Skocz do zawartości

Przekierowanie na nową domenę w GSC

blake

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś się orientuję czy to w ogóle działa i na jakiej zasadzie? Google łyknęło sobie domenę techniczną na której przez chwilę stała kopia jednej strony, ale po przepięciu domeny głównej ta domena testowa dostała 301 na domenę główną. 30.04 w GSC zrobiłem przekierowanie na nową domenę a do dzisiaj po pierwsze widzę ją w indeksie, po drugie pokazuje mi w GSC ilość wyświetleń i kliknięć właśnie w tą domenę. Szukając po treści ze strony oczywiście znajduję dwie domeny, czyli mam DC. WTF?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Mam domenę przekierowaną w marcu zeszłego roku, stara do dziś siedzi w indeksie z sitem większym niż nowa (a raczej był większy, na nowej doszły nowe treści więc już przegoniła) :) Zrobiona 301 w htaccess i zgłoszona zmiana w GSC. Przez kilka miesięcy ruch był w obydwu GSC, do dzisiaj pojawiają się kliki.

dymna.jpg

Jeżeli o mnie chodzi to może sobie nawet i rok wisieć, ale czy ten DC nie udupił mi właśnie domeny....

W depresji już miałem pisać na forum białych kapeluszy a tu... zonk :D forum im usunęli XD

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

15 godzin temu, wedrowiec napisał:

Mam domenę przekierowaną w marcu zeszłego roku, stara do dziś siedzi w indeksie z sitem większym niż nowa (a raczej był większy, na nowej doszły nowe treści więc już przegoniła) :) Zrobiona 301 w htaccess i zgłoszona zmiana w GSC. Przez kilka miesięcy ruch był w obydwu GSC, do dzisiaj pojawiają się kliki.

Mam taką sytuację od 2 lat u jednego klienta. Stara domena sobie wisi wesoło w indeksie mimo zrobionych przekierowań :) 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

blake u mnie na szczęście działa to jak z canonicalem (czyli wujowo) - po treści znajduje tylko nową domenę. Jedyna opcja zobaczenia starej domeny to właśnie przez site. Aaa i jeszcze jak wyindeksowałem starą domenę w GSC to nowa zaliczyła spadek na pozycjach - widocznie poszła się czesać moc z 301. Długo się później odbijała także nie zalecam takiego rozwiązania ;)

dymna.jpg

12 minut temu, wedrowiec napisał:

jak wyindeksowałem starą domenę w GSC to nowa zaliczyła spadek na pozycjach - widocznie poszła się czesać moc z 301.

o!

Ja tego nie ruszałem u siebie, bo moc przeniosło poprawnie przy zmianie domeny. Może dobrze bo po co mi taki case jak u Ciebie :) 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Jest mega burbello z 301-ynkami i to od wielu lat. Dla pewności, jeśli masz dostep  do staroci - zrób canonical'a na starym contencie i 301 jednocześnie. DC nie powinno Cię uwalić.

A co do usunietego forum - I am sorry :P teraz jest angielskie a tam to już w ogóle jest tak biało, że mnie zemdliło po 2 dniach.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jak miałam problemy z przekierowaniami u siebie (domeny zostały prawidłowo przekierowane, stare zniknęły z indeksu, a po kilku latach nagle się znowu pojawiły i na domiar złego zastąpiły nowe), to połączyłam 301 z canonicalem i po chwili wszystko wróciło do normy. To było zalecenie Muellera, bo wrzucałam temat na działające wtedy G+. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności