Skocz do zawartości

Jaka firmę wybrać?

Mikolaj1146

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zacznę od tego, że jestem zielony w sprawach seo, pozycjonowania i social media. Jestem na końcowym etapie zakładania sklepu internetowego i zaczynam się zastanawiać jaka firmę wybrać do kompleksowej reklamy, ile pieniędzy wydać msc. 

Trafiłem na firmę  która posiada wiele pozytywnych opinii. Dostałem od nich oferte gdzie za podstawowe kampanię Google ads, pozycjonowanie, Facebook koszt to około 4500 zł msc brutto.

Czytałem, że pozycjonowanie to długotrwały proces i czy powinienem nastawić się np na inwestycje powiedzmy 12-15 tyś zanim coś zacznie przynosić dochody, czy ruch na stronie rozpocznie się stosunkowo szybko od rozpoczęcia współpracy? Czy 4500 zł msc to dużo czy mało? Może macie jakieś inne propozycje? 

Z góry dzięki za odpowiedź! 

Odpowiadając na Twoje pytanie, nie da się ocenić budżetu nie znając branży i nie oceniając konkrecji. Ogólnie budżet 4500 netto jest dla brązy ecommerce raczej niewystarczający przy konkurencyjnej branży. Średniaki wydają 10-20 netto na takie działania, niektórzy średniaki wydają 20k na same adwordsy. Ogólnie nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie.

45 minut temu, MaxPan napisał:

Ogólnie budżet 4500 netto

On pisał o brutto na adsy, seo i fb :) 

@Mikolaj1146 nic o sobie nie napisałeś, więc wyciągając szklaną kulę napiszę tak:

jeśli sklep ma mieć zasięg ogólnokrajowy, towaru masz sporo, konkurencję dużą to 3600zł netto miesięcznie będzie przeciętnym budżetem, który może starczy na adsy LUB seo LUB fb

Jeśli chodzi o seo to na Twoim miejscu na początek zleciłbym audyt SEO, a potem go wdrożył. Sensowne audyty SEO dla małych sklepów to raczej od 2k netto w górę + koszty pracy copy i programisty wg wytycznych seowca. Sensowny audyt to sporo godzin pracy, a nie wyrzucona tabelka z jakiegoś gotowego softu.

Tak jak @MaxPan pisał, duże ecommercy wydają dużo kasy

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

@Mikolaj1146 ogólnie spoko, ale to nam nic nie mówi. Przychód 3000zł koszty 600zł, to przy marży 50% daje Ci 900zł zysku, przy marży 10% daje 300zł straty. No i w jakim czasie, w ciągu jednego dnia, tygodnia, miesiąca? Jeden zakup za 3000zł czy 20 zakupów po 50zł :) 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

2 godziny temu, Mikolaj1146 napisał:

Ciężko nie ciężko, ale z budzetem 600 zł msc, fb I zerowym doświadczeniem jeżeli chodzi o tworzenie reklam dało się zrobić przychód w okolicach 3 tyś msc :)

Nie wiem jaka branża ale to w zasadzie nie ma znaczenia. Liczy się mechanika działania. Jeśli masz to opanowane to zapewne powtórzysz i może podwoisz przychód przy tym samym a może mniejszym budżecie? Skoro masz działający mechanizm to nie powinno być problemów. 

4 godziny temu, Mikolaj1146 napisał:

Czy 4500 zł msc to dużo czy mało?

Dla mnie jest to dużo. 

Złóż zapytania ofertowe do różnych firm, określ oczekiwania (co do zysku także) nie podając budżetu. Zobaczysz kto ile  i co zaproponuje. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

3 godziny temu, Aleksiejs napisał:

@Mikolaj1146 ogólnie spoko, ale to nam nic nie mówi. Przychód 3000zł koszty 600zł, to przy marży 50% daje Ci 900zł zysku, przy marży 10% daje 300zł straty. No i w jakim czasie, w ciągu jednego dnia, tygodnia, miesiąca? Jeden zakup za 3000zł czy 20 zakupów po 50zł :) 

Przepraszam, 3000 zysku po odliczeniu wszystkich kosztów:) 

@Mikolaj1146 no to jest to ładny zysk jeśli wsadziłeś 600zł, a wyciągnąłeś na czysto 3000. Teraz to trzeba skalować w górę:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności