Skocz do zawartości

Wyróżnienie tytułem "strona dobra i wiarygodna"

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo pracuje z tekstem i dlatego wtrace swoje trzy grosze

Bardzo liczyłem, że zaglądniesz do części "Dobra i wiarygodna strona". Mam nadzieję że zagościsz tu na stałe i nie będziesz szczędził słów krytyki w celu poprawienia jakości polskich stron Internetowych.

Zapewniam Cię, że Twój czas nie pójdzie na marne, strony które przejdą tu pozytywnie "próbę ogniową krytyki" otrzymają wyróżnienie "Dobra i wiarygodna strona" w Otwartym Katalogu Internetowym.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zapewniam Cię' date=' że Twój czas nie pójdzie na marne, strony które przejdą tu pozytywnie "próbę ogniową krytyki" otrzymają wyróżnienie "Dobra i wiarygodna strona"

Wiesz ze mna to jest tak, ze jak widze ze cos ma sens a do tego mozna w milym gronie podyskutowac to zawsze znajde czas aby cos napisac.

To forum bardzo mi przypadlo do gustu z kilku powodow:

- panuje tutaj kultura,

- nie ma zadnych udziwnien

- wysoki poziom merytoryczny

A pomysl z nagradzaniem stron jest swietny. Musisz jednak pamietac, ze moze to rodzic pewne watpliwosci. Z tego co wyczytalem na DMOZE to tam malo kto przydziela "Cool" gdyz zaraz jest dyskusja czemu dana strona zostala wyrozniona i czy to byla obiektywna decyzja.

Zastanawiam sie czy np nie zachecic ludzi - czlonkow katalogu oraz gosci, do glosowania na strony. Z tego co widze np na www.cdrinfo.pl kazdy ranking jaki jest udostepniony publicznie nakreca ludzi do dzialania. Ostatnio wstawilismy prosty licznik komentarzy i nagle kazdy news ma swoj komentarz bo ludzie walcza o 1 miejsce.

W przypadku katalogu mozna by pomyslec nad tym, ze wlasciciel danej strony glosujac na inna witryne z katalogu moze zarobic jakies punkty... To oczywiscie luzny pomysl ...

"Dobra i wiarygodna strona" musi być oceniana wg rygorystycznych kryteriów które uważam że jesteśmy w stanie ustalić na tym forum. Nic nie stoi na przeszkodzie żebyśmy jako grupa ludzi ceniących sobie najwyższą jakość sami opiniowali zgłaszane strony co więcej nic nie stoi na przeszkodzie prosić o opinię specjalistów - wówczas miano "Dobrej i wiarygodnej strony", które tu wspólnie próbujemy propagować może nabrać w przyszłości o wiele większą wartość niż nam się dziś wydaje.

Natomiast to o czym piszesz można swobodnie zautomatyzować i sprowadzić do stałego comiesięcznego, udostępnionego publicznie konkursu na stronach Otwartego Katalogu Internetowego, możliwością oddawania głosów przez Internautów, z komentarzami i nagrodami w postaci dodatkowych punktów oraz nagród rzeczowych - taki konkurs mógłby nosić nazwę np. "Złoty Web" ;)

Wg mnie do najwazniejszych elementow strony nalezy zaliczyc:

1. Przemyslana nawigacje

2. Przemyslany dobor grafiki, flasha

3. Typografie strony

Natomiast bylbym daleki od oceniania tresci samej strony. Mozna zrobic strone o niczym ktora wyglada super ale sama tresc jest plytka. Analogicznie mozna zrobic strone o glebokiej tresci a kiepskim wygladzie. Wiec bylbym za tym aby nie oceniac zawartosci i zajac sie tylko punktami ktore wymienilem powyzej.

Ciesze sie, ze pomysl konkursu Ci sie spodobal.

Elementy, które sugerujesz to bradzo dobra podstawa do oceny. Myślę, że każdy kto chce żeby jego strona była naprawdę dobra powinien zapoznać się z artykułem "Wizerunek instytucji w Internecie" (https://ebib.oss.wroc.pl/2002/32/grocholski.php). Pan Leszek Grocholski w swoim artykule omawia podstawy strony internetowej w kilku najistotniejszych punktach:

Wybór elementów + uporządkowanie = styl

Grafika w dobrym stylu

Piktogram, ideogram, symbol

Typografia strony

Podstawowe błędy

- Zapominanie o funkcji strony

- Nieczytelna nawigacja

- Kolorowo i błyskotliwie

- Zbytnia strukturalizacja - ramki, rameczki

- Dołączanie dużych plików

- Pokazywanie najnowszych sztuczek technicznych

Natomiast bylbym daleki od oceniania tresci samej strony

Tu nie do końca się z Tobą zgadzam bo sprowadzi to naszą ocenę do oceny zaledwie szablonu strony.

Rozważmy sytuację w której mamy cztery strony.

1. znikoma treść + niski poziom wykonania

2. znikoma treść + wysoki poziom wykonania

3. wyczrpująca treść + niski poziom wykonania

4. wyczrpująca treść + wysoki poziom wykonania

Wobec tego tylko strona nr 4 może być uznana za dobrą stronę, którą każdemu chętnie polecę.

Jest jeszcze jeden drobiazg, wiarygodność strony a konkretnie wiarygodność treści jaką ona zawiera... dlaczego?

Za stronę wiarygodną uważam taką, na której Autor (właściciel) bieże odpowiedzialność za treść, jeżeli oczywiście nie powołuje się na inne źródła, które można sprawdzić.

Za stronę wiarygodną uważam taką która ma dobrze funkcjonującą podstronę kontakt oraz właściwie ujęte "zasady kontaktu"... będę się jeszcze nad tym rozwodził ale to już w osobnym dziale ;)

Ciesze sie, ze pomysl konkursu Ci sie spodobal

Oj tak! ;) Lubię konkursy i już się nie mogę doczekać kiedy coś u siebie uruchomię.

Ok przekonales mnie. fakt 4 strona jest najlepsza.

Slusznie zauwazyles, ze w przypadku strony bardzo istotnym dzialem jest Kontakt. Jednak w przypadku strony domowej kontakt jest mniej wazny niz na stronie komercyjnej. Dlatego o tym nalezy pamietac.

PS

Pisalem ostatnio artykul do gazety. Czescia bylo porownanie oferty kilku sklepow oraz ich stron. Oczywiscie wszystkim bez kontaktu nie omieszkalem tego wytknac.

Gość Anonymous

W jaki sposób zamierzacie dokonać oceny wiarygodności treści serwisu poświęconego ślimakom kopalnianym lub buddyzmowi ? W którym momencie treść uznana zostanie za wyczerpującą ? Z motyką na Słońce, Panowie - przy takich założeniach, chyba że zapewnicie sobie współpracę licznego grona eksperckiego. W przciwnym wypadku, wiarygodność oceny wiarygodności będzie dyskusyjna i idea ugrzęźnie w pianie, którą będziecie musieli bić w dialogach z zawiedzionymi twórcami serwisów.

W miarę niesubiektywnie oceniać możecie i punktować mechanikę strony, poprawność językową, typografię... etc. Jeżleli przyznawane wyróżnienie miałoby z czasem nabrać rynkowej wartości, to z założenia należałoby wykluczyć z kryteriów "popularity", czyli odciąć się od gustu masowego odbiorcy, bo ten jest raczej mierny.

Można też inaczej - i z tym trudno będzie komukolwiek dyskutować - wyróżniam, bo mi się podoba. I już :-)

Można zastosować jakiś podział na strony firmowe i strony prywatne itp.

Racja, strona domowa zdecydowanie nie musi zawierać żadnych danych teleadresowych ani nawet maila, jednak wydaje mi się że każda dobra strona powinna zawierać "zasady kontaktu" choćby po to żeby na wstępie mieć świadomość że Autor nie bierze odpowiedzialności zawartość swojej strony.

Zasady mogłyby też wyjaśniać choćby to że prywatna strona A nie jest zupełnie zainteresowana współpracą z prywatną stroną B.

Niedługo stworzę taką przykładową podstronę u siebie i mam nadzieję że będzie dobrze funkcjonować, ponieważ chcę rozwijać współpracę z innymi serwisami ale będzie to jasno określone.

Interesuję się różnymi dziedzinami i na mojej stronie będzie także widniał dość istotny zapis "Jeżeli chcesz przesłać mi niezamówioną ofertę handlową na temat (zrobię sobie listę), to nie widzę w tym żadnego kłopotu. Niezamówione oferty handlowe z innych niż wymienione przeze mnie tematy zostaną potraktowane i zgłoszone jako spam".

Można zastosować jakiś podział na strony firmowe i strony prywatne itp.

Racja, strona domowa zdecydowanie nie musi zawierać żadnych danych teleadresowych ani nawet maila, jednak wydaje mi się że każda dobra strona powinna zawierać "zasady kontaktu" choćby po to żeby na wstępie mieć świadomość że Autor nie bierze odpowiedzialności zawartość swojej strony.  

Zasady mogłyby też wyjaśniać choćby to że prywatna strona A nie jest zupełnie zainteresowana współpracą z prywatną stroną B.

Niedługo stworzę taką przykładową podstronę u siebie i mam nadzieję że będzie dobrze funkcjonować, ponieważ chcę rozwijać współpracę z innymi serwisami ale będzie to jasno określone.

Interesuję się różnymi dziedzinami i na mojej stronie będzie także widniał dość istotny zapis "Jeżeli chcesz przesłać mi niezamówioną ofertę handlową na temat (zrobię sobie listę), to nie widzę w tym żadnego kłopotu. Niezamówione oferty handlowe z innych niż wymienione przeze mnie tematy zostaną potraktowane i zgłoszone jako spam".

zrobiłem swój "Kontakt" - https://www.webwweb.pl/?t=katalog&m=kontakt

Bartosz, dodałem tam wzmiankę o forum "Dobra i wiarygodna strona", jeśli nie masz nic przeciwko temu że podałem Twoje nazwisko to chętnie uzupełnię jakąś dodatkową informacją i dam link do Twojej strony.

Jeśli i Ty dasz link do tego forum to może to się powolutku zacząć rozwijać. Nie ukrywam że dużo teraz w Twoich rękach :lol:

Prawdę mówiąc nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy opórcz wyróżniania w Katalogu stworzyli zupełnie osobną stronę i prezentowali tam wyłącznie te które otrzymały wyróznienie "Dobra i wiarygodna strona" pod adresem np. ranking.stron.pl czy lista.dobrych.stron.pl (chyba że masz inny pomysł z wykorzystaniem domeny stron.pl) oczywiście skatalogowanych wg ustalonego wcześniej podziału.

Co o tym sądzisz?

Przepraszam, ze dopiero teraz ale wlasnie konczylem pisac ksiazke, ktora musialem oddac jutro do wydawnictwa.

Poza tym chcialem dokladnie przeczytac Twoje zasady kontaktu.

zrobiłem swój "Kontakt" - https://www.webwweb.pl/?t=katalog&m=kontakt

Powiem szczerze, ze ten elaborat przeczytalem do konca tylko dlatego, ze o nim rozmawiamy. Jako zwykly gosc Twojej strony nie tracilbym czasu. Pamietaj, ze ludzie to strasznie leniwe stworzenia i nie lubia za duzo czytac.

Wg mnie Twoje zasady sa zbyt dlugie a to co najistotniejsze znajduje sie na samym koncu. Przez taki uklad malo kto bedzie wiedzial, ze chcesz dostawac oferty np o budownictwie a nie chcesz np kupic viagry :lol:.

Zerknij z laski swojej na strone https://nospam-pl.net/kontakt.php

Poczytaj co tam napisano. Oczywiscie wg mnie tamten tekst rowniez jest zbyt dlugi i nalezy go przyciac. Jednak poszczegolne punkty sa juz bardzo na temat i sa jasne i zwiezle czego nie chce autor strony.

U siebie zrobilem cos takiego https://danowski.pl/regulamin.php

Nazwalem to regulaminem i dotyczy zasad funkcjonowania newslettera na mojej stronie oraz kontaktu ze mna.

Staralem sie aby mialo to zwiezla forme i nie bylo elaboratem.

W przypadku Twoich zasad wycialbym wszystko co ma charakter osobisty. Nie ma sensu abys sie przedstawial lub pisal czym sie interesujesz. Od tego jest strona "O mnie" ktora mozesz sobie dorobic.

Bartosz, dodałem tam wzmiankę o forum "Dobra i wiarygodna strona", jeśli nie masz nic przeciwko temu że podałem Twoje nazwisko to chętnie uzupełnię jakąś dodatkową informacją i dam link do Twojej strony.

Nie bardzo widze gdzie to dales a przegladnalem wszystkie posty we wspomianym dziale na tym forum.

Jeśli i Ty dasz link do tego forum to może to się powolutku zacząć rozwijać. Nie ukrywam że dużo teraz w Twoich rękach :D

Nie ma sprawy, link jest od dawna w dziale Przyjazne strony mojej witryny.

Prawdę mówiąc nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy opórcz wyróżniania w Katalogu stworzyli zupełnie osobną stronę i prezentowali tam wyłącznie te które otrzymały wyróznienie "Dobra i wiarygodna strona" pod adresem np. ranking.stron.pl czy lista.dobrych.stron.pl (chyba że masz inny pomysł z wykorzystaniem domeny stron.pl) oczywiście skatalogowanych wg ustalonego wcześniej podziału.

Co o tym sądzisz?

Mysle, ze mozna zrobic zestawienie stron ktore zostaly wyroznione w katalogu. Moze to byc generowane automatycznie i jezeli strona jest wyrozniona w katalogu to automatycznie trafia na liste. Uwazam rowniez, ze bardzo dobrym pomyslem jest uzycie adres rankin.stron.pl do tego celu - zawsze kolejny odnosnik dla najlepszych sie przyda.

Poza tym ranking nie powinien byc dzielony zbyt bardzo bo po co tworzyc kolejny katalog. Wydaje mi sie, ze wystarczy podzial na strony prywatne i komercyjne.

Wazne jest rowniez stworzenie znaczka ktory wyrozniona strona bedzie mogla sobie zamiescic u siebie.

Jako zwykly gosc Twojej strony nie tracilbym czasu

Masz rację, właśnie nie bardzo wiedziałem co robić z pojawiającymi się od czasu do czasu informacjami "o mnie". Chyba czas zebrać je na osobnej podstronie... zresztą lepiej oddzielić to zupełnie od Katalogu i jego mechanizmów - zrobię zupełnie nową stronę o tym co robię.

Zerknij...

Byłem, widziałem... ale chyba najlepiej sformułowany "Kontakt" jaki znalazłem w sieci to: https://www.vagla.pl/kontakt.htm szczególnie fragment "Nie udzielam porad prawnych" - proste, dosadne i skuteczne!

Myślę, że jak przyjdzie czas założymy pod zupełnie nowym tematem dyskusję "Dobry kontakt = wiarygodna strona!" bo jak sam wiesz naprawdę jest o czym pisać.

link jest od dawna w dziale Przyjazne strony mojej witryny

To więcej niż oczekiwałem, tym bardziej mi miło :lol: Myślałem o umieszczeniu linku do tego forum https://www.forum.optymalizacja.com/forum24.html

Reasumując:

Wrzuciłem zupełnie przykładowy tekst https://ranking.stron.pl/ i wkrótce postaram się o subdomenę ranking.stron.pl

Jeśli kiedykolwiek zrobi się lista to proponuję jako pierwsze sortowanie ustawić losowy wynik i dodatkowo dać do wyboru sotrowanie wg daty umieszczenia oraz tytułów

Podział mamy ustalony: komercyjne oraz prywatne

Postaram się o przyjemny emblemat (ten na stronie to luźna propozycja) może jakiś konkurs na znaczek? jeśli kogoś skusi 1000 dodatkowych punktów już dziś ogłaszam konkurs w Katalogu na najlepsze logo dla naszej nowej akcji! :D

hmm... coś tam zmajstrowałem :lol: zrobiłem banner - chyba nie umknie niczyjej uwadze oraz podstronę którą uaktywnię kiedy zaklepiemy treść... rzucisz okiem?

https://www.webwweb.pl/?t=katalog&m=konkurs_logo

Hej,

Ok przeczytalem propozycje konkursu i jest OK. Mysle, ze mozna startowac.

Wracajac do zasad kontaktu to koniecznie zrob swoja strone. Natomiast w dziale konakt katalogu umiesc minimum tekstu a maksimum konkretow. Tak bedzie zdecydowanie lepiej.

Mozesz dodac jedno zdanie + link do swojej strony to na wypadek jakby ktos byl zainteresowany informacjami o tobie.

PS

dopisze linka do tego forum :lol:

Mysle, ze mozna startowac.

Link podpięty :D

Dopisałem jeszcze tylko w przedmiocie konkursu że: Znak powinien zawierać hasło "strona dobra i wiarygodna" lub "dobra i wiarygodna strona" bądź "wiarygodna i dobra strona" oraz miejsce na rok.

Zrobię też mini kampamię w raportach jakie otrzymują Użytkownicy :lol:

link do forum może być hasełkiem "dyskusja o stronach na poziomie!"... myślę że to ma dwuznaczny wydźwięk ;) chyba że masz inny pomysł ale dobrze by było żeby ustalić jedno i takie zacząć propagować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności