Skocz do zawartości

korekta.org ocenicie? :) pliss

roco

Rekomendowane odpowiedzi

roco Twoje posty są zdecydowanie zbyt długie ;)

Piszesz, że oczekujesz wskazówek "co i jak zmienić, żeby było lepiej". Problem tkwi w tym, że tutaj nie da się zmienić kilku szczegółów żeby wszystko było cacy.

Żeby ta strona była ładna, to trzeba ją zrobić od początku. Nie oczekuj na to, że przyjdzie jakiś magik i powie np. "wywal cegły z tła i wstaw... itd. itp. i wtedy strona będzie wspaniała."

Mógłbyś oprzeć tę stronę na tej grafice -> https://korekta.org/stat3.html, ale to wymaga zdecydowanie więcej pracy niż wstawienie tekstu na stałe (trochę dziwna praktyka).

Spis stron

Loga, dzwonki - nakarm komóreczkę...

Roco - tak ładnie i bezproblemowo znalazłeś niedociągnięcia na stronce https://www.interconnect24.pl że aż sie wierzyć nie chce, że popełniłeś coś takiego.

Fundacja, która chce od kogoś wsparcia a strona prowadzi do malej depresji.

Kolory, tła, wyśrodkowane teksty w kolorze nie nadającym sie do czytania.

Generalnie wszystko do przerobienia.

Na kodzie się nie znam wiec nie będę komentował - być może jest super, ale wizualnie - czyli to co determinuje w dużym stopniu powodzenie strony jest fatalnie.

Paweł

Witam! :D

..kurcze, to nie tak..

Tak naprawdę to chyba odzwyczaiłem sie od Ludzi i wykazałem się jednak ..naiwnością..

Dla moich zleceniodawców, jest po prosu wymarzona.. Mam do mojej szkółki listy pochwalne i zapewnienia, że dokładnie o to chodziło.. Napisałem prośbę o ocenę tej strony.., bo jeśli zdecyduję się - żeby to ona była tematem mojej pracy.. to będzie na dyplomie link.. A zleceniodawcy jedynie zgodzą się na wymianę tła tych cegieł.. i tylko dlatego, że nie idzie, (mi..), zablokować tła pod IE.. Napisy celowo duże i koniecznie ..takie niebieskie.., zresztą są ciągłe modyfikacje.. Napisałem swoja prośbę, ponieważ totalnie gryzie sie to ze wszystkim, czego mnie uczono.. Ale ta strona od samego początku miała taka właśnie być..

Na wszelki wypadek stworzyłem ją na divach, wyrzucając główne style i JS na zewnątrz.. Wszystkie tła i kolorki - to co tam widać, jest w zewnętrznym arkuszu i występuje jako background-image: xxx

zrobiłem to wszytko w taki sposób celowo, ponieważ widziałem, jakie są propozycje wyglądu, stworzyłem możliwość szybkich zmian, bez wpływu na zawartość/treść strony.. Nie chce mi się już, ale w planach było, że skoro nie idzie nic wywalczyć, to zastosuje selektor.. Nawet zwykły button z napisem "zmień kolory", który by podmieniał mi arkusze styli..

Teraz wyobraźmy sobie.. Główne tło jest takie samo, jak tło tej warstwy z napisami.., czyli ten środek jest zlany z resztą.., menu jest przeźroczyste, tak jak środek, czyli wszędzie tylko jedno tło - spox wrażenia inne..

Napisałem moja prośbę w swej naiwności, bo chyba szukałem ratunku przed obciachem w budzie.. Myślałem, że może mi sie tylko wydaje z tą siermięgą.. I bardzo się cieszę, że to Tu napisałem, choć od bardzo dawna wiem że Tu panuje rutyniarskie skrzywienie i z natury wszystko jest be.. Wiedząc to i tak poddałem swoją stronę ocenie.. Potwierdza to tylko moje ..hmm przypuszczenia, że nie zwariowałem.., że nie wykrzywił mi się jeszcze wzrok.. Tak, zgadzam się z waszymi osadami, miałem jednak nadzieje, że ktoś napisze; - chłopie., jest kalafior, ale to przecież praca i spróbuj chociaż w budzie.., może sie będą śmieli, ale nie odrzucą? Mniejsza o to, właśnie piszę dla kumpla bloga, a na horyzoncie sklepik i inna organizacja, tylko, że ci zapłacą.. normalne stawki.. i będę mógł napisać tak jak chcę, bo Ludzie mają do mnie zaufanie..

Tej roboty, ..za frico, podjąłem się bo myślałem, że zrobię na niej dyplom.. Tylko w pierwszej wersji to były CMS'y fora itp.. i tak maja być, ale już chyba beze mnie..

@Paweł

chodziłem do budy webmasterskiej, od wielu lat jestem stałym użytkownikiem neta, a od 4 lat po 20 godz. na dobę jestem w necie, myślę, że widziałem z parę milionów stron i naprawdę jestem w stanie opisać dowolną stronę, jak również odnieść się do jej kodu, a właściwie jego walidacji.. A i jeszcze jedno - od lat miałem marzenie zostać jak mi sie wtedy wydawało, grafikiem komp., ale raczej idę w kierunku kodera..

Nie miałem problemów ze znalezieniem tych ..drobnych drobiazgów, ale tylko dlatego, że były.. Dalej utrzymuje, że stronka Verry Profi.. Ponadto i mimo, iż ..popełniłem te moja stronę, to jestem estetą.. Swego czasu nawet doradzałem Ludziom w wystroju wnętrz, i nawet je projektowałem.. To moja wina, że popełniłem tę stronę.. Ale gdybyś miał zarobić kaskę.., około 5 klocków.. i musiał to napisać dokładnie tak.., to nie popełniłbyś tego? Przecież Klient - nasz Pan.. Ja nie mogłem odmówić Przyjacielowi i była to sprawa honorowa.. Ponadto ja nigdy nie zawodzę.., jeśli coś jest ustalone to na amen..

Piszesz, że wszystko do przerobienia.., to 'wszystko' mogę zmienić 3 wpisami w css, na dowolnie inne, a mój moralny problem polega na tym, ..że nie mogę.. Oczywiście, jeśli zobaczę jakąś Twoja kolejna stronkę, to postaram się o rzetelne info- opinię, dla Ciebie!

@No More Google

Moje posty sa faktycznie b. długie.. i można sie na to różnie zapatrywać.., ale mi tak zostało i jest to taki protest w kierunku tych co im sie nie chce i "jadą" SMS'em, albo jakby pisali na GG.. Niektórzy nawet robią to celowo, żeby nabić sobie posty, a dla mnie w ogóle może nie być licznika, bo chyba wszyscy wiemy, że to nie licznik jest tą prawdziwą wykładnią.. - kto jest kim.. Zdając sobie sprawę, że mogłem trochę zdziczeć przy tym kompie.., staram się wszystko dokładnie klarować, żeby wykluczyć wszelkie dwuznaczności..

Przynajmniej nie jestem skąpcem w słowa..

Ponadto chyba jestem bliżej regulaminu, niż user, który pisze posta w stylu: "no.." " :D " "nie"

..Wiem.., ale naprawdę nie ma potrzeby robić wszystkiego od podstaw, wystarczą 3 wpisy w css, tym niemniej pomyślałem, że może komuś przyjdzie do głowy jakiś zamiennik tych cegieł..

Co do "dechy", to potwierdzasz zdanie moich przyjaciół, którzy również widzieli by to w takiej formie.., niestety nie mogę, a dodatkowo musiałbym jeszcze bardziej wyróżnić Statut.. może powiesiłbym parę złotych kutasików..

Co do "wypalonych" napisów na papirusie, to było takie życzenie.., ponadto wyglądało fatalnie podczas ładowania, kiedy były napisy, ale nie załadowało się jeszcze tło dechy.. To byłoby lepsze bo mógłbym o ponad połowę jeszcze odchudzić te grafiki..

Dzięki piękne Panowie za wasze tipsy! :)

@pandha

..długo nad tym pewnie myślałeś.., nawet mnie to nie schładza..

Znam, i moi Przyjaciele również - Człowieka, od jego początków, i widziałem jego własne wypociny, zanim stał się "Frank Zappa" polskiego internetu... hehe, przynajmniej chciałby za takiego uchodzić..

Ale osiołki - super idea - chylę czoła i na pochybel z tym głupkiem IE..

OK.

skoro już wszystko wiadomo, otrzymałem tyle tipsów i wyjaśnień, choć niektóre dotyczyły chyba czegoś innego - np. kolorystyki pawiana..,

- to może znalazła by się jakaś uprzejma duszyczka i powiesiła zgrabną kłudeczkę na tym verry fayowym topie? Dziękuję!

Pozdrawiam :)

roco

Dobór kolorów fatalny, całość jest po prostu brzydka, niechlujnie skodowana, menu lata mi, nie wiem po jaką cholerę, po co niektore podstrony otwieraja sie w nowym oknie? Czemu nie ma w skrocie napisanego czym sie zajmuje organizacja?

..nie ma "w skrócie" bo dali rozwinięcie w "Misja" i "Geneza", a w skrócie nie oddawałoby "prawdy o nich" :)

Wcześniej wszystko się otwierało w nowym oknie, ale przegłosowałem ich argumentami, jednak "Deklaracja" i "Statut" Musza się odpalać w nowych oknach..

Nie, nie muszą. Nie powinny. Nie mogą.

Taki miałem wymóg zleceniodawcy.. a menu lata po to, żebyś zawsze mógł popatrzeć na ich logo i miał menu pod ręka, nie kręcąc mychą..

Ok, tylko że to logo jest obrzydliwe a takie rzeczy z menu załatwia się w bardziej elegancki sposób.

Co do "latania Ci menu" i "niechlujnie skodowana" to Sorry @Stefan, ale widzę dwie możliwości w ocenie, wybierz sobie któraś..: Albo jesteś złośliwym hipokrytą, albo z Ciebie taki Webmaster, jak nie przymierzając z "koziej d.upy trąba..", bo gdybyś był nim, to zadałbyś sobie trochę trudu i podejrzał kod.., ale tego nie zrobiłeś!

Nieprawda. PIERWSZĄ rzeczą jaką zrobiłem po obejrzeniu strony było wyłączenie styli na sekundę w celu przekonania się kod jest popsuty tabelkami czy nie. Drugą było podesłanie jej do validatora a trzecią obejrzenie źródła. Kod jest po prostu niechlujny - ot co. Możesz tupać sobie nóżką ile chcesz, ale on dalej będzie niechlujny.

Za to jak wielu miejscach Tego Forum zachowujesz sie jak zblazowany mamlas-pipek, ale OK. wybacz mi Stef poniosło mnie trochę..

Tzn gdzie konkretnie? Bo piszę to, co uważam? Bo nie lubię amatorki i mam wysokie wymagania co do estetyki?

Piszesz, że zrobiłeś coś oryginalnego, nietuzinkowego? Tak, twoja strona jest oryginalna i nietuzinkowa, dokładnie tak, jak oryginalne i nietuzinkowe są kible w polskich osobówkach - i tu i tu pierwszą reakcją jest 'O K***A CO ZA SYF!'. Przykro mi - jeśli nie widzisz tego, że ten gradient jest tragicznie oczojebny i że decha (sama w sobie nieurodziwa) nie pasuje do niego, jeśli podoba ci się taka kolorystyka i sposób komponowania tekstu to dalsza dyskusja mija się z celem - najwyraźniej nasze rozumienia określeń "ładne", "oryginalne" się nieco różnią.

Po co założyłeś ten wątek? Jeśli jesteś przekonany o urodzie tej strony to po co ci opinie innych, skoro najwyraźniej masz je w du**e?

Reszty wypocin nie komentuję, bo nadinterpretacje mnie nie bawią. Ja nie mam nic do ciebie, piszę jedynie, że to co zrobiłeś, to takie szambełko - ot co. Na pewno umiesz robić ładne strony i kiedyś nam pokażesz, póki co zrozumiałe jest, że wyrabiamy sobie opinię na podstawie tego, co pokazałeś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności