Skocz do zawartości

link rel="canonical"

ArcziB

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jeśli na każdej podstronie witryny mam zapis - link rel="canonical" href="index.html" to będzie to negatywnie wpływać na pozycjonowanie podstron. Znalazłem informację z których wynikało, że jeśli w  każdej podstronie znajdzie się odwołanie do linka kanonicznego będą on rzadziej odwiedzane przez Googla.  Korzystam z aplikacji do generowania motywów i tam z automatu dodany jest rel="canonical na każdej podstronie. Zastanawiam się czy usuwać z kodu odwołanie do linku kanonicznego czy zostawić. Bardziej zależy mi na pozycjonowaniu podstron niż strony głównej. Natomiast pomiędzy podstronami nie występuje duplikacja treści. 

W przypadku strony głównej canonical powinien wskazywać "/" a nie "/index.html". Kwestia czy pozycjonujesz z index.html czy bez ale generalnie powinno być na "/" i strona glowna z index.html powinna iec 301 na "/".

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jest to dokładnie opisane: https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=pl - nie ma żadnej filozofii. Canonical "sam na siebie" jest dobrze. Podejrzane są: paginacja, sortowania

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

12 godzin temu, ArcziB napisał:

Jeśli chodzi o index.html i "/" to mam ogarnięte.

Wskazywać wersję kanoniczną strony głównej w kodzie strony głównej ... hmm dziwna koncepcja.
Co innego przekierowania z index.(php|htm) > "/" i o ile to potrzebne z adresu IP na  adres domenowy..

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności