Skocz do zawartości

Przenoszenie bazy danych miedzy hostami

madel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, za kazdym razem jak przenoszę bazę danych zmieniając usługodawce hostingowego, mam wykrzaczone kodowanie. Zrzucam bbazę do pliku (brak wyboru kodowania przynajmniej w phpmyadmin), otwieram podglad pliku i mam pieknie widoczne polskie znaki, jest ok. Otwieram phpmyadmin na home.pl, robię import i jakiego bym kodowania nie wybierał przy imporcie zawsze mam krzaki, udało mi sie to ominąc ustawiając to samo kodowanie w metatagach dokumentu co przy imporcie ale nie ma tam opcji iso-8859-2...

Ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie?

Prawdziwy inżynier to taki, który unika drobnych błędów na drodze do wielkiej katastrofy.

jak zrzucisz baze na dysk

i potem na dysku chcesz ja podzielic na mniejsze pliki, zeby szybciej wgrac na docelowy serwer- czesto notatnik psuje nam kodowanie, uwazaj na to :)

ps. a o przerzucaniu bazy jest calkiem spoooro w googlach :piwo: chyba na kazdym forum zwiazanym z internetem ten watek był poruszany, poszukaj :)

Jeśli masz dostęp do powłoki, możesz zrzucić bazę z konsoli. W celu jej wgrania wystarczy wysłać na serwer i wydać polecenie w konsoli. Jeśli nie masz dostępu, admin serwera powinien być tak uprzejmy i wykonać tego typu operacje...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jako pierwsze zapytanie zaraz po połączeniu z bazą danych wykonaj:

<?php

mysql_query("SET NAMES 'utf8'");

?>

<?php

mysql_query("SET NAMES 'latin2'");

?>

Głównym kierownikiem zamieszania jest mnogość standardów bazy danych oraz domyślny wybrany przez administratora. Dlatego jeżeli mamy możliwość wybrania standardu podczas _tworzenia_ bazy danych - zróbmy to

<?php

mysql_query("CREATE DATABASE nazwabazy CHARACTER SET `utf8` COLLATE `utf8_polish_ci`");

?>

To samo dotyczy samych tabel:

CREATE TABLE tabela (

...

) ENGINE=MyISAM CHARACTER SET `utf8` COLLATE `utf8_polish_ci`;

Jeśli dostępne jest kodowanie utf8_bin to wybierzmy go zamiast utf8_polish_ci będziemy mieli mniej porblemów w przyszłości w czasie przenoszenia bazy od jednego do drugiego usługodawcy.

Być moze to się przyda>>

https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?p=629229#629229

Z własnych doświadczeń przy przenoszeniu baz, warto ręcznie zmienić kodowanie w jakimś edytorze tekstu. Moze nie najlepsza metoda, ale okazała się skuteczna.

pzdr.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

Już kilka razy podpowiadałem to rozwiązanie - o ile baza nie ma z 50 mega - wystarczy z edytora zrobić Ctr-c do phpmyadmin do pola zapytania sql - ctrl-v.

A jak ma 50 mega - to można w kilku kawałkach.

Jesteś genialny, proste a jakie skuteczne. Dzięki wszystkim.

Prawdziwy inżynier to taki, który unika drobnych błędów na drodze do wielkiej katastrofy.

Pabel też zawsze tak robię.

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

parę dni temu importowałem bazę do home.pl przez ichniejszej wersji PMA,

przy imporcie masz możliwość wyboru kodowania,

jeżeli masz: iso-8859-2 to zaznaczasz: latin2, i importuje ładnie, bez krzaczków...

w innych hostingach, tam gdzie kodowania przy imporcie nie można było zaznaczyć, pomagało mi wcześniejsze ustawienie ponownie języka bazy w PMA na iso - że tak powiem 'odświeżenie', pomimo tego, że domyślnie był właśnie iso... głupie, ale działało...

Nie pamiętam już jaki to serwer był, ale obojętnie jakie kodowanie miałem w pliku, zawsze polskie znaki zamieniało na encje (sic!) i musiałem w php funkcją str_replace zamieniać te kilka znaków na "zwykłe" w iso.

W ogóle wkur... zają mnie serwery, gdzie admin narzuca nam jak mamy mieć zakodowane bazy danych i jeszcze te blokady różnych opcji w phpmyadmin.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności