Skocz do zawartości

Tworzenie wielopoziomowej struktury linków w e-commerce

zkp

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy mam pytanie i będę wdzięczny za podpowiedź jak na dana sprawę patrzy google:
Załóżmy, że mam w swoim sklepie podkategorie "banany".
Do tej podkategorii mogę dotrzeć przez menu czyli ścieżka i adres była by taka: przykladowadomena.pl/owoce/tropikalne/banany (w niej zawarte są banany wszystkich marek)
W tym miejscu mogę jeszcze sobie je przefiltrować wg marek i wybierając markę "czikita" dostaje albo adres dynamiczny: przykladowadomena.pl/owoce/tropikalne/banany/?czikita albo adres się nie zmieni i pozostanie ten sam czyli: przykladowadomena.pl/owoce/tropikalne/banany

Do tej samej podkategorii mogę dojść jeszcze przez dział marki w głównym menu i adres wygeneruje taki: przykladowadomena.pl/marki/czikita/banany

Reasumując są dwie drogi prowadzące do tego samego celu czyli kategori banany. Nie tworze nowych podkategorii o tej samej treści a jedynie różne drogi prowadzące do tej samej podkategorii. 
Czy w związku z tym powinienem zastosować na stronie "przykladowadomena.pl/marki/czikita/banany" tag canonical ze wskazaniem na kanoniczność strony "przykladowadomena.pl/owoce/tropikalne/banany"?

Będę wdzięczny za podpowiedź :)

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
22 godziny temu, Presta napisał:

Strona Czikita powinna posiadać opis marki Czikita.

strona Czikita ma opis firmy akle też różne podstrony "ananasy", "banany", "agrest" :)
wchodząc do bananów marki czikita otrzymujesz stone z adresem: przykladowadomena.pl/marki/czikita/banany
To są te same banany które wystepują na stronie ogólnej bananów na której sa banany wszystkich firm nie tylko firmy czikita i która ma adres: przykladowadomena.pl/owoce/tropikalne/banany - możesz na niej sobie wyfiltrować banany czikity ale nie zmienia sie adres przy filtrowaniu.

Czy w związku z tym w kodzie strony  "przykladowadomena.pl/marki/czikita/banany" powinienem oznaczyć  ogólną stronę bananów jako kanoniczną <rel="canonical" href="przykladowadomena.pl/owoce/tropikalne/banany" /> ...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności