Skocz do zawartości

www.galeria.i365.pl

galeria.i365.pl

Rekomendowane odpowiedzi

ale ok konkretnie

Adres www.galeria.i365.pl zupelnie NE POKRYWA SIE z zawartoscia strony. "galeria" nic mi nie mowi. Zmien domene.

https://www.galeria.i365.pl/rososzyca.html - zdjecie wychodzi poza stopke

https://www.galeria.i365.pl/mail.php - bledy kodowania polskich znakow

i czy slyszal pan o OPTYMALIZACJI zdjec ? Np "save for web" w Photoshopie proponoje uzyc.

I jeden z wiekszych mankamentow - same zdjecia na stronie glownej zajmuja

logo - 80kb

prawo - 180kb

srodek - 90kb

===

razem: 350kb

doliczmy do tego tabelki i dziesiatki znacznikow dla czcionek. Da rade to zmniejszyc do 50kb bez straty jakosci.

I zeby nawet takie proste czarne menu zrobic w taki sposob to juz mnie powalilo.. imagemapy ? Po co ? Nie lepiej lista wypunktowana w CSS z float left ? (albo display inline) ?

Border dla zdjec by sie przydal, nie ma odstepu miedzy srodkowym tekstem a zdjeciami.

Co do zawartosci merytorycznej nie bede sie wypowiadal nie moja dziedzina.

BTW - Gdzies slyszalem ze daje sie miniaturki do zdjec. Samo wyswietlenie w innych wymiarach NIE ZMNIEJSZA zdjecia

Dziękuję za rady, chociaż Wasze pierwsze słowa trochę mnie zniechęciły, strasznie nie znoszę złośliwości. Ale do rzeczy, adres pokrywa się z treścią, ponieważ to zdjęcia są tutaj najważniejsze. Wpisawszy np. galeria zdjęć Gdańsk, Toruń, Dobrzyca etc. do Google wyskoczy moja strona, a o to chodziło, na tym właśnie zarabiam. Strona o powiecie jest niemniej ważna ale jak pogodzić obie sprawy w jednym adresie? Myślałem o innej domenie, ale na razie pozostanę przy tej. O optymalizacji słyszałem, ale w fotografii już trochę siedzę i wiem, co to znaczy nadmierna kompresja. Do zdjęcia 800x600 optymalnym rozmiarem jest ok. 200 kb. Zdaję sobie sprawę, że jest to dużo, ale zależy mi na jakości. Co do strony głównej faktycznie można by powyrzucać co nieco, pomyśle przy tym tworząc nową wersję.

„zeby nawet takie proste czarne menu zrobic w taki sposob to juz mnie powalilo..(…)?”

Żebym to ja rozumiał o co w tym chodzi ;) Nic, poduczę się i wezmę to pod uwagę. Jestem kompletnym amatorem w webmasteringu, co chyba widać. Realizuję się w innych dziedzinach :o

„BTW - Gdzies slyszalem ze daje sie miniaturki do zdjęć (…)”

Tyle, że zdjęcia są zmniejszone, wystarczy je zapisać na dysk, aby się o tym przekonać. Mam dwa pliki, jedna miniaturka a drugi 2x większy. Inna sprawa, że trochę zajmują, ale jako już wcześniej wspominałem- jakość.

Dziękuję Lifein za wszystkie uwagi, postaram się poprawić ;)

Na wstepie za zlosliwosci przepraszam i ciesze sie ze jednak zabrales glos. Jesli by tobie zalezalo na jakosci roponowal bym nastepujace, posrednie rozwiazanie - zrobic 3 wersje zdjec na stronie

a) miniaturka ktora sie klika...

:( ... aby przejsc do skompresowanego zdjecia 640/480

c) dodac link do fotki high quality do sciagniecia (np spakowanej zipem)

A wiecie, tak w sumie mowicie ze na tabelkach sie nie robi... A czy ktos tego zabrania? Nie chodzi o to; chodzi o przejrzystosc, szybkosc, efektywnosc, kazdy chyba pierwsza strone na tabelkach robil, niektorzy to nawet to ramkach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności