Skocz do zawartości

[info] We wrześniu ma zostać uruchomiona biała lista podatników

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

We wrześniu ma zostać uruchomiona biała lista podatników - wykaz płatników VAT. Przedsiębiorcy, którzy przeleją pieniądze na konto, którego na liście nie ma, mogą mieć problemy. A nawet odpowiadać za długi kontrahenta wobec fiskusa. Nowe przepisy mogą utrudnić też zakupy w sieci.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,25082829,przedsiebiorcy-moga-miec-problem-z-placeniem-za-zakupy-i-rachunki.html

:sciana:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

naprawdę tam z tych nudów już takie idiotyzmy wymyślają, że się w głowie nie mieści. Jak już takie "cuda" wymyślają to niech to zautomatyzują - system bankowy po wklepaniu nr rachunku (nie wyłączając "szybkich płatności" - to dopiero ciekawostka) sam niech sprawdzą tą ich "białą listę" a mi niech d...y nie zawracają kolejnymi wymysłami.

Dochodzimy do jakiś absurdów w tym wszystkim :crazy:

Może by się tak ZUS'em zajęli i NFZ *****  Ostatnio znajomy był się zarejestrować do okulisty to termin był na MAJ :dupa:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dla mnie najciekawsze jest to że można odpowiadać za długi kontrahenta wobec US.

Przecież jak ja rzetelnie płacę kontrahentowi za usługę/towar to co mnie interesuje że on nie odprowadza podatku?

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

48 minut temu, Finan napisał:

Dla mnie najciekawsze jest to że można odpowiadać za długi kontrahenta wobec US.

Przecież jak ja rzetelnie płacę kontrahentowi za usługę/towar to co mnie interesuje że on nie odprowadza podatku?

może powinieneś zrobić to za niego? ;D

No według tego co piszą tak ma być.

Bo przecież jak to wejdzie w życie odpowiadam za to że kontrahent nie odprowadziła VAT.

Z jakiej racji się pytam skoro płacę VAT i inne podatki w terminie i co ma mnie interesować czy kontrahent to zrobił skoro ode mnie dostał VAT w fakturze?

TO jest przerzucanie odpowiedzialności z tych co robią jakieś machlojki na tych co działają zgodnie z prawem i przepisami.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

politycy żyją w swoim świecie, każdy "normalny" człowiek słysząc takie bzdury wybucha śmiechem a oni nawzajem sobie przytakują, dyskutują o tym i co gorsza przepychają dalej. A im głupszy pomysł tym ma większe poparcie ;) Oni z "normalnej pracy" po godzinie by wylecieli z hukiem...

Znając życie to na pewno ten " nowy rejestr służący do weryfikacji transakcji pomiędzy przedsiębiorcami " od razu padnie z przeciążenia, bo wszyscy będą siebie sprawdzać  :gafa:

-------

Jaka w tym jest logika - przykładowo:

Wykonujemy zlecenie dla firmy Kowalskiego za co wystawiamy fakturę na (n) zł. Niestety nasz kontrahent Kowalski zwleka z zapłatą jak to często bywa. Ale od tej faktury musimy odprowadzić daniny w tym VAT, bo US to nie obchodzi, że kasa nie wpłynęła. Dla US liczy się papier!

W związku z brakiem wpłaty nagle jesteśmy w szarej (|) i nie odprowadzimy VAT. W konsekwencji pewnie znikniemy z białej listy <_<

Robimy kolejne zlecenie dla uczciwego stałego klienta, który nam nie może polać bo nie figurujemy na białej liście.

Tym samym ręka w nocniku cały czas tkwi :wacko:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności