Skocz do zawartości

Nagłówki, tagi

PlasticSoldier

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry :-) N a swojej stronie firmowej (usługi psychoterapeutyczne) prowadzę podstronę - bloga, dotyczącego książek o tematyce psychologicznej. Niektóre książki recenzuję, z innych publikuję wybrane ciekawe cytaty (raczej staram się nie dublować już kiedyś opublikowanych w necie cytatów). Artykuły oznaczam tagami. Podstawowe pytanie - czy to ma sens w takim kontekście, że tagi rzadko dotyczą fraz kluczowych, na które chcę lokalnie wypozycjonować stronę (np. psychoterapeuta wrocław, itp - niewiele znajdę książek, które można oznaczyć takim tagiem... ;-).  Może lepiej stworzyć oddzielną stronę i zrobić sobie eleganckiego linka do swojej strony domowej i będzie to efektywniejsze (a przynajmniej nie będzie osłabiało)? A jeśli zostawić, to jakie nagłówki stosować - słabsze niż te ze słowami kluczowymi? 

No i mam prośbę o ogólną radę - co jest teraz modne na pozycjonowanie lokalne? Nie dysponuję zawrotnym budżetem i jestem samoukiem, sama dbam od strony redakcyjnej i administracyjnej o stronę. Domena jest kilkuletnia, należała do mnie, ale wcześniej nie dotyczyła tematycznie obecnej oferty. Nie mam zawrotnych ambicji, jestem cierpliwa, mogę powoli ją sobie dodawać do katalogów żeby znaleźć się na wybrane frazy na jakiejś rozsądnej pozycji - czy to ma sens (tzn katalogi)? Co jeszcze można zrobić samemu, co ma sens?

To może i dobrze, że na siłę nie możesz upychać strony tagami na słowa pozycjonowane. Blog niech żyje swoim życiem i przyciąga ruch, który może się przełożyć na klienta. Druga sprawa duża ilość treści na pewno przełoży się pozytywnie na pozycjonowane słowa kluczowe. Tylko pytanie czy aby na pewno cytaty będą tylko u Ciebie na stronie?

Raczej nie dodawaj do katalogów, można mieć kilka takich linków z wieloletnich domen (zabezpiecza to niejednokrotnie przed filtrem). Najlepiej działa dodawanie artykułów sponsorowanych z linkiem. Zoptymalizuj swoje aktualne artykuły, najlepiej za pomocą surferseo- jest płatne ale warto (można poprosić o 7 dniowy okres próbny- dobrze się do tego przygotuj).

Dodaj własny artykuł na naszym blogu   https://bazafirmy.pl/blog/      , https://katalogifirm.com.pl/blog/ , https://dzialka.bazafirmy.pl/

Tagowania unikaj: https://youtu.be/d1ErkZdg9j4Kat

Przy odpowiedniej skali, tagi są gwarancją filtra; w ostatnim roku przerabialiśmy kilka takich przypadków, zawsze ten sam punkt wspólny.

Katalogowanie niewiele wniesie do strategii. 

Nie rozumiem, o co chodzi ze "słabszymi nagłówkami niż te ze słowami kluczowymi".

Pozycjonowanie lokalne nie różni się w niczym od każdego innego.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

3 godziny temu, PlasticSoldier napisał:

jakie nagłówki stosować

Tagi są opcją dość ryzykowną jak stwierdził kolega Paq ale ostrożnie można stosować byleby nie były to tagi zbyt proste czyli

• unikamy tagów "psychoterapeuta" i odmiany np "psychoterapia" zamiast tego piszemy szczegółowo "psychoterapia młodzieży" oczywiście nie tagujemy masowo posta wszystkimi tagami  - najlepiej dać jeden, dwa
  • to samo dotyczy frazy "Wrocław" zamiast tego można ale raczej na siłę nie trzeba tagów w stylu "konferencja we Wrocławiu" + "organizator konferencji" a w tytule posta np jaki będzie temat konferencji - to jest tylko przykład, można znaleźć pewnie inne wydarzenia tematyczne w Wrocławiu np spotkania autorskie. 
  • nigdy nie tagujemy frazą kluczową czyli "psychoterapeuta wrocław"
  • jak już istnieje kategoria podobna do tagu nie dajemy tagu w ogóle  
3 godziny temu, PlasticSoldier napisał:

Co jeszcze można zrobić samemu, co ma sens?

Pisać gościnnie unikalne teksty na cudzych blogach czy portalach tematycznych lub regionalnych poniżej masz kilka przykładowych + linkować własną stronę raczej bez anchorów kluczowych

https://bezdepresji.pl/wspolpraca
https://www.psychozytywnie.pl/zostan-autorem-i-zdobywaj-doswiadczenie/
https://www.psychologia-spoleczna.pl/wspolpraca.html

Resztę trzeba samemu znaleźć:zeby:.

Katalogi odpadają zupełnie.  

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Super, dziękuję wszystkim za podpowiedzi i wskazówki. Chciałabym doprecyzować - tagi nie będą powieleniem słów kluczowych, wręcz przeciwnie. Stąd wynikało moje pytanie, czy nie będzie to rozmywało ogólnego efektu, na którym mi zależy, bo np. w witrynie będzie ogólnie 10 fraz kluczowych "psychoterapia Wrocław" i 200 tagów w zupełnie innym temacie - no to rodzi się pytanie, o czym jest ta witryna? Nie znam algorytmu, poruszam się po omacku i intuicyjnie... Natomiast chciałabym zachować jednak możliwość katalogowania artykułów z bloga i przyszła mi myśl, że mogłabym je umieszczać w kategoriach. Witryna jest na Joomla! gdzie mogę przypisać artykuł tylko do jednej kategorii, ale merytorycznie poradzę sobie z takim ograniczeniem. Może tak będzie lepiej od strony seo?

Ale to jest bez znaczenia, czy tagi są powtórzeniem słów kluczowych, czy nie. Sam fakt tego, że utworzyłaś 200 podstron, co zajęło Ci 3 minuty klikania w panelu będzie z czasem powodem, dla którego algorytm wytnie Ci cały ruch. Słuchałaś mojego materiału?

A w ogóle zacząłbym zacząłbym od tego, że porzucasz tę Joomlę i przeskakujesz na WordPressa. Bo minie pół roku, rok i będziesz miała na tą Joomlę włama i nikt nie będzie chciał się nawet tej Joomli dotykać, żeby silnik czyścić z jakiegoś syfu.

Samo to, że Joomla nie pozwala Ci na przyporządkowanie wpisu do dowolnej liczby kategorii to jest już wystarczający powód żeby ten CMS porzucić.

Im szybciej zostawisz tę Joomlę, tym lepiej dla Ciebie.

paq studio YouTube

2 godziny temu, PlasticSoldier napisał:

10 fraz kluczowych "psychoterapia Wrocław" i 200 tagów w zupełnie innym temacie - no to rodzi się pytanie, o czym jest ta witryna?

Tagi nie świadczą o temacie witryny. Tagi to dodatek całkowicie zbędny jak powiedzieliby niektórzy. Najistotniejsze są tytuły i treść artykułów i odpowiedni kontekst. Możesz nawet napisać o ulubionej szarlotce, dobrej restauracji czy pielęgnacji ogródka byleby w odpowiednim kontekście.

2 godziny temu, PlasticSoldier napisał:

możliwość katalogowania artykułów z bloga i przyszła mi myśl, że mogłabym je umieszczać w kategoriach.

Kategorie są dobre pod warunkiem że ich będzie niewiele. Ogólnie uszeregowanie artykułów wg jakiekolwiek metody (kategorii czy tagów) powinno być w miarę naturalne i w 80% należy zapomnieć że mamy jakąś frazę kluczową zwłaszcza taką na jakiej ci szczególnie zależny. Kiedyś to działo ale obecnie nie za bardzo jest "zwracać uwagę Google" na takie "naturalne inaczej" frazy jak "psychoterapia Wrocław". Gdziekolwiek by to ująć w takiej formie obie te frazy razem będą wyglądać nienaturalnie. Nie masz też na tyle doświadczenia i zasobów (stron i domen) by bawić się z algorytmem i sprawdzać czy użycie wprost tej frazy przyniesie zamierzony efekt.

4 minuty temu, Paq napisał:

Im szybciej zostawisz tę Joomlę, tym lepiej dla Ciebie.

Nic nie musisz zostawiać tylko dobrze zabezpiecz Joomlę - sprawdzaj zwłaszcza parametr site:twoja-domena.pl pod kontem chińskich krzaczków i innego spamu. Na Wordpress-a jest relatywnie więcej włamań i jedyna jego zaleta to ta że można go lepiej zabezpieczyć i jest lepszy do prowadzenia bloga.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Dziękuję jeszcze raz. Cieszę się, że namawiacie mnie do takiej - powiedziałabym - naturalności w tym, co robię ;-) Mam przygotowanych kilkadziesiąt artykułów na najbliższe pół roku, trochę cierpliwości i zapas optymizmu.

J! używam od 10 lat, dużo się sama nauczyłam, mam lokalny serwer gdzie sprawdzam raz na kwartał kopie zapasowe, używam oficjalnych dodatków i rozszerzeń, miałam włam na jedną ze stron, trochę mnie to nauczyło nowej higieny pracy, no oczywiście jak ktoś się uprze to mnie rozwali tu i teraz, ale już nie taki pierwszy lepszy ;-) 

Paq - tak, słuchałam i rozumiem, dziękuję za link - wcześniej tak tego nie widziałam, natomiast kiedy sprawdziłam jak wyszukiwarka widzi te tagi i dubluje artykuły - zrozumiałam ten mechanizm.

Dnia 23.07.2019 o 08:25, PlasticSoldier napisał:

mogę powoli ją sobie dodawać do katalogów żeby znaleźć się na wybrane frazy na jakiejś rozsądnej pozycji - czy to ma sens (tzn katalogi)?

W pozycjonowaniu lokalnym sens mają wizytówki NAP i tu warto sobie pododawać stronę.

Dnia 23.07.2019 o 08:25, PlasticSoldier napisał:

Co jeszcze można zrobić samemu, co ma sens?

Linkować wewnętrznie z artykułów na blogu do strony głównej która jak rozumiem jest pozycjonowana na te frazy lokalne.

20 godzin temu, Paq napisał:

A w ogóle zacząłbym zacząłbym od tego, że porzucasz tę Joomlę i przeskakujesz na WordPressa. Bo minie pół roku, rok i będziesz miała na tą Joomlę włama i nikt nie będzie chciał się nawet tej Joomli dotykać, żeby silnik czyścić z jakiegoś syfu.

Nie lubie Joomli, ale WP nie jest wiele lepszy (no, moze troche bardziej bezpieczny). Ostatnio zagladalem do jednej z moich stron na WP, ilosc blokad IP na proby brute force attack w ciagu ok. roku to kilkadziesiat tysiecy.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Nie jest, ale środowisko deweloperskie jest większe, więc łatwiej gasić pożary. To, że np. na Drupalu będzie statystycznie mniej prób brute fore'ów niż na WP to nie znaczy, że Drupal to dobra opcja dla @PlasticSoldier.

paq studio YouTube

9 minut temu, Paq napisał:

Nie jest, ale środowisko deweloperskie jest większe, więc łatwiej gasić pożary. To, że np. na Drupalu będzie statystycznie mniej prób brute fore'ów niż na WP to nie znaczy, że Drupal to dobra opcja dla @PlasticSoldier.

Zgadzam się - od połowy 2017 roku aktualizacje J! są publikowane co miesiąc (albo częściej), co przekreśla samodzielne świadome odpowiedzialne używanie cms przez małego, indywidualnego wydawcę bez wsparcia administratora. Nie wiem, jak jest w WP. Oczywiście aktualizacje mają różne poziomy i nie każda jest pilna, można też na oślep klikać "Aktualizuj" dopóki się nie "rypnie" (bo php nagle nie takie, albo szablon czy rozszerzenie nieaktualne). No nie widzę przeciętnego przedsiębiorcy w roli jedynego opiekuna J! Z rozmów ze znajomymi wiem, ze sami sobie radzą ze swoimi stronami WP, właściwie dokonując jednorazowej płatności za stworzenie strony i ewentualnie od czasu do czasu za jakieś konserwacje czy zmiany. :)  

3 minuty temu, PlasticSoldier napisał:

dopóki się nie "rypnie" (bo php nagle nie takie, albo szablon czy rozszerzenie nieaktualne).

Samo PHP się nie zmieni :D 

Największym problemem jest naiwność użytkowników i ściąganie za free atrakcyjnych szablonów innych modułów, które celowo pod to wydane mają odpowiednie "dodatki" umożliwiające przejęcie kontroli nad danym serwisem :pisze:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności