Skocz do zawartości

system linkowania np. onetu - co to daje i po co to?

vel

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że szczególnie portale (ot choćby onet.pl) mają "dziwny" sposób linkowania.

Czyli link typu https://www.onet.pl/2cc, który jest przepisywany potem na "przyjazny" link https://podatki.onet.pl/1032881,1,0,wiadomosci.html

Po co taki zabieg się stosuje? co to ma dać? bo że potem link jest przekształcany w postać bez query stringa, to wiadomo co daje. ale takie "ukrywanie" linków? po co to komu?

Ktoś potrafi podać merytoryczne jakieś uzasadnienie?

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

• 2 tygodnie później...

Witam:

Jak takie linki maja sie do wyszukiwarek, nie przeszkadza im ze to przekierowania? Pozdr.

Sam stosuje krótkie url od pewnego czasu i zauważyłem że G: dobrze radzi sobie z takim przekierowaniem.

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

• 1 miesiąc temu...

Po co taki zabieg się stosuje? co to ma dać? bo że potem link jest przekształcany w postać bez query stringa, to wiadomo co daje. ale takie "ukrywanie" linków? po co to komu?

Ktoś potrafi podać merytoryczne jakieś uzasadnienie?

Jedną z korzyści jest objętość kodu strony wynikowej - przy parudziesięciu urlach i milionach odsłon dziennie zaoszczędza się całkiem spory wycinek pasma.

linki ze stopki...

a poza tym dla serwisu informacyjnego może mieć znaczenie coś takiego jak

"zapamiętywalność" adresu. zdaża mi się czasem znaźć jakieś info na onecie o np. pobitym rekordzie promili we krwi, czy czesaniu kompów przez policję i potem widzę ten link w opisach gg niektórych znajomych.

na cholerę tinuurl, jak masz tak zrobioną stronę....

pozdrawiam

101k

tonery tusze :: karmy dla psów - zapraszam :: Psiarskie forum

mozesz miec .htaccess dac strone bledy blokowac folder na haslo itd itd, ale niema modulu mod_rewrite i co ? Razz

Przeczytaj prosze to co napisales i sie zastanow ;-)

Polecam tez poczytanie troche o mod_rewrite (np. na tym forum)

Pozdrawiam

PS. zebol sprawdz ilosc linkow w twoim podpisie i przeczytaj regulamin.

Absurd, nonsens i hipokryzja.

Mój blog o SEO / SEM

Z tego co wiem mod_rewrite to modul apache.

Jezeli mamy mozliwosc stworzenia pliku .htaccess na naszym koncie nie znaczy ze apache ma zainstalowany wlasnie ten modul.

.htaccess nie sluzy tylko do ustalenia mod_rewrite

Hmm ciekawe...

Posiadam konto na home.pl

Mam mozliwosc stworzenia pliku .htaccess mam ustawione strony bledow, mam tez zdefiniowane typy MIME i wszystko gra. A wiec dlaczego nie dzial mod_rewrite ?

Bo serwer www na home.pl nie ma zainstalowanego modulu mod_rewrite a wiec napisane w .htaccess kilku linijek ktore powinny uaktywnic mod_rewrite nic nie dadza poniewaz ten moduł nie jest zainstalowany na serwerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności