Skocz do zawartości

Nowa domena i 301 z dobrego zaplecza czy na świeżej pracować?

jaguar

Rekomendowane odpowiedzi

Stawiam kompletnie nowy serwis na zarejestrowanej rok temu domenie(nic w indeksie do tej pory nie było), z kompletnie nowymi ale wysokiej jakości treściami. Natomiast mam też wciąż fajną zapleczówkę., w dokładnie tej samej tematyce (większość fraz identyczna). Treści na niej są dobre ale dużo mniej fajne niż na docelowym serwisie. . Pozycje na niej na te same frazy docelowe, które dotyczą nowej domeny, wahają się od 18 - 28 miejsca. Szału nie ma ale żeby nawet tam dojść, naturalnie bez przesadnej pracy, zajęło trochę czasu. 

Czy dobrym pomysłem jest zrobienie 301 z tej zapleczówki na kompletnie nową stronę aby "skrócić" czas wejścia w Google(przekierować szybciej trochę linków i zaufania) i dać jej już trochę mocy nieco szybciej na początek z racji że będą tam super treści i potem dalej ją bezpośrednio linkować i dodawać nowe treści? Czy lepiej zostawić zapleczówkę i tylko podlinkować docelową stronę. Zapleczówka jest super czysta, ma trochę fajnych linków i historię około roczną właśnie w Google podczas której naturalnie wzrastała jej pozycja oraz ilość linków. 

Pewnie pojawią się opinie aby podmienić po prostu treść ale nie jest to takie łatwe bo nowa domena po pierwsze ma fajniejszą nazwę. po 2 jest szykowana na wiele języków(i tutaj też nazwa odgrywa kluczową rolę, jest międzynarodowa). 

@jaguar Przy jednej zapleczówce lepiej zrobić 301. Lepszy efekt uzyskasz przy przekierowaniu tej domeny niż linkowaniu docelowej z jednej zapleczówki.

Zapleczówek akurat jest trochę więcej, ok 10. Ta jedna akurat pasuje najbardziej tematycznie, dlatego pytanie czy warto jedną z nich poświęcić i pomóc trochę świeżej domenie - czy to jeszcze działa, czy tak się robi? Mam sporo oczekiwania od nowej domeny i nie chciałbym jej spalić na początku ale jeśli to wciąż działa i tak się robi to też chcę jej pomóc nieco na starcie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności