Skocz do zawartości

ahrefs problem z linkami

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Hej,

podłącze się pod temat, bo mam pytanie odnośnie Ahrefs i linków.

Dlaczego, kiedy zamieszczę jeden link na jednej domenie np. forum, a Ahrefsie w linkach zwrotnych, pokazuje kilka albo nawet kilkanaście linków z tego jednego miejsca? Nagle jeden link się jakoś sam siebie dubluje? ;)

Dlatego ze mozeliwe ze dodajesz linka np w footerze lub sekcji header. A footer i header jest na kazdej stronie taki sam wiec jest powielany i dlatego kazda strona ma LINKA . tak samo na forum jezeli dodales linka w sekcji podpis ( signature) i dodajesz duzo postow to pod kazdym postem swoim masz podpis i dlatego jest ich duzo. Mam nadzieje ze dobrze to w miare wytlumaczylem .

Link jest zamieszczony tylko w poście na forum. W linkach zwrotnych jest pokazanych aż 17 linków z tego jednego forum, jednak wszystkie kierują do tego samego postu.
Tak mam też w przypadku innych forów - jeden link w poście, kilka linków zwrotnych.
Obawiam się, że Google zaraz to potraktuje jako nachalny spam...

Cytat

odnośnie Ahrefs i linków.

Cytat

Obawiam się, że Google zaraz to potraktuje jako nachalny spam...

Obawiam, się, że Google nie ma nic wspólnego z Ahrefs i brakuje Tobie wiedzy co to jest "nachalny spam" nawet jeśli takie coś istnieje. W skrócie nie zawracaj sobie tym głowę. 

9 godzin temu, matolek napisał:

Nie przeczę, jednak chciałabym wiedzieć z czego to wynika i dlaczego Ahrefs pokazuje to w taki sposób.

Ahrefs tak pokazuje, bo tak jest skonstruowanych ich autorski skrypt. Google może widzieć te linki inaczej, Majestic jeszcze inaczej i jak się domyślasz MOZ niekoniecznie tak samo jak konkurencja ;)

To są serwisy, które mają własną ocenę strony i ich algorytmy nie mają nic wspólnego z tym od google. Traktuj to jako wskaźnik poglądowy, a nie za pewniak.

Pozdrawiam

• Like 1

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki    

Rozumiem, że to wszystko jest tylko poglądowe, jednak słyszałam wiele dobrych opinii o Ahrefs, dlatego dziwiło mnie na jakiej podstawie wyciąga takie dane, kiedy fizycznie link jest tylko jeden.
Możliwie, ze forum jest niezoptymalizowane, tak jak pisał okazwłoka.

Dzięki za wszystkie sugestie.

Ahrefs nie ma nic wspólnego z Google,może pokazywać co chce i jak chce.

Cytat

Możliwie, ze forum jest niezoptymalizowane, tak jak pisał okazwłoka.

Wiele CMS forum tworze duplikaty, na przykład w zakładce "nowe posty", "posty użytkownika" , "posty w kategorii". Nie fakt, że Google to indeksuje, ale nawet jak indeksuje to Tobie nie grożą żadne kary.  W Ogóle nie rozumiem po co Ty tym wszystkim przejmujesz się.

Po prostu lubię wiedzieć z czego, co wynika. Kiedy z jednego linka dostaje kilka, kilkadziesiąt, a nawet w jednym przypadku kilkaset linków zwrotnych, to zastanawiam się, jak to się stało.
Czy problem jest w Ahrefs, a może miejscu, w którym umieszczam link, czy we mnie ;)

11 godzin temu, MaxPan napisał:

W czym jest problem?

w lenistwie. chce rozwiazanie problemu a nie droge dojścia.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint