Skocz do zawartości

1500 ZUS od następnego roku

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Mion napisał:

I wszyscy ci padną przed emeryturą nie odbierając żadnych świadczeń...

To już od nas nie zależy. 

Od nas zależy inwestycja w siebie samego i w biznes. Bez inwestycji,  ciągłego rozwoju nic nie zyskujesz tylko tracisz.

Jeśli firma nie zarabia to i nie rozwija się. Dlatego nie widzę powodu aby istniała.

E.

Należy też dodać, że koniunktura się kończy. Zacznie się dołek i co wtedy? Problemy i krach. O tym też nalezy myśleć gdy jest dobrze a nie odcinać kupony.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
14 minut temu, SzlafRock napisał:

Od nas zależy inwestycja w siebie samego i w biznes. Bez inwestycji,  ciągłego rozwoju nic nie zyskujesz tylko tracisz.

Jeśli firma nie zarabia to i nie rozwija się. Dlatego nie widzę powodu aby istniała.

A ja widzę, gdyż jest masa zawodów lub profesji, które nie są w stanie przekształcić się w korporacje czy też duże firmy. Nie che mi się wymieniać konkretnych przykładów, bo jest to rzecz oczywista.

Polski ryczałt najwyższy w Europie

https://www.money.pl/gospodarka/armia-dluznikow-zus-liczy-juz-prawie-poltora-miliona-a-skladki-rosna-6396483316336257a.html
Cytat

- Zmieńmy system wyliczania składek odprowadzanych przez przedsiębiorców do ZUS, bo on dzisiaj jest szkodliwy dla polskiej gospodarki i jest kulą u nogi - zaapelował w TVN24 Adam Abramowicz, Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców.

To wszystko na ten temat

_EOT_

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

... z kosmitami :shok:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Szara strefa jest dobra, ale tam gdzie klientami nie są przedsiębiorcy.

Spółka spoko, ale jak policzysz wszystkie koszty pełnej księgowości etc. to wyjdzie niemniej niż płacenie ZUSu.

32 minuty temu, okazwłoka napisał:

Spółka spoko, ale jak policzysz wszystkie koszty pełnej księgowości

... a są też takie branże, że pełna księgowość to totalna kula u nogi.

Szara strefa jest dobra pod warunkiem, że przynosi kokosy. Jak nie ma kokosów to niestety na każdym kroku problemy. Nie rozwiniesz firmy bo nie masz kredytu, nie współpracujesz na dużych tematach no bo jak.

Szara strefa to tylko takie wybrane "branże" :) typu haracze, prostytucja, dopalacze
No bo co to za frajda, żeby tynki maszynowe robić na czarno ;) 

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Rzecznik przedsiębiorców: "tłuste misie" nie chcą zmieniać szkodliwego systemu...
https://moneyv.wp.pl/gospodarka/rzecznik-przedsiebiorcow-tluste-misie-nie-chca-zmieniac-szkodliwego-systemu-6396438893287553v.html
Ciekawie mówi od:  01:55
Cytat

Adam Abramowicz, rzecznik małych i średnich przedsiębiorców, ocenia, że system obowiązkowych składek na ZUS dla przedsiębiorców jest szkodliwy. W programie "Money. To się liczy" podkreślał, że nie akceptuje podejścia: nie stać cię na ZUS, zamknij firmę.

Ostatnio chciałem pójść do lekarza na NFZ po 13 latach płacenia składek bo zawsze chodziłem prywatnie i pomyślałem, że w sumie czemu tego nie wykorzystać. Okazało się, że przez te wszystkie lata gdzieś kiedyś coś źle opłaciłem i powstała jakaś zaległość, nie jestem ubezpieczony, świece się na czerwono w systemie. Dokonałem wpłaty i okazało się, że muszę miesiąc czekać aż się odświeżę w systemie lub podpisać jakieś oświadczenie, że jestem ubezpieczony (nie chciałem tego zrobić bo znając życie potem mógłbym na tym stracić więcej czasu niż to wszystko warte). No więc odczekałem miesiąc, sprawdzam i dalej na czerwono. No to do ZUS -> u nas wszystko ok, proszę poczekać. Czekam kolejny miesiąc, świece się na czerwono, znowu do ZUS -> u nas wszystko ok, proszę kontaktować się z NFZ... ehhh

Ja to jestem ciekaw jak to jest, że ktoś bierze grube miliony (no dobra, nie miliony, 3 miliardy PLN) za te systemy informatyczne dla państwa a działa to tak jak opisałem.

Tak jak ktoś już napisał w tym wątku, ZUS to kolejny podatek a człowiek jest zmuszany do leczenia się prywatnie, podobnie będzie z emeryturą, dostaniemy (może) jakieś grosze typu 10-20% średniej pensji.

Na NFZ idzie się tylko i wyłącznie z katarkiem do przychodni rodzinnej. Za wizytę do specjalisty trzeba płacić, bo w przypadku wizyty u specjalisty na NFZ to wizyta nie jest często tak przeprowadzona jak to ma miejsce w przypadku wizyty, za którą się płaci. To taka moja opinia :)

49 minut temu, brn napisał:

To taka moja opinia

NIESTETY Masz racje :(

Jak system świeci na czerwono, to wystarczy napisać oświadczenie - ale wtedy i tak krzywo się patrzą w rejestracji :) A jeśli przychodnia nie zareaguje, to kilka miesięcy potrwa dojście do zielonego koloru.

1 godzinę temu, okazwłoka napisał:

to kilka miesięcy potrwa dojście do zielonego koloru.

Przez pacjenta :aniolek:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności