Skocz do zawartości

Katalog.WebSEO.pl - płatny

Kazur

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt nikomu nie broni zrobić płatnego katalogu (wręcz przeciwnie), jednak w typowym katalogu stron - cena 50 zł jest zdecydowanie za wysoka. Szczególnie, że to jeszcze nowy katalog, który potrzebuje czasu aby nabrać mocy. W przypadku Katalogu Ciekawych Stron czekaliśmy ponad rok (wzmacniając katalog), przed wprowadzeniem opłaty 2-3 PLN za zaakceptowaną stronę.

W przypadku komercyjnych katalogów np: wp, onet - to faktycznie są czasami problemy z przyjęciem stron, jednak jeżeli ktoś chce być wyżej w ich wyszukiwarkach to warto znaleźć się w zbiorach ich katalogów. Po statystykach stron, do których mam dostęp widać, że sporo ludzi korzysta z ich wyszukiwarek...

Martin, nie zgodze sie z Toba do konca, uwazam, ze podejscie jest sluszne, to czy zaplacisz 50zł czy nie jest Twoja dobrowolna decyzja. Otrzymujesz jasna i klarowna oferte: mozesz zglosic swoj serwis, lub poporstu popatrzec jakie serwisy sa zgloszone.

Ten katalog ma jeszcze jeden aspekt - mianowicie taki, ze pokazuje jaka wartosc ma strona dla jego wlasciciela. Na dobry poczatek zglosilem jeden z serwisow, jesli katalog bedzie sie rozwijal na pewno zglosze kolejne. Dlaczego ? Dlatego, ze wole przyczynic sie do promocji katalogu, w ktorym widze jasne i klarowne zasady, niz do katalogu onetu czy wp skoro z gory wiem jaka dostane odpowiedz, a pieniadze wydane za zgloszenie znikna bezpowrotnie z mojego konta.

Martin, tak offtopic:

Zglosilem jakis czas temu xdot.eu i elmedes.pl do KCS, nie dostalem zadnych maili, moglbys to sprawdzic i ewentualnie dac znac jak dokonac platnosci za wpisy?

Praktyczny Katalog Stron

Katalog stron przyjazny dla wyszukiwarek.

Nie mam nic przeciwko wpisom w płatnym katalogu, a wręcz przeciwnie sam dodaję swoje strony do płatnych katalogów. Na dzień dzisiejszy wstrzymuję się przed dodaniem stron do nowego katalogu za 50 PLN. Przy tej ilości stron jakimi się teraz zajmuję, to musiałbym wydać sporo kasy. Za 50 zł mogę z powodzeniem dodać je wszystkie do kilku innych płatnych katalogów, które istnieją w Internecie od dłuższego czasu, więc wiem za co płacę.

offtopic: Zglosilem jakis czas temu xdot.eu i elmedes.pl do KCS, nie dostalem zadnych maili, moglbys to sprawdzic i ewentualnie dac znac jak dokonac platnosci za wpisy?

sloonik nie ma tych stron w katalogu KCS, więc za co chcesz dokonać płatności? W katalogu KCS płaci się jedynie za zaakceptowane strony. Zgłoszenie jest darmowe. Jezeli strona nie zostaje zaakceptowana to nie trzeba za nic płacic. W zgłoszeniach również nie widzę Twoich stron. Jeżeli chcesz porozmawiać z pozostałymi redaktorami KCS, to zapraszam do napisania pytania na forum KCS.

kcs_kataloog_info.gif - katalog stron KCS promocja stron - dodaj ciekawą stronę

pks-katalog.gif - katalog stron PKS interesujące strony - dodaj interesującą stronę

Najlepsze miejsce dla e-mieszkańca powiatu piaseczyńskiego to serwis e-piaseczno i okolice

hmm za co się płaci - w moim przypadku za dodanie strony do katalogu jestem skłonny zapłacić tylko wtedy gdy

- katalog generuje jakikolwiek zauważalnych ruch

- daje mocnego linka

Na chwile obecną żadnego z powyższych ten katalog nie spełnia, owszem mogę założyć że za jakiś rok - dwa zacznie je spełniać ale do tego jakoś powinienem zostać przekonany a tam jest tylko lakoniczny regulamin i płatności via allpal -troszkę za mało jak na mój gust

Jeżeli mam zapłacić 50 zł za dodanie strony to raz że muszę mieć pewność że to mi się opłaci a dwa muszę mieć także pewność że wpis nie zniknie za jakiś czas lub nie przyklei mu się nagle jakiś dziwny parametr. Dodatkowo sam email w dziale kontakt jakoś nie nastawia mnie optymistycznie do wkładania tych 50 zł za jeden wpis, brak informacji o wystawianiu faktur już zupełnie. Nie mam nic przeciwko płatnym katalogom, chętnie płace za dodanie swoich stron jezeli widze w tym potencjalne korzysci - w tym przypadku narazie ich nie widze. Nie krytykuje pomysłu bo może i wypali, jedyne co krytykuje to sam start.

Może lepszym sposobem byłoby przyjmowanie na początku wpisów powiedzmy na okres 6 miesięcy za darmo a później wprowadzić opłaty za dalsze utrzymanie linku - w takim przypadku za te pół roku mógłbym sprawdzić czy ten wpis mi cokolwiek daje i jeśli tak no to wtedy bym zapłacił to 50 zł nawet i bez faktury, na dzień dziisiejszy raczej się nie skusze.

Sens stawiania precli jest taki że jak Google da nam bana na domenę do której linkujemy to będą musieli nam oddać samolot.

W przypadku Katalogu Ciekawych Stron czekaliśmy ponad rok (wzmacniając katalog), przed wprowadzeniem opłaty 2-3 PLN za zaakceptowaną stronę.

I najwyższy czas aby podwyższyć opłatę, nie twierdzę, że 50 PLN to optymalna stawka, ale 3 PLN to zdecydowanie mało i na Twoim miejscu raz na kwartał bym podnosił opłatę o 1 PLN.

A ci co narzekają na konieczność wnoszenia opłat niech sobie sami zakładaja katalogi zamiast marudzić :D

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Jeżeli katalog jest inny od wszystkich, unikalny i dopracowany to opłata jest jak najbardziej na miejscu. Dzięki opłacie znajdują się w nich strony coś znaczące. Unika się też spamu i stron o niczym.

Płatności SMS za dodanie strony do katalogu nawet w największej możliwej stawce 9+VAT jest jak najbardziej do zniesienia nawet dla posiadacza kilkunastu serwisów. 30-90 groszy miesięcznie ( zakładając, że wpis dodany na rok, a zazwyczaj dożywotnio ) za link w zależności od katalogu to naprawdę nie dużo.

Kataloog.info jest jednym z lepszych katalogów płatnych. A cena w porównaniu z jakością jest bardzo niska.

ładny dezajn... i to wszystko co moge powiedzieć bo za te kase wole w linkiseo coś kupic :D albo dac dziecku na "cukielki" :D

BTW: pojade konkurencyjnie: moj zgred.pl na niektore frazy biznesowe związane z kredytami etc ... jest w top10 ... i ma PR0 i jest darmowy ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

martin: tak zrobie :D)))

lynks: Bardzo sluszna uwaga, jestem dokladnie tego samego zdania, choc tak jak wspomnialem jeden z serwisow zglosilem ( w promocyjnej cenie ;] ). Osobiscie uwazam, podobnie jak Ty, ze kazdy kto ma zamiar uruchamiac jakiekolwiek uslugi nie powinien pozostawac anonimowy, a kontakt w serwisie z osoba odpowiedzialna za niego jest wrecz obowiazkowy i do czasu wprowadzania takich danych nie sadze zeby odplatnie zglaszanych stron bylo sporo... Podobnie z regulaminem...

Powinien byc skonstruowany w taki sposob zeby zabezpieczal interesy obu stron - jest on podstawa do wykonania uslugi nawet jesli przez wiekszosc zglaszajacych pomijany, nieczytany musi zostac zaakceptowany - jesli ktos robi to w ciemno to juz jego sprawa.

alumilut: tolbarek PR, ma tutaj niewielkie znaczenie, jest to bardziej czynnik psychologiczny niz praktyczny - w zaden sposob nie odzwierciedla faktycznej wartosci serwisu, ruchu jaki sie na nim odbywa, czy tym podobnych czynnikow.

Tutaj nasunela mi sie jeszcze jedna uwaga, ze nie koniecznie ruch w serwisie jego wypozycjonowanie i inne aspekty serwisu maja jednoznaczy wplyw na skierowania ruchu czy jego pozycjonowanie, dla porównania podam przyklad ktory obserwuje od dluzszego czasu:

Posiadam wpisy u Martina w KCS i u GulaNET ( Elitarny.info) pomimo tego ze elitarny dysponuje znacznie mniejszym ruchem od KCS to jednak skierowania ruchu sa podobnym poziomie:

Pazdziernik 2006

KCS - 57 skierowan 6 z unikalnych adresow ( srednia dlugosc wizyty 2.2 )

Elitarny - 41 skierowan z 6 unikalnych adresow ( srednia dlugosc wizyty 4.0 )

wg stat/optimum

I tutaj nasuwa mi sie pytanie, w jaki sposob oceniacie wartosc katalogu i jego przydatnosc w pozycjonowaniu serwisu czy generowaniu skierowan, jakie warunki powininen spelniac ? Zastanawia mnie jaki jest wyznacznik, jakie czynniki powinny decydowac o wielkosci oplaty za wprowadzenie strony do katalogu ?

PS. Nie chce uogolniac, ale mam wrazenie, ze wieksza czesc dyskusji oparta jest na argumentacji "sa darmowe to niezalpace" - smieszna troche taka argumentacja.... A moze o wartosci tego serwisu przekonalaby Was kampania reklamowa o wartosci powiedzmy 50 tys. zł. Czy to bylby wtedy argument do dodania sie do takiego katalogu ?

Praktyczny Katalog Stron

A za co przepraszam sie placi ?? Badz tak mily i mnie uswiadom,

Prosze bardzo - wspomniane katalogi wp i onet maja wszystko to czego nie ma ten katalog.

Autor tego katalogu - Kazur - na razie nie oferuje NIC w tej cenie. Niech poczeka jak MartinB rok czy dwa, az katalog sie rozwinie, nabierze mocy, bedzie odpowiednio wypromowany, bedzie mial jakas marke, jakakolwiek jej swiadomosc wsrod internautow (wszystko to posiadaja, w wiekszym lub mniejszym stopniu, wspomniane katalogi) to wtedy znajdzie chetnych na wpisy za 10, 50 moze nawet za 100zl.

Ja wcale nie twierdze, ze platne katalogi sa be, wrecze przeciwnie - wiem, ze predzej czy pozniej tylko takie beda mialy jakiekolwiek znaczenie. Jednak co wiecej oferuje ten katalog w porownaniu z wieloma bezplatnymi dostepnymi w sieci (nie chodzi mi o te masowo trzepane qlweby, ale jest wiele innych, dobrych katalogow)?

To sa jednak tylko moje uwagi, Kazur zrobi jak bedzie uwazal za sluszne, ale cena musi byc dostosowana do popytu, a czytajac posty w tym watku widac ze z popytem bedzie kiepsko.

bo jak na razie to jedyne moje doswiadczenie z tymi katalogami to to ze moje zgloszenia odrzucono...

Jak zapychales wpisy slowami kluczowymi to Ci odrzucali, ja nie przypominam sobie zeby mi jakikolwiek odrzucili. Poza tym za to 50 zl mozesz probowac 5 razy wiec na pewno Ci sie uda, w dodatku dostaniesz fakture i gwarancje, ze katalog bedzie istnial jeszcze 'jakis' czas.

Każdy ma prawo do własnej polityki - do własnych cen.

Zgadzam sie.

Gadanie że za drogo to jakieś pokomunistyczna doligliwość ciułaczy, którzy zaczynali handlem na rynku a po 15 latach udało im się stworzyć w miarę dobrze prosperującą firmę.

Tutaj sie nie zgodze. Jest dokladnie odwrotnie. To kiedys nie mozna bylo powiedziec nic o cenie, czlowiek sie cieszyl ze ma w ogole mozliwosc zakupu. Demokracje charakteryzuje wlasnie to, ze mozna wyrazac wlasne opinie, a gospodarke wolnorynkowa zaleznosc pomiedzy cena, popytem i podaza, ktora w tym konkretnym przypadku zostala kompletnie zachwiana.

A za co przepraszam sie placi ?? Badz tak mily i mnie uswiadom,

Prosze bardzo - wspomniane katalogi wp i onet maja wszystko to czego nie ma ten katalog.

Autor tego katalogu - Kazur - na razie nie oferuje NIC w tej cenie. Niech poczeka jak MartinB rok czy dwa, az katalog sie rozwinie, nabierze mocy, bedzie odpowiednio wypromowany, bedzie mial jakas marke, jakakolwiek jej swiadomosc wsrod internautow (wszystko to posiadaja, w wiekszym lub mniejszym stopniu, wspomniane katalogi) to wtedy znajdzie chetnych na wpisy za 10, 50 moze nawet za 100zl.

Ja wcale nie twierdze, ze platne katalogi sa be, wrecze przeciwnie - wiem, ze predzej czy pozniej tylko takie beda mialy jakiekolwiek znaczenie. Jednak co wiecej oferuje ten katalog w porownaniu z wieloma bezplatnymi dostepnymi w sieci (nie chodzi mi o te masowo trzepane qlweby, ale jest wiele innych, dobrych katalogow)?

To sa jednak tylko moje uwagi, Kazur zrobi jak bedzie uwazal za sluszne, ale cena musi byc dostosowana do popytu, a czytajac posty w tym watku widac ze z popytem bedzie kiepsko.

bo jak na razie to jedyne moje doswiadczenie z tymi katalogami to to ze moje zgloszenia odrzucono...

Jak zapychales wpisy slowami kluczowymi to Ci odrzucali, ja nie przypominam sobie zeby mi jakikolwiek odrzucili. Poza tym za to 50 zl mozesz probowac 5 razy wiec na pewno Ci sie uda, w dodatku dostaniesz fakture i gwarancje, ze katalog bedzie istnial jeszcze 'jakis' czas.

- Mimo swietnosci tego katalogu w nim Cie nie ma... https://katalog.onet.pl/katalog.html?qt=bigmuzy czyzby "zapychales wpisy slowami kluczowymi [...]" ??

Dlaczego w takim katalogu jest, aż a moze tylko 94 wpisy ?

- Moze sprawdzimy rowniez szukaj.onet.pl ? Szkoda ze gory podejrzewam ze w wynikach nie znajdziemy Twojego serwisu... https://szukaj.onet.pl/query.html?qt=bigmuzy, nie widze podobnie jak praktycznego.pl i zapewniam Cie ze nie jest to kwestia zapychania slowami kluczowymi.

W wyniku korespondencji z Panem Dominikiem Dróżdż uzyskałem taka oto odpowiedź:

Witam,

Trudno mi polemizować z Pana wywodem, ponieważ nie mam wiedzy na temat historii kontaktów Państwa firmy z zespołem wyszukiwarki Onet.pl.

Co do elitarny.info zwróciłem się z zapytaniem dlaczego ten katalog został usunięty z wyszukiwarki. Uzyskałem odpowiedź, że stało się tak gdyż ten katalog jest uznawany jako majacy na celu tylko i wyłącznie podnoszenie pozycji w rankingach wyszukiwania i został potraktowany jako SPAM.

Na tym skończyła się moja rola,

Pozdrawiam

Dominik Dróżdż

-----Original Message-----

From: Dominik Sikora [mailto:dominik.sikora@---.pl]

Sent: Wednesday, September 13, 2006 2:48 PM

To: Dominik Dróżdż

Subject: Re: Praktyczny.pl -

Komentowal tego nie bede, jedyno co w tym temacie moge powiedziec, ze na pewno nie zglosze strony do katalogu onetu za 3zł bo mi szkoda na to pieniedzy ( nie mam na wywalanie w bloto ), z tego samo powodu szkoda mi czasu na wypelnianie formularza zgloszeniowego nawet gdyby byl za darmo...

Jak najbardziej uzasadnione jest Twoje stanowisko, masz prawo przed zakupienie uslugi sie zastanowic i ocenic jej wartosc dla Ciebie. Podobnie jest w moim przypadku oceniam ten projekt wyzej pomimo, ze jest nowy, dlatego wolalem zaplacic 25zł i dodac sie tutaj -> https://katalog.webseo.pl/kategoria-2.html niz za darmo tutaj -> https://qlweb.bigmuzy.pl/Informacje+i+media-k10.html

Oceny jakosci i uzasadnienie sobie podaruje, sam swiety nie jestem, idealny tymbardziej, jednak staram sie robic cos unikalnego i autorskiego niz slepym malpim pedem powielac co robia inni, dlatego ogromnym szacunkiem darze tych, ktorzy tak wlasnie czynia. Sciagnac i zainstalowac oprogramowanie na serwerze sukcesu jeszcze nie czyni - na to trzeba sobie zapracowac.

Praktyczny Katalog Stron

- Mimo swietnosci tego katalogu w nim Cie nie ma... https://katalog.onet.pl/katalog.html?qt=bigmuzy czyzby "zapychales wpisy slowami kluczowymi [...]" ??

...

Komentowal tego nie bede, jedyno co w tym temacie moge powiedziec, ze na pewno nie zglosze strony do katalogu onetu za 3zł bo mi szkoda na to pieniedzy ( nie mam na wywalanie w bloto ), z tego samo powodu szkoda mi czasu na wypelnianie formularza zgloszeniowego nawet gdyby byl za darmo...

Fakt, ani w wp ani w onecie nie znajdziesz wpisu z tej domeny. Nie twierdze, ze te katalogi sa idealne, czy strona w polskim internecie nie moze istniec bez wpisu do nich, jednak w tej chwili mimo wszystko oferuja one jednak troche wiecej (ok, wg mnie, jednak wydaje mi sie, ze zgodzi sie ze mna wiekszosc) od opisanego w tym temacie za nizsza cene.

Jak najbardziej uzasadnione jest Twoje stanowisko, masz prawo przed zakupienie uslugi sie zastanowic i ocenic jej wartosc dla Ciebie. Podobnie jest w moim przypadku oceniam ten projekt wyzej pomimo, ze jest nowy, dlatego wolalem zaplacic 25zł i dodac sie tutaj -> https://katalog.webseo.pl/kategoria-2.html niz za darmo tutaj -> https://qlweb.bigmuzy.pl/Informacje+i+media-k10.html

Oceny jakosci i uzasadnienie sobie podaruje, sam swiety nie jestem, idealny tymbardziej, jednak staram sie robic cos unikalnego i autorskiego niz slepym malpim pedem powielac co robia inni, dlatego ogromnym szacunkiem darze tych, ktorzy tak wlasnie czynia. Sciagnac i zainstalowac oprogramowanie na serwerze sukcesu jeszcze nie czyni - na to trzeba sobie zapracowac.

Twoj wybor :). Ja tez nie robie z siebie idealnego, zwlaszcza z tego katalogu, jednak bez przesady - nie jest to tylko sciagniety i zainstalowany skrypt.

Nie do konca chyba dobrze mnie zrozumiales - nie jestem przeciwnikiem platnych katalogow, sam mam taki w planach (od kilku miesiecy domena czeka na 'swoj' czas, acha, zeby nie bylo watpliwosci - skrypt autorski), jednak na CHWILE OBECNA moje porownanie rozwazanych katalogow wypada jak wczesniej napisalem. To wszystko. Pracy Kazura tym bardziej nie neguje, jednak uwazam, ze jego oferta za ta cene powinna zawierac cos wiecej niz to co przedstawil.

I mimo wszystko wydaje mi sie, ze Ty tez tak uwazasz, bo sam za wpis w swoim katalogu jakos nie rzadasz 50 zl, choc w Twoim przypadku wydaloby mi sie to bardziej uzasadnione.

Pozdrawiam

Fakt, ani w wp ani w onecie nie znajdziesz wpisu z tej domeny. Nie twierdze, ze te katalogi sa idealne, czy strona w polskim internecie nie moze istniec bez wpisu do nich, jednak w tej chwili mimo wszystko oferuja one jednak troche wiecej (ok, wg mnie, jednak wydaje mi sie, ze zgodzi sie ze mna wiekszosc) od opisanego w tym temacie za nizsza cene.

Masz racje, jednak stanowisko redaktorow tego katalogu powoduje, ze nie bede podjemowal ryzyka, ani szarpal sobie nerwow ze tak wlasnie ktos postrzega moje serwisy ( co uwazam ze jest bardzo subiektywne ).

Z drugiej strony promowanie serwisu w wyszukiwarkach nie wymaga dodawania sie do wszystkich mozliwych miejsc (jak niektorzy czynia). Dobra i skuteczna promocja to przedewszystkim indywidualna ocena tego jaki efekt moze przyniesc dodanie wpisu do katalogu czy link sponsorowany, zalezy rowniez co kto oczekuje.

Osobiscie uwazam, ze istnienie w katalogu w ktorym wpis kosztuje 50zł czy 200zł czy nawet 1000zł nie jest kwestia tego czy jest to drogo czy tanio tylko jakie podejscie ma sie do wlasnej dzialalnosci, jaka wartosc ma dla nas sam serwis. Podobnie jest z wymiana linkow miedzy serwisami mozna pokazac sie na 100 maloistotynch serwisach i na 1 naprawde wartosciowym z dokladnie takim skutkiem.

Praktyczny Katalog Stron

Wyższa cena została wybrana dlatego aby katalog był katalogiem.

Cena kosmiczna ...jednak mam do Ciebie pytanie.

Czy w związku z tym, że tyle sobie życzysz bedziesz też płacił za wpis właścicelom innych katalogów, do których też pewnie się dodasz Adderem czy inną dodawarką w ramach "promocji"swojej strony ?

Czy może będziesz robił tak jak MartinB, który do moich dwóch katalogów dodał dwa swoje katalogi, blog i firmę, w której pracuje a na moje pytanie czy mógłby dodać do swojego, za free, jeden z katalogów do jakiego on te strony dodał, nie raczył mi nawet odpowiedzieć ?

Czy może sobie odpuścisz te wszystkie "śmieciowe" i bezpłatne katalogi, spis Mara, seo.net.pl i inne darmowe "śmieci" i bedziesz do swojego linkował tylko z "mega extra powerowych" stron ?

p.s.

Ja jestem tani :) i 10zł od mojego katalogu gdzie dodasz wpis mi starczy, jako bonus jeszcze Ci ładnie zaindexuje "szczegóły" i to w "try mi ga" ;)

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności