Skocz do zawartości

Serwer bez bazy danych , czytający bazę z innego serwera ?

dawidek144

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładając , że :

-Serwer A posiada obsługę wszystkiego z wyjątkiem baz banych.

- Na serwerze B jest utworzona gotowa baza danych.

Czy da się zrobić tak , aby serwer A odczytał bazę danych z serwera B ?

Przedstawie to na przykładzie :

<?php

// phpBB 2.x auto-generated config file

// Do not change anything in this file!

$dbms = 'mysql4';

$dbhost = 'localhost';

$dbname = 'xxx';

$dbuser = 'xxx';

$dbpasswd = 'xxx';

$table_prefix = 'phpbb_';

define('PHPBB_INSTALLED', true);

?>

Czy zamiast locallhost można wpisać nazwę hosta na którym znajduje się baza i wszystko będzie ok ?

Jeśli tak to czy po wpisaniu : "www.interia.pl" serwer będzie szukał bazy o nazwie "mysql4" znajdującej sie na interii ? Czy obowiązuje tu inne odwołanie do adresu ?

Zakładając , że :

-Serwer A posiada obsługę wszystkiego z wyjątkiem baz banych.

- Na serwerze B jest utworzona gotowa baza danych.

Czy da się zrobić tak , aby serwer A odczytał bazę danych z serwera B ?

Oczywiscie - po to wynaleziono tcp/ip - serwer moze byc i na drugim koncu swiata i bedzie to dzialac poprawnie. Ale wydajnosc bedzie tragiczna. Liczac nawet kilkanascie ms "odleglosci" miedzy serwerami, dokladajac czas dogadania sie, zgrania transmisji i w koncu przeslania danych, a dodatkowo mnozac to przez liczbe zapytan wyjdzie Ci ze to phpBB ktorego przyklad tu dales moze sie w ekstremalnych warunkach ladowac o kilkanascie sekund dluzej niz jakby baza byla na localhoscie :)

pozdr.

hmm , próbowałem tak zrobić i ... klapa.

Próbowałem zrobić to na przykładzie katalogu qlweb.

Skopiowałem wszystkie pliki.

w pliku vars.php zmieniłem źródła bazy na pełny adres strony na której ona się znajduje i nic .

Efekt można zobaczyć pod adresem klub.chip.pl/mazuryk/qlwebv

Nie ma takiej opcji, żeby ktoś na masowym hostingu udostępnił port mysqla. Nie masz nawet co pisać.

Możesz zrobić "bramke" w PHP lub w czymś innym wykonywalnym czym możesz połączyć sie z bazą. Czyli na serwerze B musi być np. skrypt PHP, przez który będziesz pobierał dane serwerem A. Troche sie bedziesz musiał nakodzić, ale tani hosting to tani hosting :)

jest jeszcze kwestia wydajnosci bo bedzie to chodzilo kiepsko ja tego uzywalem kilkakrotnie gdy przenosilem forum i wtedy najpierw przenioslem pliki i zmienilem delegacje domeny oraz ustawilem zeby po rozejsciu sie dnsow szlo dalej ze starej bazy (0 przestojow czekajac na rozejscie sie dnsow) chodzi to bo chodzi ale trzeba chwile poczekac po kliknieciu w podstrone :pisze:

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Jeszcze prościej niż z XML :)

Serwer A może wykonywać zrzut bazy do tak zwanego pliku sql [jak to robi się za pomocą phpMyAdmin ] a serwer B z tych danych tworzyc bazę...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ja tez tak zrobilem , postawiłem katalog na darmowy host a bd z nazwa.pl. dziala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności