Skocz do zawartości

Przekierowanie 301 wygasłej domeny - Czy powinno być 1:1?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej
Ostatnio trochę się zagłębiłem w temat przekierowywania expirek, nie mam w tym obszarze super doświadczenia. Zastanawiam się, czy przekierowanie wygasłej domeny powinno być 1:1 (jeśli źle to ująłem, wyjaśniam poniżej, o co mi chodzi).

Kończę właśnie mikro serwis contentowy, będący rankingiem produktów z danej branży. I udało mi się znaleźć kilka wartych uwagi domen, które mają linki z miejsc, w których nie mając pozycji eksperta, mimo przygotowania świetnego contentu, infografiki czy czegokolwiek no tego linka nie pozyskam. Dodatkowo znajdzie się tam parę linków z ogólnych dostępnych na linkhousie serwisów.

Rzecz w tym, że te domeny to wizytówki, gdzie nie było żadnych sekcji contentowych, żeby można to było odtworzyć w strukturze mojego serwisu i te przekierowania zrobić na podstrony, a nie na główną. Dodatkowo link do tych domen, to linki ze stopek autorskich pod artykułami. Artykuły są tematycznie powiązane z branża, tak samo charakter serwisu. Jednak kontekst i uzasadnienie tego linka jakoś mi po prostu nie leży. Wcześniej to była strona wizytówka z tej branży, a teraz przekierowanie na stronę contentową? Anchory to imię i nazwisko, albo czysty URL. Zastanawiam się, czy stawiać zaplecze 1:1, wrzucać sekcję contentową i podlinkować, czy robić 301-kę i obserwować. Macie z tym jakieś doświadczenia? Co byście zaproponowali na bazie własnych doświadczeń?

Dodam, że z reguły jak przekierowywałem expire domeny to rozrzucałem przekierowania po strukturze, a nawet wrzucałem content specjalnie pod przekierowanie, tak żeby jak najlepiej to wykorzystać i żeby anchory były spójne ze stanem rzeczywistym. Podam przykład, łapałem landing page podlinkowane ze stron korporacyjnych i taki landing page odtwarzałem w serwisie, którego tematyka była z tym zgodna i przekierowywałem na tą odtworzoną podstronę w serwisie. Moc bardzo ładnie się rozchodziła (odpowiednie linkowanie wewnętrzne) i całkiem fajnie to żarło. Tutaj jednak nie mam takiego komfortu, bo strony 1:1 z moim nowym serwisem raczej nie łapne, bardziej wizytówki, sklepy, jakby nadarzył się blog to super, wtedy wiadomo.

Jakbym coś napisało nie jasno, albo bez sensu nie krępujcie się proszę zwrócić na to uwagi, albo po prostu dopytać. Liczę na ciekawą wymianę zdań. 

• 1 miesiąc temu...

Cześć, szukałem odpowiedzi na podobne pytanie na forum ale nic nie znalazłem. 

Mój pomysł/pytanie jest trochę inne. Mianowicie:

Kupiłem domenę z historią ale nie pasuje mi jej nazwa, kupiłem zupełnie nową domenę z nazwą jaka mi pasuje.

Mój pomysł na połączenie tego to zrobić bardzo podobne strony w strukturze oraz podobnym ale nie takim samym contencie. 

Odczekać chwile, może trochę podliknować każdą tak powstała stronę, dodać troche sygnałów z social media.

Po jakimś czasie chciałbym skleić obie domeny tak aby została nowa nazwa.

Na co uważać? Czy jest to dobre rozumowanie? Będę wdzięczny za porady. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności