Skocz do zawartości

Anchory typu Exact Match i anchor text Branded - ryzuko (?)

Tomasz11

Rekomendowane odpowiedzi

czy jeśli na swoim blogu użyję w artykule anchoru exact match z konkretną frazą kluczową i przekieruję na stronę zewnętrzną to robię błąd, ryzykuję bana? Zetknąłem się w jakiś artykułach z informacją, że tak nie powinno się robić, chyba, że linkuję do innego artykułu na tej samej (mojej ) stronie. Czy tak jest i z czego to wynika, jakie są kary? To samo pytanie dotyczy anchor text branded. Będę wdzięczy za krótkie wyjaśninie zagadnienia

2 godziny temu, Tomasz11 napisał:

jakie są kary?

Jeżeli nie będą to linki do stron niezgodnych z prawem to jakich kar oczekujesz? Twoja strona i robisz sobie na niej co chcesz.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

to wyłącznie linki do działających leganie w Polsce, ale pytam nie o sankcje prawne, czy tak standardowe kary od Google za promowanie stron łamiących prawo, a o kwestie pozycjonowania z uzyciem anchoru exact match  lub  randed anchor text. Czy to jest odbierane jako zła praktyka, spam, nieucziwe działanie lub coś podobnego? Czy np. taka strona zewnętrzna może mieć niższ ranking z tego powodu?

3 godziny temu, Tomasz11 napisał:

czy jeśli na swoim blogu użyję w artykule anchoru exact match z konkretną frazą kluczową i przekieruję na stronę zewnętrzną to robię błąd, ryzykuję bana?

Nie

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

10 minut temu, Tomasz11 napisał:

a o kwestie pozycjonowania z uzyciem anchoru exact match  lub  randed anchor text. Czy to jest odbierane jako zła praktyka, spam, nieucziwe działanie lub coś podobnego? Czy np. taka strona zewnętrzna może mieć niższ ranking z tego powodu?

Zależy ile będziesz miał tych "swoich blogów" z takim linkowaniem 1:1. Zobacz:

https://www.zgred.pl/blog/ile-procent-naturalnych-linkow-jest-w-naturalnym-linkowaniu/

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

1 hour ago, Mion said:

to jest jakaś podpowiedź. Czyli dobrze kojarzę, że może być z tego problem - chodzi o pkt. 5 z tego artykułu? Można zaszkodzić i swojej stronie i stronie klienta? Autor podsumowuje 

"To jest przykład działania na szkodę samego siebie. Wykorzystywanie money keywords do pozycjonowania (jeszcze rozumiem gdyby były nofollow). Szczególnie drugi przypadek jest ciekawy – słowa kluczowe bez odmiany jako stricte anchor… Wyrazy współczucia." 

niestety nadal nie wiem, dlaczego ta praktyka choć powszechna jest (jak się domyślam) nieporządana?

@zgred  świetny artykuł.

57 minut temu, Tomasz11 napisał:

niestety nadal nie wiem, dlaczego ta praktyka choć powszechna jest (jak się domyślam) nieporządana?

To nie jest tak, że ktoś Cię jutro za to wyideksuje. Złe linki po prostu mniej pomagają, ale rzadko szkodzą.

Jednak każda branża jest inna i każdy przypadek należy przetestować.

Jak dodasz 2 linki na tydzień to nic złego nie powinno się wydarzyć. ;) 

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

3 godziny temu, blake napisał:

Jeżeli nie będą to linki do stron niezgodnych z prawem to jakich kar oczekujesz? Twoja strona i robisz sobie na niej co chcesz.

Wyszukiwarka też jest Twoja?

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Boguś i pytania z doopy reaktywacja :D . Gdzieś Ty się podziewał tyle czasu? :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

5 godzin temu, Tomasz11 napisał:

Czyli dobrze kojarzę, że może być z tego problem - chodzi o pkt. 5 z tego artykułu? Można zaszkodzić i swojej stronie i stronie klienta? Autor podsumowuje 

Zwróć uwagę na datę artykułu. Od tamtego czasu bardzo dużo się zmieniło w algorytmie google a tym samym w seo. 

Dziś można powiedzieć delikatnie, że to tak nie działa.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

22 minuty temu, Tomasz11 napisał:

W jaką stronę to się zmieniło?

Odpowiedziałem już na twoje pytanie wcześniej. 

Problem z anchorami exact match w zasadzie nie istniał gdy ich nie nadużywałeś. Przy większych ilościach mogła zostać nałożona kara od algorytmu. Obecnie algorytm ignoruje wszelkie nadużycia. Mówiąc prościej nie ma żadnego efektu. Nie szkodzi ani nie pomaga.

W zasadzie teraz pozycjonowanie jest znacznie łatwiejsze ale trudniej jest znależć wartościowe linki.

23 minuty temu, Tomasz11 napisał:

przy przyznam, że to mnie uspokoiło

Pamiętaj, że w SEO i nie zawsze 1+1 wszystkim daje 2. A co do stosowania w praktyce porad z for mimo wszystko zalecał bym ostrożność :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności