Skocz do zawartości

Tworzenie wielopoziomowej struktury linków w e-commerce

zkp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mam jeszcze jedną zagwozdkę:
Na mojej stronie jest filtrowanie i chcialbym zeby niektóre filtry generowały dodatkowe adresy url.
Pytanie brzmi czy w takim linku musi paść słowo filtr np. strona-internetowa.pl/kategoria-główna/filtr/proste-banany ("proste banany" to nazwa filtra) czy wystarczy strona-internetowa.pl/kategoria-główna/proste-banany ?

Teraz, zkp napisał:

Na mojej stronie jest filtrowanie i chcialbym zeby niektóre filtry generowały dodatkowe adresy url.

Przy okazji planowania rozmarzania linków = podstron  zainteresuj się dwoma ważnymi zagadnieniami jak

• Duplicate content
  • Crawl Budget

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

3 godziny temu, zkp napisał:

firmy z topki bardzo różnią się w działaniu SEO. Obserwuje je cały czas i chciałbym połączyć wszystkie najlepsze praktyki.

Często jest tak, ze co działa u innych to u ciebie nie koniecznie musi. Działania seo to nie jedyna droga do sukcesu. Prawie zawsze z seo ida inne działa ukierunkowane na wyższe pozycje i konwersję.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

1 godzinę temu, Mion napisał:

Przy okazji planowania rozmarzania linków = podstron  zainteresuj się dwoma ważnymi zagadnieniami jak

• Duplicate content
  • Crawl Budget

Prowadząc stronę e-commerce z 50tyś produktów duplicate content i crawl budget to zagadnienia które jak najbardziej są istotne ale trudne do ugryzienia w znaczeniu globalnym.
Pogodzić wszystko w takim wielkim projekcie to jest mega wyzwanie. Sortowanie, filtrowanie , ilość filtrów i mnogość tych wszystkich produktów generuje sporo problemów.
Mam wrażenie że cos naprawie kosztem innych zagadnień.

Dla 50k produktów  DC oczywiście problem, bo to wszytko masz ilorazy filtry, produkty powiązane ale da się załatwić odesaparowaniem. Wiele uwąża, że czym wiecej site: tym lepiej i indeksują to czego indeksować nie warto. Jeśli chodzi Craw Budget to uważam, że  wiele pozycjonerów przeceniają go wpływ na indeksowanie. Oczywiście kiedy na stronie jest dużo JavaScript wtedy warto zainteresować się technologiami server side rendering jeśli jest problem z indeksacja. Ja uważam, że zła indeksacja w e-commerce to problem złożony a nie wszytko spisywać na Crawl Bugdet.

2 godziny temu, zkp napisał:

Prowadząc stronę e-commerce z 50tyś produktów duplicate content i crawl budget to zagadnienia które jak najbardziej są istotne ale trudne do ugryzienia w znaczeniu globalnym.

Może być i 100 K produktów to nie ma znaczenia. Chodzi o podejscie do ich listingów i wszelkiego rodzaju sortowania / pokazywania kafelki - lista | filtrowanie by "nie zmuszać" robota  do indeksowania tego wszystkiego  jeśli zasoby działają na GET'ach  np sortowanie według ceny rosnąco/malejąco ...  tylko wybranych i uzasadnianych stron i wskazywania kanonicznych wersji.

I jeszcze jedna sprawa czy jest to 50 K unikalnych produktów, czy też czy też np jeden czajnik w 10 kolorach potraktowany jako osobny produkt, albo żarówka różniąca się mocą WAT :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli mamy 1000 unikalnych produktów mamy 1000 opisów,  jeśli mamy 1000 odmian  jednego produktu zazwyczaj mamy jeden opis lub opis każdej odmiany jest w w 99% taki sam. Więc różnica jest w przypadku optymalizacji.

7 minut temu, MaxPan napisał:

Jeśli mamy 1000 unikalnych produktów mamy 1000 opisów,  jeśli mamy 1000 odmian  jednego produktu zazwyczaj mamy jeden opis lub opis każdej odmiany jest w w 99% taki sam. Więc różnica jest w przypadku optymalizacji.

Całkowicie się z Tobą zgadzam ... trudno o unikalne opisy produktów w większości e-commerce tym bardziej kiedy jeden produkt występuje np w kilku odsłonach np kolorystycznych. 
No chyba, że ma się za sobą armie profesjonalnych edytorów ...

W dniu 3.12.2019 o 11:09, zkp napisał:

Chciałbym wzmocnić frazę kluczową i zbudować długi ogon.

Tego się nie buduje adresacją tylko linkowaniem wewnetrznym oraz tak jak wspomniał @Mion breadcrumbsami

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@zkp z ciekawości jaki ma obecnie site ten sklep, biorąc pod uwagę te problemy z DC i Crawl Budget?

Bo zaindeksowanie, utrzymanie w indeksie 50k podstron wcale nie jest banalne i ważne jest tutaj odpowiednie podlinkowanie domeny.

Koledzy mam pytanie - byc może banalne...
Na innym forum spotkałem się z takim stwierdzeniem "Adresy powinny być statyczne, czytelne i zawierać pozycjonowane słowo. Np dla zegarki męskie domena.pl/zegarki/meskie"

Czy to oznacza, że adres URL w całości składa się na pozycjonowana frazę i nie ma potrzeby powtarzać po sleszu słowa zegarki (domena.pl/zegarki/zegarki-meskie)

Jeśli tak jak uniknąć kanibalizacji jeśli np w kilku kategoriach tworzy się adres url na podstawie np. koloru (domena.pl/zegarki/meskie/zlote i domena.pl/zegarki/damskie/zlote)
Czy /złote nie będą się kanibalizować?  Jeśli ustawie rel="canonical" na zegarki męskie złote stracą na tym damskie zegarki złote. ...?

37 minut temu, Presta napisał:

@zkp ale po co wstawiać canonicala jak to są dwie całkiem różne kategorie (zawartość) ?

Presta gdybym znał odpowiedz myslisz że pytalbym o to na forum?
Wolałbym uzyskać odp na postawione przeze mnie pytanie która nie będzie w formie pytania xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności