Skocz do zawartości

Kanibalizacja słowa kluczowego

czechowsky

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przychodzę do Was z problemem, jakim moim zdaniem jest kanibalizacja jednego ze słów kluczowych na mojej stronie. Chciałbym się Was poradzić czy to może być powodem, czy powinienem szukać gdzie indziej.

Tak więc mam stronę przykładowo superbike.pl, na której najważniejszą dla mnie frazą kluczową są "rowery górskie" znajdujące się pod linkiem superbike.pl/kategoria/rowery-gorskie.  W tym miejscu mam sporo tekstu, produkty, oraz dużą ilość linków kierujących do tej podstrony. Moja druga strona która prawdopodobnie zjada moją kluczową frazę to "co to jest rower górski" (warto zaznaczyć że jest rower a nie rowery) znajdujące się pod linkiem superbike.pl/co-to-jest-rower-gorski/. Przez dobre kilkanaście dni fraza "co to jest rower górski" skakała od 10 do 60 pozycji, codziennie była na innej stronie i kierowała na prawidłową podstronę czyli superbike.pl/co-to-jest-rower-gorski/, natomiast teraz utknęła gdzieś w czeluściach na 7 stronie Google i kieruje na... superbike.pl/kategoria/rowery-gorskie. Fraza "rowery górskie" przez długi czas była na 1-2 stronie, a teraz tak samo jak fraza "co to jest rower górski" zleciała na 4-5 stronę, i nie chce ruszyć dalej.

Czy to może być właśnie przez kanibalizację? Nawet gdy na podstronie gdzie mam "rowery górskie" wszystko jest opisane w liczbie mnogiej, a na podstronie "co to jest rower górski" mam tę właśnie frazę w H1?

CzechPranie.pl - usługi prania tapicerki meblowej i samochodowej.

CzechRolety.pl - szeroka oferta rolet, żaluzji i innych dekoracji okiennych.

Według mnie jak najbardziej kanibalizacja. Algorytm Google potrafi wyrzucać te same strony niezależnie od zapytania o liczbę mnogą lub pojedynczą.

Możesz spróbować zmienić proporcję słowa kluczowego w stosunku do tekstu zarówno na pierwszej i drugiej stronie. Poprawić linkowanie zewnętrzne linkując z drugiej strony na pierwsza lub jak zastosowac "uniwersalne rozwiązanie", czyli pozyskać dobre linki do pierwszej strony, na której ci zależy.

Dnia 25.10.2019 o 23:23, Dyderku napisał:

Według mnie jak najbardziej kanibalizacja. Algorytm Google potrafi wyrzucać te same strony niezależnie od zapytania o liczbę mnogą lub pojedynczą.

Możesz spróbować zmienić proporcję słowa kluczowego w stosunku do tekstu zarówno na pierwszej i drugiej stronie. Poprawić linkowanie zewnętrzne linkując z drugiej strony na pierwsza lub jak zastosowac "uniwersalne rozwiązanie", czyli pozyskać dobre linki do pierwszej strony, na której ci zależy.

A jak polecałbyś to rozwiązać? Ogólnie kategoria "rowery górskie" ma o niebo lepszy profil linków w porównaniu do podstrony "co to jest rower górski", która nie ma praktycznie żadnego linka zewnętrznego oprócz wewnętrznego linkowania.

Czy mam usunąć podstronę "co to jest rower górski" i zrobić 301 na kategorię "rowery górskie" czy jak?

Usuwania raczej nie będzie najlepszym rozwiązaniem, to raczej ostateczność.

Jeżeli masz trochę czasu to na stronie "co to jest rower górski" daj link z anchorem rowery górskie do strony "rowery górskie" oraz zastęp zwrot rowery górskie, synonimami typu: bicykl do jazdy po wzniesieniach, jednoślad wyczynowy itp. pamiętaj, że zanim G sobie wszystko przetrawi minie trochę czasu.

Jeżeli natomiast ci się śpieszy, a strona "co to jest rower górski" nie jest taka istotna to wykorzystaj atrybut “noindex” - zablokuj roboty na tej podstronie. Działanie to sprawi, że G nie "będzie widział" tej podstrony, dzięki czemu nie będzie ona zabierać mocy innym, a użytkownicy będą mogli swobodnie z niej korzystać.

Dnia 27.10.2019 o 21:20, Dyderku napisał:

Usuwania raczej nie będzie najlepszym rozwiązaniem, to raczej ostateczność.

Jeżeli masz trochę czasu to na stronie "co to jest rower górski" daj link z anchorem rowery górskie do strony "rowery górskie" oraz zastęp zwrot rowery górskie, synonimami typu: bicykl do jazdy po wzniesieniach, jednoślad wyczynowy itp. pamiętaj, że zanim G sobie wszystko przetrawi minie trochę czasu.

Jeżeli natomiast ci się śpieszy, a strona "co to jest rower górski" nie jest taka istotna to wykorzystaj atrybut “noindex” - zablokuj roboty na tej podstronie. Działanie to sprawi, że G nie "będzie widział" tej podstrony, dzięki czemu nie będzie ona zabierać mocy innym, a użytkownicy będą mogli swobodnie z niej korzystać.

Okej, na ten moment zmieniłem tagi H2 na podstronie "co to jest rower górski", i zedytowałem kilka starszych wpisów w które wrzuciłem linki wewnętrzne z docelowym anchorem. Dzięki za pomoc, zobaczymy czy coś załapie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności