Skocz do zawartości

Google Ads czy reklama na FB - i kto mi to zrobi :)

WiD tudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie;

Potrzebuję reklamy dla firmy mojej żony zajmującej się projektowaniem wnętrz. Jednoosobowa działalność gospodarcza ze stosunkowo niedużym dochodem. Myślę nad tym, by postawić na reklamę internetową - albo google ads, albo reklama na FB, albo obie te możliwości. Miesięczny budżet na całą reklamę (obsługa kampanii plus kliknięcia) to około 800zł brutto.

Pytanie: co waszym zdaniem bardziej się opłaca, reklama w google ads czy raczej facebook? Profil firmowy na FB jest raczej zaniedbany, więc reklama na FB i tak musiałaby prowadzić do strony www.

Pytanie drugie: czy taki budżet wystarczy na zorganizowanie jakiejś sensownej kampanii?

Pytanie trzecie: gdzie szukać kogoś rozsądnego, kto by taką kampanię stworzył i nadzorował? Na co zwrócić uwagę przy poszukiwaniach? 

Z góry dzięki...

Nie wiem co będzie lepsze bo nie wiem jak skuteczność reklam na FB. Mogę się wypowiedzieć na temat Google Ads.

Z takim budżetem coś się da zrobić ale niezbyt wiele. Zakładając, że będzie to np. reklama lokalna w jakimś miasteczku to może być ok na początek. Problem z takimi budżetami polega na tym, że za zrobienie sensownej kampanii trzeba zapłacić np. 300 zł niezależnie od tego czy budżet to będzie pozostałe 500 zł czy np. 1000 zł. To sprawia, że reklama jest mniej efektywna. Jeśli już zrobisz tą kampanię to z budżetem ok. 500 zł (pozostała część to będzie obsługa) możesz uzyskać trochę kliknięć. Jak żona ma sensowną stronę i ofertę to jest szansa, że jakiś odzew będzie. Szału bym się nie spodziewał ale może uda się zdobyć jakieś zlecenia i pójść dalej. Zakładając kampanię na przynajmniej 2 miesiące (a tak trzeba aby to miało sens), dodatkowo można wykorzystać kupon promocyjny na 375 zł na 2. miesiąc Google Ads. Ostatecznie aby dowiedzieć się czy reklama zadziała trzeba spróbować przez np. 2 miesiące i później zastanawiać się co dalej. Może się udać, może się nie udać. Ostatecznie nikt nie zapewni Ci skuteczności - musisz przetestować.

Jak znaleźć kogoś sensownego - tego niewiem. Poleciłbym siebie ale nie mam czasu na nowe zlecenia :)

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Dnia 4.10.2019 o 15:50, Grzegorz Cz. napisał:

Z takim budżetem coś się da zrobić ale niezbyt wiele. Zakładając, że będzie to np. reklama lokalna w jakimś miasteczku to może być ok na początek. Problem z takimi budżetami polega na tym, że za zrobienie sensownej kampanii trzeba zapłacić np. 300 zł niezależnie od tego czy budżet to będzie pozostałe 500 zł czy np. 1000 zł. To sprawia, że reklama jest mniej efektywna.

Dzięki, to jakaś konkretna informacja. Myślałem raczej o tym, żeby utrzymać kampanię co najmniej kilka miesięcy i wtedy ocenić efekty, ale mógłbym w sumie zaplanować np 3 miesiące kampanii z większym budżetem - powiedzmy 1000-1200zł - i po tym czasie ocenić czy dało to jakiś efekt. Na jaki okres zwykle podpisuje się umowę na prowadzenie kampanii google ads - czy np. mogę ją zawrzeć na 3mce z możliwością przedłużenia, czy zwykle piszecie je na dłuższe okresy? 300zl za obsługę kampanii to mniej więcej cena jakiej oczekiwałem.

Dnia 4.10.2019 o 11:31, WiD tudio napisał:

projektowaniem wnętrz

Uważam, że głównie FB w takim budżecie i w tej konkretnej branży. Gdybyś sprzedawał posadzki betonowe to może nie, ale przecież wnętrza sprzedaje się głównie kobietom i głównie trzeba postawić na wygląd.

Jeżeli FB jest zaniedbane to trzeba to zmienić. Zdobyć obserwujących i prosić o udostępnienia.

Przecież w ramach pracy nad reklamą można potworzyć jakieś ciekawe projekty, które zainteresują szerszą publiczność.

Znam np. specyficzny przypadek gdzie lokalna restauracja prowadzi FB i wstawia tam "Danie dnia", ale zamiast zrobić zdjęcie to wstawia tylko opis: Zupa ogórkowa, kotlet mielony + surówka - 17 zł ;) 

Jak prowadzić sprzedaż projektów kiedy się ich nie pokazuje.

Rozpoznać grupę docelową i do niej kierować. Budżet jest dobry na działanie lokalne nawet dla średniej wielkości miasta.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Dnia 6.10.2019 o 09:45, WiD tudio napisał:

Na jaki okres zwykle podpisuje się umowę na prowadzenie kampanii google ads - czy np. mogę ją zawrzeć na 3mce z możliwością przedłużenia, czy zwykle piszecie je na dłuższe okresy?

Spokojnie znajdziesz firmę, która zgodzi się na działanie przez 2-3 miesiące z możliwością przedłużenia. Ja najczęściej proponowałem 2 miesiące na "przetestowanie". Miesiąc to trochę za mało, a w 2 miesiące jak nie ma chociaż średnich efektów to najczęściej kampania nie ma sensu. No i klientów zawsze cieszył kupon promocyjny na 2. miesiąc kampanii :)

Przy czym zgadzam się, że o FB przydałoby się zadbać. Nawet jeśli to strona miała by sprzedawać to fajny profil FB na którym będą zdjęcia może mieć znaczenie przy sprzedaży. Reklama może przyciągnąć użytkownika ale później trzeba mu jeszcze tą usługę/produkt sprzedać. A w uproszczeniu czym droższa usługa/produkt, tym bardziej liczy się to co zaprezentujesz użytkownikowi.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

• 2 tygodnie później...
Dnia 4.10.2019 o 11:31, WiD tudio napisał:

Witajcie;

Potrzebuję reklamy dla firmy mojej żony zajmującej się projektowaniem wnętrz. Jednoosobowa działalność gospodarcza ze stosunkowo niedużym dochodem. Myślę nad tym, by postawić na reklamę internetową - albo google ads, albo reklama na FB, albo obie te możliwości. Miesięczny budżet na całą reklamę (obsługa kampanii plus kliknięcia) to około 800zł brutto.

Witam, a Ja bym poszedl w G. Ads taka droga - solidnie zaprojektowac reklamy graficzne (grafik z tym czyms/dobrze jak ogarnia psychologie kolorow/wizualizacji zna zagadnienia grafiki pod reklamy +wyroznia go nieszablonowosc unikalnosc form graficznych) i  puscic kampanie  reklam w sieci reklamowej partnerow Google i tu Priorytet! na wybranych stronach... trafiajac jak najlepiej w target np. o budowie domow/doboru materialow-gadzetow, wykonczeniowka itd. oraz strony/blogi/fora - zaczynac na poczatku od mniejszych, ktore np. nie sa molochami, ala wp, co przelozy sie na odpowiedni nizszy koszt kampanii i wkomponuje w budzet +w czasie (im szybciej tym lepiej) uruchomic Remarketing.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności