Skocz do zawartości

Zapytanie o chec poznania oferty

todo

Rekomendowane odpowiedzi

mnie dzisiaj rozbawił spamik, ze dodaną stopką:

Informacja została wysłana nie naruszając praw zapisanych w ustawach o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

· Ustawa z 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204) (UOŚUDE)

· Ustawa z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926), wraz z aktami wykonawczymi (UODO)

Jeżeli Twierdzą Państwo, że pomimo najszczerszych naszych chęci by tak się nie stało jednak naruszyliśmy te prawa to z góry serdecznie przepraszamy.

głupa rżnięcie też zajęcie :)

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jest to tez bardzo skuteczny sposob na trafienie do filtra antyspamowego :pisze:

maile tego typu nie wysyłasz z firmowego adresu. Możesz to to zrobić np z darmowych kont , zakładając @ z nazwą firmy.

Dla zainteresowanych mądrymi regułkami że niby wszystko jest zgodnie z prawem, wklejam to co dziś dostałem:

...,,Szanowni Państwo,

Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym zwracamy się do Państwa z pytaniem*,

czy wyrażają Państwo zgodę na otrzymanie od nas pełnej informacji na temat

prezentowych ................(i tu wpisujesz grzebienie, maści na krosty, tampony, mydła i powidła)

Jeżeli wyrażacie Państwo zgodę na otrzymanie od nas wyczerpujących informacji,

prosimy wysłać e-mail z tematem "TAK" na adres: biuro@taniekosmetyki.pl

Przepraszamy nie zainteresowanych odbiorców niniejszego zapytania.

Z poważaniem

.............

* zgodnie z Ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą

elektroniczną(Dz.U. z 2002r, nr 144 poz. 1204 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r.) oraz

dyrektywą UOKiK: " Dopuszczalne jest przesłanie na adres e-mail pytania czy adresat

zgadza się na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej " - materiały z

konferencji nt. Bezpieczeństwa w Sieci Internet, Warszawa 14 marca 2006.

maile tego typu nie wysyłasz z firmowego adresu. Możesz to to zrobić np z darmowych kont , zakładając @ z nazwą firmy.

I sądzisz, że to wystarczy, zeby nastepny spam z tego zrodla przeszedl bnlokade? :> Ja blokuje spamy po IP (plus filtr Beyesa rzecz jasna).

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Nie wiem czy by przeszedł czy nie, ale jeżeli bym sie zdecydował na tego typu kampanie to zrobiłbym tylko raz na dany adres email. Poza tym dla każdej z kampanii można wykupywać inne adresy IP wiec blokowanie spamu po samym adresie wiele by nie dało. No i najważniejsze; filtr Bayesa radzi sobie doskonale z anglojęzycznym spamem bo jest go dużo więc w łatwy sposób można _wyprodukować szczepionkę_, z polskim spamem nie jest już tak łatwo - dużo częściej przechodzi przez filtry niż anglojęzyczny syf.

ja zglaszam tego typu maile do losowo wybranych 10 stron z :

https://www.toastedspam.com/freespamlist

dziala rewelacyjnie. oni wysylaja spam to tez go dostaja. niektore serwisy potrafia wyslac nawet 2000 maili dziennie..

niestety nie wszystkie linki dzialaja..

Ciekawe podejście. Życzę sukcesów w biznesie.

Pozdrawiam

Panowie. Mailingi były, są i będą skuteczną metodą marketingową. Piszę mailingi a nie spamowanie.

Oczywiście można uznawać wszystko za spam, blokować, kasować itd. ale przyznać musicie, że jeśli ktoś ze swojego firmowego konta, podpisany imieniem i nazwiskiem zapyta was o możliwość przesłania oferty, to czy naprawdę tak was to frustruje?

Paweł

z polskim spamem nie jest już tak łatwo

Polski spam jest sprzeczny z polskim prawem - link do Vagli juz byl, dodam: https://nospam-pl.net

@kadzielawski - rzecz w tym, zeby zapytanie bylo chociaz powiazane z serwisem/osobą, do ktorej zostalo wyslane ;) Ja dostaje rozne mailingi. Ale jesli np. do serwisu o darmowych programach przychodzi mi oferta hotelowa to przepraszam bardzo, ale ktos chyba pomylił piaskownicę :angry: Co innego gdy mail jest:dopasowany do odbiorcy.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

z polskim spamem nie jest już tak łatwo

Polski spam jest sprzeczny z polskim prawem - link do Vagli juz byl, dodam: https://nospam-pl.net

I własnie o tym jest dyskusja, w jakim sposobem legalnie trafic do klienta.

Nie chodzi mi tu o mailingi z baz uzyskanych z przeróżnych for. Równie dobrze mogę napisac harvestera który zbierze mi o wiele większą bazę danych a profil potencjalnych odbiorców będzie tak samo wielką niewiadomą jak tych uzyskanych z przeróżnych for dyskusyjnych (IMHO często dane zgromadzone i przechowywane w sposób które naruszają prawo o ochronie danych osobowych) .

Każdy kto prowadzi biznes chce w naturalny sposób walczyć o nowych klientów i szukać alternatywnych dróg do ich pozyskania - nie łamiąc przy tym prawa - ot cała dyskusja.A Punkt widzenia zelży od punktu siedzenia!

Ale jesli np. do serwisu o darmowych programach przychodzi mi oferta hotelowa ...

Hm... no zastanawiałbym się, czy nigdzie nie jeździsz nie nocujesz poza domem?

Podobnie z ofertami telekomunikacyjnymi - są tak powszechne, że praktycznie dla każdego.

Pytanie postawione w poście było: czy tego typu przesyłka jest spamem.

Więc trzymajmy się tematu bo wchodzimy w rzekę nie do przebrnięcia.

Uważam, że nie jest spamem ponieważ spełnia wymogi prawa i nie jest ofertą handlową.

Hehe szczerze powiedziawszy myslalem, ze siedza tu powazniejsze osoby, ktore powaznie podchodza do zycia, a juz na pewno do biznesu ;)

Rozwiń bo nie wiem do którego postu się odnosisz.

Pozdrawiam

Paweł

Panowie. Mailingi były, są i będą skuteczną metodą marketingową. Piszę mailingi a nie spamowanie.

Oczywiście można uznawać wszystko za spam, blokować, kasować itd. ale przyznać musicie, że jeśli ktoś ze swojego firmowego konta, podpisany imieniem i nazwiskiem zapyta was o możliwość przesłania oferty, to czy naprawdę tak was to frustruje?

Tak strasznie mnie to frustruje

W szczególności maile od mądrych Pań z działów marketingowych które od razu wysyłają swoje portfolio a w nim pliki ok. 5MB, drażnią mnie telefony i zapytania od agentów ubezpieczeniowych, doradców kredytowych, wkurza mnie to że zanim powiem im żeby spieprz………… (bo kultura tego wymaga) muszę ich wysłuchać.

Irytują mnie już tacy tupeciarze którzy po wysłaniu spamu potrafią dzień później dzwonić lub dalej spamować z pytaniem czy ich oferta na montaż drabin na parostatkach dotarła. Może lubisz czytać, masz na to ochotę, twój wybór. Dla mnie tego typu korespondencja i tego typu telefony to czas, a mój czas to dla mnie kasa. Ten czas mógłbym spokojnie spożytkować na coś innego.

Piszecie że na tym polega biznes, ha. Może tych startujących co siedzą w domu przed monitorem i rozmyślają co tu zrobić żeby pare zeta zarobić. Jeśli ktoś ma klientów, ugruntowaną pozycje na rynku nie pozwoli sobie na tego typu pseudomarketing. Jest jeszcze coś takiego Panowie jak PR ( i nie mylić z Page Rankiem ;) )

pozdrawiam

Nawet wielkie korporacje korzystają z telemarketingu. Przykłady zapewne można mnożyć, ale powiem o takim który znam bardzo dobrze; jeden z 3 operatorów GSM na polskim rynku wspomaga się taką polityką. Poza zleceniami dla firm outsourcingowych, dla szeregowych pracowników firmy nakłada się (sic!) miesięczne plany sprzedaży telefonicznej - skuteczność jest baaardzo wysoka.

Jeśli ktoś ma klientów, ugruntowaną pozycje na rynku nie pozwoli sobie na tego typu pseudomarketing

Rozumiem że klientów wygrałeś na lotterii, a dobre PR "otrzymałeś" wraz z regonem z urzędu miasta. Pseudo marketingu nawet nie będe komentował.

@Adek z całym szacunkiem dla Ciebie i całego Twojego wkładu - tym komentarzem mnie poprostu rozbawiłeś.

edit:

hym... hym wyglada nato ze próbujesz sprzedawac swoim klientom cos czym sam gardzisz lub uawrzasz za to za nieoplacalne mailing

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności