Skocz do zawartości

Rozliczanie się z przychodów z programów partnerskich

Bednarek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wszystkie programy partnerskie działają w taki sam sposób (tzn. dostaję od programu partnerskiego baner graficzny i wstawiam go na swoją stronę)? Jest to ważne, bo sposób wstawienia banerów wpływa na sposób rozliczenia się z przychodów. Np. reklamy Google Adsense wstawiane są w taki sposób, że wstawiam kod JavaScript i wiąże się to z najmem/dzierżawą powierzchni reklamowej na mojej stronie (Google może sobie wstawiać w miejscu tej powierzchni reklamy jakie chce), a najem/dzierżawa powierzchni reklamowej zgodnie z ogólną interpretacją nie wymaga zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej (wystarczy płacić ryczałt) - o ile strona na której są reklamy AdSense ma charakter hobbystyczny (czyli nie jest np. stroną firmową, czy stroną na której mamy sklep i coś sprzedajemy).

Natomiast w przypadku np. programu partnerskiego mBanku o ile się nie mylę wstawiamy na naszą stronę baner graficzny - czyli my jako właściciele stron decydujemy co będzie wyświetlane - NIE jest to więc najem powierzchni reklamowej. Jak więc się z tego pp mBanku rozliczyć? Trzeba mieć jednoosobową działalność gospodarczą? Czy można w jej ramach płacić podatek liniowy 19%? Jak będzie to wyglądało w innych pp?

Najprościej i najszybciej przeczytać zasady konkretnego p.p., ale tutaj za dużo się chyba wymaga...

W większości przypadków możesz obejść się bez działalności, jednak przy ciągłych wpływach co miesiąc będzie raczej wskazany na założenie DG. Dla jasności polecam zadzwonić tutaj.

Świeży niczym trawa na wiosnę katalog stron www - zareklamuj swój Biznes Lokalny już dziś. Usługa z FV 23%! Dla forumowiczów oferta - polub nasz fanpage i dodaj wpis brązowy za free.

14 godzin temu, Bednarek napisał:

czyli my jako właściciele stron decydujemy co będzie wyświetlane - NIE jest to więc najem powierzchni reklamowej.

IMHO to tylko szczegół techniczny implementacji wyświetlania reklamy.

Takie sprawy najlepiej ustalaj z swoim księgowym lub US pod jaki Podlegasz, a najlepiej by było odpowiedź od US uzyskać na piśmie.

14 godzin temu, Bednarek napisał:

o ile strona na której są reklamy AdSense ma charakter hobbystyczny

To nie ma znaczenia czy jest firmową / hobbystyczną / non profit ITD...

Znaczenie ma jak się Rozliczysz z US z przychodów z reklamy na tej stronie.

Jest jeszcze coś takiego jak "kwota wolna od podatku", ale ustalaj to tak jak pisałem, bo odpowiedzi na forum nie mogą być wiążące , a w kwestiach podatkowych lepie nie ryzykować :gazeta:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jest też przepis mówiący o tym, że bez założenia DG możesz zarobić do około 1000 miesięcznie (o ile nie miałeś firmy przez ostatnie kilka lat), płacisz wtedy tylko dochodowy wtedy.

• 3 tygodnie później...
Cytat

Znam dziesiątki osób, które się tak rozliczają.

Zam firmę która 4 lata z rzędu miała kontrole z US a za 5 razem dosala 6 mln kary z odsetkami za to co kontrolowali prze te 4 lata....

Co to udowadniania? A nic, zupełnie nic...

34 minuty temu, MaxPan napisał:

Zam firmę która 4 lata z rzędu miała kontrole z US a za 5 razem dosala 6 mln kary z odsetkami za to co kontrolowali prze te 4 lata....

Co to udowadniania? A nic, zupełnie nic...

Nie martwię się - dzwoniłem na infolinię podatkową, byłem w US, więc mogę spać spokojnie już od kilku lat :)

Ja o Ciebie nie martwię się zupełnie, bardziej o osoby które Ciebie posłuchają i nie sprawdzą dokładnie sami u dobrego doradcy podatkowego. :D 

Cytat

Znam dziesiątki osób

Których nie uratowała nawet pisemna interpretacja US bo nawet taka nie jest wiążąca.

Przed chwilą, mxskin napisał:

Nie martwię się - dzwoniłem na infolinię podatkową, byłem w US, więc mogę spać spokojnie już od kilku lat :)

Lepiej będzie jak napiszesz do nich i niech ci na piśmie dadzą odpowiedź, że wszystko masz ok :)

Przed chwilą, MaxPan napisał:

Ja o Cibie nie martwię się zupełnie, bardzo o osoby które Ciebie posłuchają :D 

Których nie uratowała nawet pisemna interpretacja US bo nawet taka nie jest wiążąca.

A ty pracujesz w US tam gdzie jest moje miejsce zamieszkania, że masz prawo do swojej interpretacji? Bo nie rozumiem.

Przed chwilą, MaxPan napisał:

Nie, ale moja księgowa 15 lat pracowała na kierowniczym stanowisku :D 

p.s z osobami które piszą ty a nie Ty, nie dyskutuje z zasady :D Żegnam.

Ojoj :) To nie dyskutuj, dla mnie lepiej bo nie muszę słuchać głupot. 7 lat w afiliacji to solidne doświadczenie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności