Skocz do zawartości

Wesołych Świąt! Solidna czystka w afiliacji!

s_matysik

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Aleksiejs napisał:

dość stara, treści długie i dobrej jakości + w miarę sensowne linki

Mi na jednym rynku stare (kilku letnie) domeny z tekstami pisanymi copywritera (znającego ten język), odpowiednio optymalizowanymi pod SEO, dobrymi linkami głównie z PBN wyzerowało praktycznie całkowicie.

A niektóre domeny na cloacku z generowaną treścią, dojechane publicznymi miejscówki zostały w topach na tym samym rynku i frazach;D

Dla mnie póki jedynym wyznacznikiem jest to, że wycinali domeny w sensowną widocznością. Ale z tego co patrzę po serpach to nadal miesza pozycjami, więc coś jeszcze jest chyba na rzeczy.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
17 godzin temu, s_matysik napisał:

Ale z tego co patrzę po serpach to nadal miesza pozycjami, więc coś jeszcze jest chyba na rzeczy.

Na blackhatworld też ludzie piszą, że straszne spadki z dnia na dzień.

Polecam usługi ślubne we Wrocławiu: https://www.goodchoice.com.pl/

Profesjonalny kurs wizażu: https://lalabeautyacademy.pl/

Wspólny mianownik stron które wyleciały, leży na wierchu a ludzie piszą na FB farmazony i szukają gdzie indziej.Najciemniej pod latarnią. W tym update nie chodziło o linki bo spadły również strony z okolic top 20-30 robione modłami. Nie siedzę w polskich supłach ale obserwuje tak z ciekawości. Ciekawostką jest to, że wcześniej Yandex również wycinał w podobny sposób farmacje. 

Godzinę temu, MaxPan napisał:

Wspólny mianownik stron które wyleciały, leży na wierchu

Hmm ja takiego nie widzę, bo powycinali różne typy stron. Mówię o suplach na rynkach zagranicznych głównie. W PL nie było takiego mocnego trzęsienia.

- Wycięło mi strony na cloacku z generowaną treścią, strony z pisanym contentem itd. Czyli kwestia contentu, reffów afiliacyjnych na stronie odpada.

- Wycięło mi i strony onepage, małe strony z kilkoma podstronami, serwisy z dużą ilością podstron. W każdym typie stron zarówno te z pisaną treścią jak i generowaną na cloacku.

Innym z tego co widziałem i rozmawiałem, też powycinało równe typy stron, z różnym contentem. Ja miałem przygotowaną sporą próbkę takich dodatkowych stron, właśnie w celu analizy, a jak zwykle wycięło wszystko :D

Do tego strony które pozostawały w topach moje czy innych, też nie mają wspólnego mianownika, bo mają różne struktury, różny content. Strony na cloacku z generowaną treścią też się ostały niektóre.

Jedyny wniosek: Zostało w topach sporo domen, co rankują na małą ilość fraz, longtail nie rankuje (słaba widoczność domen), a wycięli domeny z dużą widocznością przede wszystkim z fraz głównych oraz domeny które łapały duży ruch z długiego ogona.

Kontent, CMS, typ to nie jest wspólny mianownik to jest oczywista oczywistość bo oberwali by strony pokrewne a nie oberwały. Czy to tak ciężko domyślić się co te strony maja ze sobą wspólnego? W zagranicznym segmencie to chyba  polecieli strony robione głownie z polskimi , lub popularnymi w Polsce PP. Widoczność domen nie może być fotosem z obiektywnych przyczyn domyśli się jakich. Myślę, że Google takie coś teraz będzie robić sukcesywnie.

Teraz, MaxPan napisał:

zagranicznym segmencie to chyba  polecieli strony robione głownie z polskimi , lub popularnymi w Polsce PP.

Ale mi wycięło domeny z generowaną treścią które rankowały na frazy ogólne tematyczne, więc na wersji dla Google bota nie było nic z tymi PP, więc jaki byłby fotos? Strony bez cloacka gdzie są w rankingu nazwy produktów, reffy ok, ale te generowane ciężko powiązać z jakimś PP.

Teraz, MaxPan napisał:

Widoczność domen nie może być fotosem z obiektywnych przyczyn

To prawda, ale faktycznie zostało bardzo dużo domen, które są widoczne na kilka, kilkanaście fraz.

Mi z początku wyglądało to na ręczne trzepanie supli + kilku innych branż. Ale, pewny nie jestem.

Robienie stron pod PP nie jest tak proste jak kiedyś.Jako że mam wiele z tym wspólnego podpowiem.Teraz trzeba te strony troszkę inaczej robić i działa.

Kilku naszych wydawców od jakiegoś czasu narzeka że zarobki spadają itp, a kliku co rozsądnie myślą wprost przeciwnie.

Trochę myślcie co trzeba robić.

I bez pytań proszę co trzeba zrobić bo i tak nie powiem, własna kreatywność wskazana.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Teraz, Finan napisał:

Teraz trzeba te strony troszkę inaczej robić i działa.

Ale co to ma do tego tej akcji? Tutaj ewidentnie zrobili czystkę w kilku branżach: zdrowie, erotyka, hazard. 

Finansówki nie dotknęło.

A typ stron, content, nie miał tu znaczenia.

Ciekawe, że zrobili czystkę po spotkaniu SEO w Tajlandii ... czyżby regularnie jeździli na konfy? ;) 

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Mieszania ciąg dalszy...

spadek.png

Jakieś pojedyncze tematy wróciły

wzrost.png

Wydawało się, że wyczyścili i koniec. Ciekawe jakie jeszcze świąteczne niespodzianki czekają nas od Google :D

W moim przypadku kompletnie inna skala, bo mówimy tutaj raczej o kilkunastu a nie kilkuset domenach, ale na ten moment bez zmian. Standardowo, na niektórych stronach niewielkie wzrosty, na innych delikatne obniżenie pozycji, bez rewolucji.

Patrząc na moje strony jak i bezpośredniej konkurencji to przyznam, że gdyby nie ten temat pewnie nawet nie widziałbym, że coś się dzieje. Linkowanie - różnie. Od agresywnego, po bardzo delikatne, mocno rozłożone w czasie.

Jeśli chodzi o tworzenie stron pod pp to raczej jestem zwolennikiem mniejszych serwisów (do max kilkunastu podstron). Odpowiednia optymalizacja zarówno pod kątem semantycznym jak i konwersji i wszystko się spina nawet przy małych stronach. Wypuszczenie strony pod pp z ilością artykułów 100+ to spory nakład pracy, a wycięta może zostać w moment, bez względu na ilość czy jakość treści.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności