą stronę?

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności