Skocz do zawartości

Jedna domena czy wiele domen dla wielojęzycznej strony

jaguar

Rekomendowane odpowiedzi

W 2016 r.

https://www.onely.com/blog/choosing-the-right-structure-international-website/

gdzie wzrost po zmianie z wielu domen na 1 był 841%. Jest 2020 rok i ruch picodi.com przez ostatnie 4 lata już nie wyglądał tak kolorowo. Z tego co widzę konkurencja obecnie np. pepper w znacznej większości obecnie stosuje zasadę wiele domen(1 dla 1 kraju) i całkiem dobrze na ty. Jak Waszym zdaniem teraz wygląda sytuacja tej samej strony w wieku językach? Warto robić to na 1 domenie czy wiele domen?

o matko bosko ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@zgred cieszę się, że wywołałem uśmiech ? natomiast może doprecyzuję. Pomijając już kwestię picodi, chociaż uważam akurat tą branżę za ciekawy przykład do analizy gdzie sporo serwisów jest na tej samej domenie i równie dużo na różnych, to pytanie odnośnie stawiania wielu wersji językowych na 1 domenie np. w katalogach lub subdomenach a wielu domenach dla mnie osobiście wciąż jest zasadne. Jeśli są jakieś oczywiste wytyczne i jest to proste pytanie to chętnie porozmawiam.  

Case znam na przewylot. Ubawiłem się anchorem i sposobem wywołania dyskusji - nieseowiec wkleja link seowiec wkleja anchor. URL został wycięty już jak widzę.

Wielojęzyczność zależy od kulturowości - czyli jak dana kultura/naród jest przywiązana do domeny. Potem dodajesz to https://support.google.com/webmasters/answer/189077?hl=pl i wszystko jest jasne :)

Poza tym wywołujesz dyskusję do tematu, w którym ta kwestia jest przedstawiona.

Poza tym piszesz, że ruch nie wygląda już tak kolorowo - skąd masz takie dane? Zaglądasz do GSC/GA? Tylko nie wklejaj narzędzi zewnętrznych, proszę.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@zgred Case na tyle wartościowy że wart podlinkowania :) natomiast zrobiłem to nieintencjonalnie. 

Wywołałem dyskusję bo byłem ciekaw czy coś się zmieniło w tej kwestii. Powstają nowe strony, nawet w tej samej branży gdzie stawiane kolejne wersję językowe na osobnych domenach. Krótko mówiąc zastanawiałem się czy obecnie linki z wersji językowych na osobnych domenach nie "kopią mocniej" niż nawet najlepiej zrobione linkowanie wewnętrzne dla wersji językowych(z wspomnianym np. hreflang) w obrębie jednej domeny. 

Pisząc ruch miałem na myśli widoczność w Google, akurat ja sprawdzałem na podstawie semrush aczkolwiek nie jest to pewnei wyznacznikiem bo w między czasie się wydarzyło tyle rzeczy....

Widoczność nie ma nic wspólnego z ruchem. Każde rozwiązanie jest dobre, które przynosi pożądane efekty. XTB zrobiło to samo co Picodi, ale z kolei pixers czy zalando ma inaczej.

Wytyczne Google pozostały bez zmian.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności