Skocz do zawartości

Wyróżnienie tytułem "strona dobra i wiarygodna"

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

@ pchel

To jest akurat awykonalne - tzn. mozna ustawic kazda strone zeby miala 90% szerokosci ekranu ale wowczas np. strona na ktorej beda 3 zdania rozciagnie sie na jedna linijke - nie wspominajac o tym jak to moze wplynac na estetyke.

Dlatego dzis optymalizuje sie strony dla dwoch rozdzielczosci, ktorych udzial razem wynosi ponad 90% czyli dla 800x600 i 1024x768.

Drugi aspekt to mechanizm czytania.

Ludzkie oko dziala tak, ze lepiej przyswaja sobie tekst, ktory jest w wezszych komorkach niz rozwalone na cala szerokosc (nie pamietam ile ale chyba w przypadku stron internetowych dlugosc wiersza nie powinna byc wieksza niz 9 slow) - dlatego stosuje sie ograniczniki.

Dla testu zrobilem cos takiego

https://webfly.maze.pl/o/

I teraz przeczytaj sobie oba teksty - który czyta sie lepiej?

(btw. ja mam rozdz 1280x960).

Tak samo na tym forum jest troche zle, ze takiego ogranicznika nie ma.

Niestety forum flashroom nie dziala ale tam wlasnie idealnie rozwiazane ograniczenie tektu i sama czytelnosc.

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Czyż nielepiej podawac wielkości tabel w procentach

Polecam Operę - możesz skalować treść z grafiką nie zaburzając designu od 20% do 1000%.

A co do wielkości tabel podawanych w % to w wielu przypadkach zburzy to wszystkie założenia projektanta.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Racja, lepiej się czyta tekst bardziej zwarty.

Ale generalnie chodzi mi oto, żeby strony dosyć ładnie i przejżyście wyglądały w prawie każdej rozdzielczości :)

Chodzi mi głównie o pierwszą piątkę

https://ranking.pl/rank.php?stat=dimsPL

Polecam Operę - możesz skalować treść z grafiką nie zaburzając designu od 20% do 1000%.  

Właśniej jej używam :D

Ale coś dziwnego zauważyłem...

Jakieś dziwne znaczki mi wyświetla pod tym forum już od jakiegoś czasu.

Coś w rodzaju:

ČĆjţ^kŤYoŽć´ŐjŢ(âŘâJ@ćČŤ6ôb-lÂ

Aha, widzisz poleciłes mi operę żeby można było ładnie skalowac wszystko.

A właśnie chodzi mi oto, żeby strony ładnie wyglądały w każdej przeglądarce, żeby nietrzeba było używać opery ;)

Chociaż sam używam opery z innych powodów...

Live Free or Die

A właśnie chodzi mi oto, żeby strony ładnie wyglądały w każdej przeglądarce

Wiem, wiem... ale tak jak napisał webfly jest to awykonalne bo nie możesz tak wszystkiego wyprocentować jak tabele. Tekst, grafika itp - ja sobie tego nawet nie wyobrażam.

Myślę że jeśli ze strony w rozdzielczości 800 x 600 na monitorze 15" korzysta się komfortowo w przeglądarce z pozamykanymi wszelakimi panelami pionowymi nie ma suwaka poziomego to jest ok choć ja w tym przypadku zawsze zostawiam margines ok 10 - 15 pixeli.

Następnie jeśli tekst czy inne szczegóły stosowane na tej stronie a oglądane w rozdzielczości np. 1280 x 1024 namonitorze 19" są tak samo czytelne i strona trzyma się zwartego układu w otwartej do pełnego ekranu przeglądarce to wszystko jest w jaknajlepszym porządku.

Trudno brać pod uwagę oglądanie czegokolwiek na 15" monitorze z rozdzielczością 1280 x 1024 oraz na 19-sto z ustawioną 800 x 600.

Dodam jeszcze że stosowanie automatycznego wymuszenia wielkości okna przeglądarki przez oglądaną stronę to zupełne nieporozumienie.

P.S. nie mam w operze żadnych krzaczków wiec to może tylko linuxowa wersja tak ma

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Te krzaczki pokazuja sie tylko w operze i z tego co ktos kiedys napisal tutaj na forum na ten temat, to jest blad w operze i trzeba tam cos zmienic, ale nie wiem dokladnie co.

Do tego forum uzywam tylko opery i nie mam krzaczkow:) wszystko jest ok. A nic w niej nie grzebalem.Sciagnalem i zainstalowalem i dziala :D

Na zlecenie litery w zdania składam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności