Skocz do zawartości

krzaki w bazie opisów

Red

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zdobyłem bazę z opisami gg, baza jest w formacie .gad tak aby można ją było załadować do mygad.

Jednak nie ma w nich polskich znaków tylko same krzaki oto przykład.

zaci¶niętej pię¶ci wszystkie palce s± rów

widzę, że forum zmieniło te znaki prawidłowe jakie są w bazie to & # oraz cyfra odpowiadająca za znak zamiast ś, ą itp. Czym to zmienić?

Próbowałem notatnik+ i nie dało rady, w bazie jest kilka tys opisów a baz jest 22, mam nadzieję, że tego nie będę musiał zmieniać ręcznie? Jak to naprawić?

Pozdrawiam.

Mistrz Pozycjonowania Master of Seo.  Zobacz moją ofertę dla klientów na BITEC Pozycjonowanie Katowice

Dowiedz się od kolesia od którego kupiłes jakie powinno być kodowanie bazy danych.

O ile się nie myle to kodowanie bazy i strony na której będą wyświetlane opisy musi być takie same jak kodowanie w którym te teksty były pisane, no chyba że przekonwertujesz albo coś.

Ewentualnie możesz zrobic zrzuta bazy danych, otworzyć plik z zrzutem i za pomoca jakiegos edytora który ma funkcję znajdź i zamień, zamienić wszystkie znaki które ci nie odpowiadają na polskie.

to nie jest typowa baza mysql, to baza plik tekstowy (kategoriaopisu.gad) który ładuje się przez panel admina na stronę.

strona jest normalnie w iso 8859-2

a baza no cóż nie wiem spróbuję skontaktować się z adminem,

a teksty były pisane czyli opisy pewnie za pomocą formularza na stronie do dodania opisu gg, notatnikiem + ani grzegżółką nie potrafię tego zmienić guzik F11 w notatniku+ mi nie pomaga.

Mistrz Pozycjonowania Master of Seo.  Zobacz moją ofertę dla klientów na BITEC Pozycjonowanie Katowice

Dlaczego nie potrafisz tego zamienić w notatniku albo w innym prostym edytorze?

Domyślam sie że problem pewnie dotyczy ą,ś,ź czyli 6-ciu literek.

To można by nawet w notatniku zamienić. Sześć operacji Ctrl+H, albo nawet w php zrobić prosty konwenter.

Ale jeżeli po otwarciu takiego pliku widzisz takie znaki jak tu na formum podałeś, to znaki są jak najbardziej w formacie iso-8859-2 i nie potrzebują konwersji.

.

zmieniam już to za pomocą funkcji zamień jednak czekają mnie jeszcze z 2 godziny roboty plików jest dużo, a znaków dziwnych jeszcze więcej jakieś krzyże, i inne dziwne. Trochę mi to zajmnie. Znaki są zakodowane tak:

& # 1 8 2 ; - ś

Zmienić możesz hurtowo w plikach np: za pomocą Edit +

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności