Skocz do zawartości

Maksymalna stawka za klik

spooki

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

Jasne, że się da, ale wszystko zależy jaką masz wybraną strategię ustalania stawek. Jeśli jakąś automatyczną, to robi to za Ciebie system. Wejdź w ustawienia kampanii i sprawdź jaką masz strategię stawek. Jeśli samodzielną, to sam możesz ustalać dla fraz stawki.

Przy automatycznej "Maksymalizacji kliknięć" również da się ustalić maksymalną stawkę CPC. Jak pisał kolega wyżej, musisz sprawdzić strategię i albo ustalić maksymalne CPC w ustawieniach albo bezpośrednio w kampanii jeśli masz samodzielne ustawianie stawek.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Dziękuję za odpowiedzi.

Mam ustawioną "Maksymalizację kliknięć" i nie wiem jak to zmienić.

Zaznaczam kampanię, daję na "edytuj" i "Zmień strategię ustalania stawek" i wychodzi:

"Wybierz nową strategię ustalania stawek (1 wybrana kampania)
Zbiorcza edycja strategii ustalania stawek jest niedostępna. Otwórz ustawienia kampanii."

I nie wiem jak to zrobić.

Niestety mam po angielsku,ale może Ci to coś pomoże. U mnie wygląda to tak: Campaign>Settings>Bidding i Klikasz w strategię jaką masz ustawioną. Pojawia się rozwijane menu i wybierasz z listy. Osobiście polecam opcję "manual" z zaznaczonym "enhanced cpc". Wysokość stawek ustawiasz z poziomu widoku słów kluczowych.

Zrzut ekranu 2019-11-15 o 20.36.19.png

Zrzut ekranu 2019-11-15 o 20.44.47.png

Zrób to przez ustawienia danej kampanii:

Wchodzisz w daną kampanię -> Ustawienia -> Określanie stawek

tam będziesz mieć strategię i niżej: 

"Ustaw limit maksymalnej stawki za kliknięcie"

Zrzut ekranu 2019-11-18 o 17.29.15.png

Sprawdz tez w <Harmonogram reklam> dla danej Kampanii czy w kolumnie  Dostosowania stawek masz %centowo ustawione na 0% lub nie masz zbyt duzego wskaznika np. 15 i wiecej % bo sie mozesz zdziwic za koszt klika, a takze warto zaznaczyc istotny FAKT...  Gugiel od jakiegos czasu ustanowil sobie swoj wlasny przepis w regulaminie (nie pamietam go teraz, ale jest na tyle bezszczelny ze obejsc go jest ciezko!,  lub bywa to niemozliwe przy nawet super zoptymalizowanym koncie - bo burzy strategie celow  kampanii), ktory niestety daje nam prowizorycznie kontrole nad ustawieniem 'Maksymalnej stawka za klik', tzn. ze  swoje odbije sobie sprytnie przy budzecie dla kampanii/srednia dzienna/ lub stawki calosciowej jaka zasilone jest konto... oczywiscie dzieje sie to wg wizji Robota-automatyzacji-Systemu w zalozeniu na korzysc reklamodawcy :P (chyba, ze cos sie zmienilo od ostatnich 2miesiecy w tym zakresie - w co mocno watpie bo zwiazane to jest tez z prawem do modyfikacji w kampaniach klienta).

49 minut temu, colca napisał:

tzn. ze  swoje odbije sobie sprytnie przy budzecie dla kampanii/srednia dzienna/ lub stawki calosciowej jaka zasilone jest konto...

Pomijając fakt, że ta wypowiedź nie miała zbyt wiele do zadanego pytania, to pewnie mówisz tutaj o tym, że budżet dzienny nie jest przestrzegany w Google Ads. Otóż w dłuższej perspektywie czasu jest w pewnym sensie przestrzegany tzn. budżet nie powinien przekroczyć w miesiąc 30,4 stawek dziennych. O ile nie będziesz w ciągu miesiąca zmieniał stawek dziennych. Jest to zmiana bardzo nieintuicyjna - zgadzam się. No ale w pewnym sensie masz kontrolę nad działaniem kampanii, jak rozumiesz działanie systemu.

• 4 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

W dniu 20.11.2019 o 15:49, Grzegorz Cz. napisał:

Pomijając fakt, że ta wypowiedź nie miała zbyt wiele do zadanego pytania, to pewnie mówisz tutaj o tym, że budżet dzienny nie jest przestrzegany w Google Ads.

ma i to bardzo wiele...

"Nie chodzi mi o budżet dzienny, tylko ile płacę maksymalnie za klik.

Da się to ustawić w nowym panelu?"

to fakt odbiega od tematu - z wypowiedzi, co do GA, ale daje wartosc dodana, aby ogarnal sobie wazna funkcje w H. Zadan... co jest czestym przypadkiem koszenia przez gugla sporej kasy za klik Klientom (raczej niewtajemniczonym)

to juz nie i ma szerszy context - i pisze iz z opisu wynika, ze MAx za klik jest dzis bardzo ciezko ustawic (sztywna stawke w tym sensie), a nawet jest to wrecz niemozliwe mocno z punktu praktyki, a teoria to dobro dzis mocno w tej materii pod interesy Gugla

wiecej tu TEORII:   support.google . com/google-ads/answer/2375423?hl=pl

"Otóż w dłuższej perspektywie czasu jest w pewnym sensie przestrzegany tzn. budżet nie powinien przekroczyć w miesiąc 30,4 stawek dziennych.

O ile nie będziesz w ciągu miesiąca zmieniał stawek dziennych."

powodzenia przy takim zalozeniu! w prowadzeniu kampanii... i raczej z Byka spadles piszac tak, co do zmian stawek dziennych

i musisz nalezec do Tych Expertow, co dzialaja gesto pod automatyzacje ufajac Guglowi jak rodzinie... hmmm.

+warto dodac kolejny BIG myk/gift tzn. jesli nie wdrozysz opcji wg. wytycznych funkcjiGugla na panelu, ktore nie zyczy sobie klient-Semita z waznych aspektow w sztuce marketingu/psychologii,  i ktore fakt nie sa wymagane do wlaczenia, lecz w teorii - bo w praktyce algorytm/y szkodza wtedy Kampanii takiego klienta.

To dopiero jest rzecz/ tzn. nie fair podejscie dla ustawienia pod pobieranie stalej/sztywnej stawki z budzetu klienta.

+inny na dzis maly, ale istotny next argument adres URL, w ktory mozemy wpisac sobie swoj text np. strona_pl/Nowa-Hit-Promocja, co Pan gugiel zrobil? dodal uwalający Algorytm mocno pod to, aby linki wygladaly jak ze stron z wynikow wyzukiwania pod organiczne www +aby sie bardziej kreatywny SEmita nie wyroznil oraz, aby nie bylo mozliwosci wyroznienia sie i co gesto za tym idzie pozyskanie Klienta/ow wlasnie dzieki temu elementowi... a dzis piknie mamy strona_pl/nowa-nit-promocja

Juz nie wspomne, ze  padly dzialy firmom, ktore mialy w linkach adresy z duzej i malej litery ? bo mod_rewrite czytal tak zmienne na serwerze i gugle ma to w D...

To jest bardzo dobry - choc maly przyklad na jakim polu dzis Gugiel uprawia swoja polityke... oczywiscie znajda sie tez tacy, ktorzy te zmiany powyzsze przemilcza gesto w imie egzystencji w Matrixie i nic sobie z tego nie beda robic...

poza tym:

jak to napisales poczulem sie jakbym na infolinii Gugla mial rozmowe z ich wytresowanym Pieskiem (total teoretykiem, ktory ufa jak BOGU pracodawcy dzis mocno nastawieanemu na zyski!) od wsparcia pod Polityke Gugla w zakresie co i jak mowic... bez urazy, ale ciezko to nazwac inaczej, gdy Gugiel sporo zlamal i lamie nadal pod fair traktowanie Klientow +dostaje sie takze   przy tym SEM-itom. Do tego konferencje - wyklady Gugla (glownie  z ADS) sa dzis nafaszerowane sporymi mykami/opcjami, ktore mijaja sie z celem co do fair Polityki Klient-Gugle.

DO TEGO CO ISTOTNE: dzis wg mnie na duzo%  "Klient" to abstrakcyjne pojecie dla Corpo-firmy... bo te czasy juz sie skonczyly gdy Klient byl traktowany mocnopod prawde, gdy rosli w sile i potrzebowali Nas.

SEM-ici, ktorzy dostrzegaja nie fair-play zagrywki Gugla ? = sie  "stajesz sie niewygodny pod polityke-zyski-Gugla, watahy akcjonariuszy"  i jestes traktowany gesto z gory i mocno zwodzony pod np. wlaczanie funkcji (wyjatek rzadki, gdy trafisz na uczciwa osobe ktora wylamie sie ze stada pieskow wiedzac, ze jest nagrywana) ktora nic czesto nie poprawia lub jeszcze tworzy komplikacje juz w obranej strategii, ktora nie da sie latwo zmodyfikowac dostosowac bez zburzenia wrecz Rzymu ;/ bo takie sa myki zastosowane przez algorytmy Gugla, aby bylo jak najmniej mozliwosci pod optymalizacje kosztow w kampanii, a o grubych tajnikach czesto wiedze maja dzis np. experci w googlu od zyskow/finansisci-progamisci czy wyzszego stopnia przelozeni, ktorzy niech tylko pisna slowko to...  +Oczywisie SEMici-Bystrzacy ze spora wiedza Praktyczna!, a na traktowanie w miare pod fair klienta moga dzis liczyc wylacznie grube ryby np. BIG Agencje, firmy ktore zostawiaja  setki tys. - miliony PLN itd.

Polecam poza tym zapoznac sie z jakakolwiek ksiazka biznesowa-marketingowa i najlepiej o wiekszych firmach-corpo i ich polityki strategii glownie z USA to mysle ze wtedy na bank otworzy Ci szerzej oczy gdzie doszedl/jest dzis juz Gugiel - Alpha/Beta, a i zapomnialbym +Institute :P i zrozumiesz bardziej moj przekaz mocno pod real.

Pozdr.

@colca 

Po 1. to temat z przed roku.

Po 2. przekazałem Ci tylko prostą informację z założeniem, że może to Ci pomoże i nie będziesz w jej poszukiwaniu musiał przeszukiwać pomocy Google. Źle coś zrozumiałem i nie pomogłem. No dobra, życie.

Po 3. nie bronię Google.

Po 4. teksty w stylu:

W dniu 19.09.2020 o 16:02, colca napisał:

poczulem sie jakbym na infolinii Gugla mial rozmowe z ich wytresowanym Pieskiem (total teoretykiem, ktory ufa jak BOGU pracodawcy dzis mocno nastawieanemu na zyski!)

zachowaj dla siebie. No i Google to nie mój pracodawca.

Po 5. Twoja wypowiedź miejscami przypomina bełkot i zupełnie nie rozumiem po co to piszesz. I powodem mojego niezrozumienia jest raczej słaby tekst, a nie brak przeczytanych książek biznesowo-marketingowych czy Twoja oświecona wiedza, której ja (ciemniak) nie rozumiem. Poza tym sporo rzeczy, które piszesz to zwyczajnie nie prawda. Np. wydawanie setek tysięcy / miesięcznie w Google Ads nic nie zmienia przy reklamach. System działa dokładnie tak samo.

No i po 6. Google jest prywatną firmą więc jest nastawiona na zyski. Nie trzeba być bystrzakiem żeby to wiedzieć. Serio. Jak Ci to nie pasuje to załóż sobie firmę i nastaw się na straty i serwuj reklamy za darmo. Twoja sprawa. To, że Google wykorzystuje swój monopol to sprawa raczej oczywista. I co im zrobisz? Będziesz uświadamiał uświadomionych ludzi na forum? Możesz nie korzystać z ich usług jak Twoją firmę na to stać i poradzi sobie bez reklamy w ich wyszukiwarce. Twoja sprawa - bo Google tego raczej nie poczuje.

Google Ads będzie używane bo działa. I tyle. Do czasu aż tak będzie to ludzie będą się tam reklamować i wkładać tam $$$. A reszty mi się nie chce tłumaczyć bo podejrzewam, że i tak stwierdzisz, że wiesz lepiej bo poznałeś tajemny porządek świata :)

Witam,

W dniu 22.09.2020 o 17:22, Grzegorz Cz. napisał:

@colca

Po 4. teksty w stylu:

zachowaj dla siebie. No i Google to nie mój pracodawca.

wybacz Nieznajomy ziemianinie - ciezko przemilczec taki stan rzeczy, gdy podobne odpowiedzi u wiekszosci pracownikow na infolinii slysze gugla (czesto widzaego go jak jakiegos Bozka guru internetu) lub slepo ufajacym w gugla na duzo% dobre intencje na stan min. od koncowka 2016, a 2017 r. bo wlasnie wtedy zaczely sie na PL rynku ruchy, ktore z miesiaca na miesiac mocno byly i sa nadal niesprzyjające wrecz abusrdalne w tym przypadku z praca na Platformie gugla... do tego po wpisie Twoim wrecz pod absurdalnosc! tzn. cytujac: "O ile nie będziesz w ciągu miesiąca zmieniał stawek dziennych."  oraz po  nazwie Twojej  domeny-marki  specjalista-googleads :P - bez urazy ma sie rozumiec!

Cytat

Po 5. Twoja wypowiedź miejscami przypomina bełkot i zupełnie nie rozumiem po co to piszesz. I powodem mojego niezrozumienia jest raczej słaby tekst, a nie brak przeczytanych książek biznesowo-marketingowych czy Twoja oświecona wiedza, której ja (ciemniak) nie rozumiem.

nie dodawaj sobie ideologii niezgodnych z prawda - glownie spaczone i mocno nie-fair uzycie slowa ciemniak - a jak juz chcesz isc w tym kierunku to trzymaj sie faktow! i glownie   chcialem podkreslic iz bardziej prezentujesz sie w wpowiedzi jako "Pan teoretyk pewnego swego jak mlody Kot" +da sie odczuc Twoje wg mnie zbytnie zaufanie w gugla narzedzia-wizje-polityke dzialania, co rownoznaczne jest odnoszac sie do mojej wypowiedzi z brakiem warsztatu-Praktycznej wiedzy, ale moge takze na wiecej % tzn. powyzej 50% sie mylic... choc celuje mocno w obiektywny punkt widzenia.

Cytat

Poza tym sporo rzeczy, które piszesz to zwyczajnie nie prawda. Np. wydawanie setek tysięcy / miesięcznie w Google Ads nic nie zmienia przy reklamach. System działa dokładnie tak samo.

aha ;] - to powodzenia ponownie Ci zycze jesli uwazasz jak powyzej... a dla przykladu np. na infolinii po weryfikacji statusu klienta jesli myslisz, ze jestes podobnie traktowany w jakies kilka miesiecy wstecz, (infolinia na PL jest obecnie zamknieta tez super potraktowanie kleintow i SEMitow ? swoja droga) to gratuluje! ?... a najlepiej przy tym jeszcze gdy masz aktywne all opcje ktore gugle wrecz rekomenduje! bywa, ze nachalnie tak na marginesie...

Cytat

sporo rzeczy, które piszesz to zwyczajnie nie prawda.

poza tym "wydawanie setek tysięcy..."

co jest tą jeszcze nieprawda? rozwin? i konkrety poprosze - bo na teraz to prawisz jak "wieszcz ogolnik - szczurek  corpokarteru"

Cytat

No i po 6. Google jest prywatną firmą więc jest nastawiona na zyski. Nie trzeba być bystrzakiem żeby to wiedzieć. Serio. Jak Ci to nie pasuje to załóż sobie firmę i nastaw się na straty i serwuj reklamy za darmo. Twoja sprawa. To, że Google wykorzystuje swój monopol to sprawa raczej oczywista. I co im zrobisz? Będziesz uświadamiał uświadomionych ludzi na forum? Możesz nie korzystać z ich usług jak Twoją firmę na to stać i poradzi sobie bez reklamy w ich wyszukiwarce. Twoja sprawa - bo Google tego raczej nie poczuje.

? bardzo podobnie jeden z Polskich pracownikow z gugla w Irlandii wypowiedzial sie jak Ty!  hmmm ciekawe! moze to Twoj brat blizniak? i takze ciezko nie uwierzyc teraz, ze nie byla to Twoja postac :P...  gdy mu przedstawilem kilka na maxa  nie fair zagrywek w Platformie ads +teze na maxa takze nie-fair-play z kwestii iz pod Chrome - Panel nowy(obecny) ma opcje, ktorych nie ma pod innymi przegladarkami i co w pracy mocno utrudnia nie laikom co wazne! lecz SEM-itom  +ze sa cyrki z uzytecznoscia - czlowiek ten broniac wrecz Polityki gugla w tego typu materii na maxa sie kompromitowal co i czynisz Ty taka odpowiedzia w moja strone!
i przy tym stal sie on kolejnym trybikiem-szczurkiem mocno pod uprawianie wszelkiej masci Matrixow w Polityke jaka prowadzi dzis gugiel

(poza takze dobrymi praktykami ktore jednak sa w ostanim czasie zamieniane w niesprzyjajace/zle o czym malo kto zreszta pisze... zeby nie bylo iz kieruje sie wylacznie jednotorowo, co by wynikalo iz wypowiadam sie mocno subiektywnie, a nie vice versa)

Monopolista - plynacy w takiej konstrukcji okretem (od jakiegos czasu), i ktorego praktyki przekazywane wrecz wzorcowo Trybikom np. zabijaja w czlowieku marolnosc pod lamanie sporej ilosci wartosciowych zasad na ktorych bazowal gugiel latami/kiedys i ktore przekonaly miliony  z roznych branz internautow do korzystania z ich wyszukiwarki glownie +innych narzedzi.

Takze dobrym przykladem zmian w zla strone gugla jest to iz wybitna postac z szeregow Gugla/ opuscila go/TEAM i byla mocno odpowiedzialana za prace pod UX-uzytecznosc pierwszej wersji Panela Adwards/ads - co daje rozumnej osobie wazna wskazowke pod madre myslenie-wybory.

A propos textu "Polecam poza tym zapoznac sie z jakakolwiek ksiazka..."  Jesli Cie urazil (na co wyglada, po Twojej formie riposty i co totalnie nie bylo moim celem) to na duzo% osoba, ktora zapoznala sie min z 3-5 ksiazkami/innymi zrodlami infromacji wiedzy z tego zagadnienia zauwazylaby schemat postepowania glownie juz corporacyjny firm z USA choc dzis juz nie tylko, ktory w wiekszosci przypadkow ma wiele wcielen zla niz dobra - mocno pod blysk q[$ - $]p w oczach guru jak gesto capitalowcow w prowadzeniu sie... i  raczej rozumny czlowiek, a nie jak  jakis Homo-Corporaticus patrzacy dalej niz 1m2 w kolo siebie/,a co gorsze w kolo wlasnego  nosa na duzo% nie wystrzelilby z textem - Twojego pokroju od slow: No i po 6. Google jest prywatną firmą... 

Cytat

I co im zrobisz? Będziesz uświadamiał uświadomionych ludzi na forum?

zrobie to co czyni maly procent populacji ludzkiej (a szkoda bo przez to mamy swiat jaki mamy tzn. iz mamy w nim wrecz mase niewolnikow, lecz w wydaniu niewidzialnym/nowoczesnym), np. wyjde ze stada owiec gesto do strzyzenia i pod manipulowanie dla roznej masci technik-interesy (gdzie na tym pozniej cierpi w przypadku Gugla reklam moj klient) dla Kierunku czesto jednego tzn. WLASNYCH 4liter - tzn. w duzym stopniu  pseudoPRAWD w BIG corpo... +wstawiajac ponizsze zdjecie, i majac cicha nadzieje, ze chocia wizualnie zapodasz dawke czystego Oleju synapsom, ktore miewam ze raczej jeszcze posiadasz w zdrowej postaci. 

corpo-szurek.thumb.jpg.6308e6e801e139dd474c4786b8dec5ca.jpg

Odpowiem może ogólnie bo na wszystko szkoda mi czasu.

Przeczytałem sporo książek (którymi tak się chwalisz) ale one nie są potrzebne są do tego aby zdawać sobie sprawę z polityki Google. Zajmuję się pozycjonowaniem i Google Ads bo się na tym znam i zarabiam na tym $$$ (stąd taka domena geniuszu). Gdy zaczynałem się tym zajmować to wyglądało to z mojej perspektywy inaczej - teraz jest inaczej. Co nie zmienia faktu, że się na tym znam więc na tym zarabiam. W pracy skupiam się nie na Google, tylko na pomocy moim klientom w tym aby zdobywać klientów za pomocą wyszukiwarki Google. Co jest możliwe i się ludziom opłaca - czy tego chcesz czy nie i niezależnie od tego czy Google to dobra firma czy zła. A jeśli wątpisz w moją wiedzę praktyczną to trudno. Nie będę Ci tego udowadniał bo mi się zwyczajnie nie chce. I tak nie zostaniesz moim klientem bo nie pracuję z klientami z którymi nie lubię współpracować.

Jeśli stać Cię na rezygnowanie z biznesu dla ideologii aby nie współpracować z Google to spoko. Większości firm nie stać. A pomimo mocno wątpliwych etycznie praktyk Google - nadal dostarczają najpopularniejszą wyszukiwarkę w PL i nadal jest to świetny kanał pozyskiwania klientów dla masy firm. Negowanie tego faktu tylko dlatego, że to amerykańskie korpo i w ogóle my wszyscy to szczurki w maszynie i takie inne jest po prostu bez sensu. Nakręciłeś się bo odkryłeś znaną prawdę, że Google ma w du**e ludzi i interesuje ich $$$ i myślisz, że wiesz coś czego ja lub inni nie wiedzą.

Generalnie sprawiasz wrażenie, że się nakręciłeś i uznałeś, że będziesz nawracał ludzkość. Zwyczajnie szkoda mi czasu aby dyskutować z Twoimi kiepskimi argumentami w stylu:

1 godzinę temu, colca napisał:

da sie odczuc Twoje wg mnie zbytnie zaufanie w gugla narzedzia-wizje-polityke dzialania

bo są bez sensu. To forum skupia się na pozycjonowaniu i pokrewnych tematach. Jak chcesz oceniać moralnie Google to załóż inny temat a jeśli uważasz, że dyskusja nie ma sensu to napisz do właścicieli forum aby go zlikwidowali (bo Google to corpo, któremu zależy tylko na kasie itp. itd). Możesz też założyć osobny temat i tam oceniać moralnie Google i opowiadać o ich nieuczciwych chwytach i takie tam. Byłby pewnie ciekawy :) Z mojej strony to koniec dyskusji bo mam lepsze zajęcia niż rozmowa z kimś kto uważa, że posiadł tajemną wiedzę i wie o mnie wszystko na podstawie 1 wypowiedzi na forum.

POZDRO!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności