Skocz do zawartości

Informacja prasowa a zdjęcie z innej strony

brn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niebawem chce uruchomić serwis informacyjny o ściśle określonej tematyce. W tym serwisie będą publikowane artykuły, do których chciałbym umieścić zdjęcie ze strony, która jest powiązana z artykułem. Czy w tym przypadku wystarczy umieścić pod zdjęciem źródło pochodzenia zdjęcia, czy za każdym razem będę zmuszony pisać o pozwolenie na wykorzystanie zdjęcia do artykułu. Z tego co wyczytałem w internecie na różnych stronach to takie wykorzystanie zdjęcia podlega ustawie informacji prasowej.

16 godzin temu, brn napisał:

W tym serwisie będą publikowane artykuły, do których chciałbym umieścić zdjęcie ze strony, [...] Z tego co wyczytałem w internecie na różnych stronach to takie wykorzystanie zdjęcia podlega ustawie informacji prasowej.

Hmmm dlaczego autor / właściciel danych zdjęć miał by się zgadzać na wykorzystywanie ich do promowania czyjegoś serwisu za free ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Wystarczy przeczytać ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną, Acta 2 ( realnie może zacznie obowiązywać dopiero w 2021 roku), prawo prasowe, prawo autorskie z szczególnym zrozumieniem tak zwanego "prawa cytatu". Napisano wszytko przeżycie ( sam się zdziwiłem). Masz wątpliwości zamów za paręset złotych opinie prawną. Na tym forum nie dajemy porad prawnych bo nawet luźna rozmowa, nie prawidłowo postawiony przecinek może Ciebie kosztować bardzo drogo.  Osobiście znam odpowiedz na Twoje pytanie ale lepiej będzie kiedy tą odpowiedź znajdziesz sobie sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności