Skocz do zawartości

Blokowanie robotów na zapleczu i jakość zaplecza

meehow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie macie doświadczenia z blokowaniem zaplecza przed robotami? Czy w obecnych czasach nie jest to znak dla Google, żeby przyjrzeć się bliżej stronie, która blokuje Majestic, Ahrefs itp? Natknąłem się ostatnio na kilka zaplecz skanując backlinki konkurencji. Czy to przeoczenie admina który nie zablokował w robots.txt? Czy raczej świadome działanie? Czy może roboty ignorują te blokady?

Do tego, czy czasy 2 stronowych zaplecz z tekstami po 1500 znaków na każdej odchodzą w zapomnienie? Czy warto rozbudowywać zaplecze i otworzyć je na roboty Majestica i Ahrefs?

Jakie boty obecnie wpuszczacie na swoje zaplecza?

A co ma Google do MJS czy Ahrefs :D Zaplecze i tak musisz miec indeksowane w google :) poza tym mozesz je namierzyć chociażby w bingu :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

18 minutes ago, zgred said:

A co ma Google do MJS czy Ahrefs :D Zaplecze i tak musisz mieć indeksowane w google :) poza tym mozesz je namierzyć chociażby w bingu :D

Nie o to mi chodzi. Może niedokładnie się wyraziłem. Tak, zaplecze zindeksowane w google bo po co zaplecze bez indeksacji. Popularną praktyka jest za to blokowanie Majestica i Ahrefs, żeby konkurencja nie wiedziała skąd linkujemy? Google zapewne także wie, że tak się robi. Pytanie wtedy jest takie czy nie jest to flaga dla Google, żeby przyjrzeć się danej stronie manualnie, kiedy ta blokuje Majestic, Ahrefs itp

Nie ma flagowania za takie rzeczy - to są różne narzędzia.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Są techniki żeby blokować wszystkie roboty oprócz Google ( również wtyczki "wejdź jako Google" i inne). 

Cytat

Jakie boty obecnie wpuszczacie na swoje zaplecza?

Jeśli zaplecze pod Google to Google, jeśli pod Yandex to Yandex. Dziwne pytanie.

57 minutes ago, MaxPan said:

Jeśli zaplecze pod Google to Google, jeśli pod Yandex to Yandex.

Różne zaplecza pod różne wyszukiwarki? Ktos to robi?

58 minutes ago, MaxPan said:

Dziwne pytanie.

Może nie będę pytał w ogóle? Czy nie po to jest to forum?

Cytat

Ktos to robi?

owszem

Cytat

Może nie będę pytał w ogóle? Czy nie po to jest to forum?

Możesz nie pytać możesz pytać, Twoja sprawa Ale odbieraj mi możliwości oceniać Twoje pytania jeśli ich zadajesz publicznie..

Cytat

który nie zablokował w robots.txt? 

To nieskuteczna metoda. 

@meehow 

Cytat

Czy w obecnych czasach nie jest to znak dla Google, żeby przyjrzeć się bliżej stronie, która blokuje Majestic, Ahrefs itp?

Też mnie to od jakiegoś czasu zastanawia. Na miejscu Google tak bym właśnie zrobił. 

@zgred @MaxPan Chyba nie wyłapaliście o co tak właściwie chodzi @meehow 
Istota sprawy jest w pytaniu, które zacytowałem.

Nie jest to "znak" dla Google, wszytko wyłapałem. Zapominacie, o tym że 1.To podmioty niezwiązane 2. Wiele blokuje roboty nie tyle dla SEO a po prostu bez sensu obciążają serwery i zużywają trafik. Nie przypisujcie algorytmowi ludzkie cechy. To tylko algorytm i jeszcze nigdzie nie widziałem, żeby był związany z zewnętrznymi komercyjny produktami typu Af, Ms w których Google nie ma udziałów. Mam domeny na których blokuje i domeny na których nie blokuje. Zachowują się identycznie. 

Doskonale zdaje sobie sprawę, że Af, Ms, to zewnętrzne nie Goolowskie produkty.
Tylko, że w kontekście tego problemu nie ma to znaczenia.

Jeżeli Goole chciało by wytropić zaplecza to, żeby to zautomatyzować powinno szukać jakichś punktów wspólnych. 
A chyba większość zapleczy właśnie wyklucza boty Af, Ms - i to jest wspólna cecha stron zawleczkowych. 

W dniu 23.02.2020 o 11:48, meehow napisał:

Witam,

Jakie macie doświadczenia z blokowaniem zaplecza przed robotami? Czy w obecnych czasach nie jest to znak dla Google, żeby przyjrzeć się bliżej stronie, która blokuje Majestic, Ahrefs itp?

Ja mam zaplecza i takie i takie, nie ma różnicy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności