Skocz do zawartości

Raporty od agencji SEO

mati_zs

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję opinii na temat jakości raportu firmy SEO, która podjęła się działań na moim sklepie.

Generalnie, co do działań agencji nie mam zastrzeżeń ale w momencie gdy dostałem raport tzw. "skuteczności" to całkowicie mnie zatkało.
Raport to praktycznie zrzut z ekranu z google analytics. I to jest właściwie wszystko, żadnych informacji na temat najważniejszych słów kluczowych i brandowych, na temat zrealizowanych działań. Nie wspominam już o porównaniu do konkurencji czy nawet ogólnej widoczności strony w google. Zwróciłem się oczywiście z prośbą o rozszerzenie raportu, ponieważ nie satysfakcjonuje mnie taki zrzut, który może zrobić nawet 5 letnie dziecko. Powiedzcie mi Panowie czy jestem zbyt wymagający czy za usługę na poziomie 2k nie mam prawa oczekiwać więcej w raporcie? 

P.S. Nie mogłem znaleźć takiego tematu na forum, jeżeli został już poruszony to przepraszam za SPAM ale prosiłbym o podlinkowanie abym mógł się dołączyć.

Pytanie: wolisz piękne kolorowe raporty czy efekty? W niektórych firmach 1k idzie na przygotowanie takiego raportu.

A jaka była odpowiedź firmy na Twoją prośbę?

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

11 minut temu, okazwłoka napisał:

Pytanie: wolisz piękne kolorowe raporty czy efekty? W niektórych firmach 1k idzie na przygotowanie takiego raportu.

A jaka była odpowiedź firmy na Twoją prośbę?

Oczywiście, że wolę efekty. Pytam bo nie mam doświadczenia a rzecz w tym, że firma stwierdziła "takie mamy raporty", a dalsza konwersacja na ten temat czeka tydzień na odpowiedź więc mam wrażenie, że po prostu temat "olewają".

13 minut temu, mati_zs napisał:

. Zwróciłem się oczywiście z prośbą o rozszerzenie raportu, ponieważ nie satysfakcjonuje mnie taki zrzut, który może zrobić nawet 5 letnie dzieck

IMHO specyfika raportu lub Twoje oczekiwanie względem tej materii powinny być sprecyzowana w umowie tudzież ustaleniach wstępnych.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

10 minut temu, Mion napisał:

IMHO specyfika raportu lub Twoje oczekiwanie względem tej materii powinny być sprecyzowana w umowie tudzież ustaleniach wstępnych.

Czyli teraz już umarł w butach ? Nie mam podstawy do wywarcia na agencji presji dotyczącej tego raportu ?

Teraz, mati_zs napisał:

Czyli teraz już umarł w butach ?

Nic takiego nie powiedziałem.

W interesie dalszej współpracy w chyba, że im  na kliencie nie zależy możecie się przecież dogadać na zasadzie "aneksu" do umowy. Np tak jak w bankach zamawianie szczegółowego raportu jets przeważnie płatne.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Pytanie czy raport to tylko ten jeden zrzut.  Jeżeli w raporcie sa sugestie co i jak będzie dalej robione to nie koniecznie jest do niczego.

Otworzyłem raport agencji dla nas sprzed roku. Sama widoczność to 3 strony z zrzutami ekranu z senuto porównaniem konkurencji itp. Natomiast na kolejnych 40 stronach sugestie jak i co ewentualnie poprawić i co działa dobrze. Sam raport u mnie to ponad 90 stron. Byłem z niego zadowolony.

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

To pozostało Ci renegocjowanie. Jak pisał @mion jeżeli zależy im na kliencie to dodadzą co nieco. Na rynek ES jak szukałem firmy to już podczas prezentowania oferty dostałem chyba lepszą analizę widoczności niż TY. Od razu miałem wykazanych ~10 słów z potencjałem (faktycznym) na których warto się skupić i jak wyglądają obecnie w Google.

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

Moim zdaniem za raport wystarczy ukazanie sytuacji słów organicznych + estymowanego ruchu (Ahrefs) / wzrost w Senuto + screen z GA. Nie ma co się "spuszczać" nad raportami - jeśli cały czas będziesz miał (ewentualnie - z wahaniami) wzrosty i kluczowe parametry (ruch + konwersje) idą do góry - robota jest robiona dobrze. W jaki sposób - nad tym się nie warto pochylać, bo skoro działa, cytując klasyka "na *uj drążyć temat"? 

Pamiętaj, że przygotowanie jakiegoś większego raportu to też czas, który zostanie Ci odjęty np. z optymalizacji onsite, linkowania, bądź analizy strategii pod działania. Także - moim zdaniem - jeśli idzie - nie warto. Jeśli nie idzie - wtedy można pozrzędzić, by pokazali co jest nie halo i jak zamierzają to poprawić.

Proste jak budowa cepa.

3 godziny temu, mati_zs napisał:

Powiedzcie mi Panowie czy jestem zbyt wymagający czy za usługę na poziomie 2k nie mam prawa oczekiwać więcej w raporcie? 

Wszystko powinno byc zawarte w umowie.

w zasadzie to po co ci raporty skoro jesteś zadowolony z usług firmy, czyli wywiązują sie z umowy. Czesto rozbudowane raporty sa dodatkowo płatne i te 2k może nie wystarczyć na taki raport.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności