Skocz do zawartości

Upierdliwy problem z przeciążeniem vps windows

Rainmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo osób tutaj na co dzień używa vpsów i dedyków znając różne przydatne sztuczki więc choć mój problem nie dotyczy bezpośrednio softu na potrzeby seo to może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i coś poradzi (w końcu seo softy na wielu wątkach też potrafią nieźle maszynę zajechać).

Do rzeczy: mam problem z vpsem (stoi na serwerowym Windows2016DC), maszyna niezbyt potężna bo 2x 3,4ghz core i 4 gb ram w statnecie. Chodzi na nim soft liczący setki przebiegów na różnych ustawieniach ku wybraniu najlepszego - i to generuje z czasem spore obciążenie a i sam soft pod względem optymalizacji najlepszy nie jest. Problem polega zaś na tym że po dobie czy dwóch już na vpsie zaczyna brakować zasobów na tyle że nie sposób obsłużyć połączenia zdalnego i nie da się z nim połączyć. Zresztą wnioskuję to też po tym że wcześniej gdy jeszcze połączenie jest możliwe widać spore nagromadzone obciążenie, niższą responsywność itp.

By tego uniknąć póki co próbowałem:

- w samym sofcie ograniczyć zużycie cpu ale że w nim optymalizacja leży i kwiczy to raczej suwak dla zabawy (zresztą nie ma to ustawienie przełożenia na realne obciążenie rdzeni bo na wykresach wydajności dalej jest 90-100%)

- zastosowałem jakieś pluginy do niego mające na celu automatyczne zwalnianie pamięci ram gdy jej pożre za dużo (teoretycznie działało do czasu i gdy byłem zalogowany widziałem że pamięć co jakiś czas jest zwalniana)

- w ustawieniach task managera windowsa dla tego softu narzuciłem najniższy możliwy priorytet zasobów

Nic z tych rzeczy nie pomogło, po max dwóch dobach sytuacja się powtarza: połączenie pulpitu zdalnego nie wyrzuca błędu ale otwarcie połączenia to mignięcie na ułame sekundy czarnego ekranu i natychmiastowe zamknięcie. Pozostaje tylko reset.

Czy jest coś jeszcze co można zrobić by w jakiś sposób na takim vpsie zagwarantować trochę wolnych zasobów na obsłużenie połączenia pulpitu zdalnego zawsze? Jakiś program skutecznie pilnujący wolnych zasobów, jakieś ustawienie? Będę wdzięczny za każdą poradę.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Process lasso zbija obciążające procesy, jest 30 dniowy trial na serwer. Niestety nie należy on do tanich rozwiązań.

Z RAM-em możesz użyć Smart trim manager tej samej firmy, i nawet nie wiem czy nie jest częścią tego programu.

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

1 godzinę temu, Rainmaster napisał:

Problem polega zaś na tym że po dobie czy dwóch już na vpsie zaczyna brakować zasobów na tyle że nie sposób obsłużyć połączenia zdalnego i nie da się z nim połączyć.

Skoro maszyna jest świadomie przeciążona to jedyne co możesz zrobić to zmniejszyć liczbę uruchomianych instancji lub zwiększyć zasoby VPS przechodząc na wyższy plan.

Jeśli jest to sofr oparty o  przeglądarkę często procesy chrome, które zostają jako zoombie to dedykowanym np w C# programem można takie procesy killować przyjmując, że po n po (n) sekundach są to zoombiaki <_<

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności