Skocz do zawartości

Przekierowanie 301 subdomeny na domenę - wyjątki

Fisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was wielką prośbę o pomoc.

Zrobiłem w pliku .htaccess przekierowanie wszystkich subdomen na domenę.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*)\.domena\.pl$ [NC]
RewriteRule ^ https://domena.pl [L,R]

Muszę jednak dla kilku subdomen zrobić wyjątek.

Jakiej reguły mógłbym w tym celu użyć?

Próbowałem już na kilka sposobów i mi się to nie udaje.

Pozdrawiam wszystkich na forum

Fisiek

9 godzin temu, Fisiek napisał:

Jakiej reguły mógłbym w tym celu użyć?

Próbowałem już na kilka sposobów i mi się to nie udaje.

No właśnie reguły z

RewriteCond %{HTTP_HOST}

Pokaż ten pełniony kod

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przy użyciu reguły którą podałem w pierwszym poście, przekierowuje wszystkie subdomeny na domenę i jest tak jak bym sobie tego życzył.

Przy zastosowaniu jednocześnie poniższej reguły która ma zrobić wyjątek dla jednej subdomeny i1.domena.pl

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^i1\.dmena.pl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://domena.pl/fmi1553/d7f06d4700211ae24fb00540/$1 [L,R=301]

również jest tak jak tego chcę, czyli tę jedną subdomenę przekierowuje na wskazany folder w domenie /fmi1533/d7......

ale problem pojawia się w momencie kiedy chcę na folder w domenie przekierować nie samą subdomenę, ale subdomenę wskazującą na folder czyli i1.domena.pl/jakis-tam-folder  - w tej sytuacji przekierowuje na domenę główną zamiast na folder w domenie.

2 godziny temu, Fisiek napisał:

ale problem pojawia się w momencie kiedy chcę na folder w domenie przekierować nie samą subdomenę, ale subdomenę wskazującą na folder czyli

Nie rozumiem o co chodzi. Podobniej jak Chuck-Norris który zrobił wszystkie pompki tak o  przekierowaniach napisano już wszystko co możliwe, więc poszukaj odpowiedniego dla Ciebie rozwiązania.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Wiec tak jak napisałem stosuj filtrowanie za pomocą

RewriteCond %{HTTP_HOST} 

które jak sama nazwa wskazuje zwraca domenę z żądanie HTTP

Dlaczego więc stosując regułę:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^i1\.domena.pl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://domena.pl/fmi1553/d7f06d4700211ae24fb00540/$1 [L,R=301]

przekierowuje prawidłowo, a stosując regułę:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^i1\.domena.pl/fmi1553/d7f06d4700211ae24fb00540$ [NC]

przekierowuje ale niestety na stronę główną zamiast na folder

• 2 tygodnie później...

@toja nie ma takiej możliwości. w GSC różne dziwne rzeczy mogą pokazywac się miesiacami.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Nic nie robić :D GSC pokazuje próbkę danych a max 1000 linków i tyle. jedno przekierowanie - na co ma mieć negatywny wpływ? NIe popadajmy w paranoje, że coś jest w ahrefsie a nie ma w GSC i od razu podejrzenie "to zuo" :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności