Skocz do zawartości

Stronka do obiektywnego ogladniecia - kompostowniki.pl

Chajd

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni uzytkownicy (i nie tylko) tego forum

postanowilem wystartowac z dosc modnym ostatnio tematem - ocen ta stronke :)

No coz to jest moja pierwsza strona (no prawie bo pierwsza byla na ramkach). Wiec prosze o wyrozumialosc dla mego dziela.

Z drugiej jednak strony zrobilem sporo dla SEO tej stronki zaczynajac od katalogow z dobrymi anchorami, a na konstrukcji samej strony konczac.

Zaczalem ja pozycjonowac gdzies kolo konca listopada 2004 - przy ostatnim updacie wskoczylem na PR 3 w googlach. Choc marzy mi sie 4 - 5 :) .

Ta strona to https://www.kompostowniki.pl

Prosze Was madrzy ludzie o uwagi zarowno co do samej strony jak i jej pozycjonowania. Przy okazji moze cos sie nauczycie o ogrodnictwie ;) .

No to tyle na te chwile , zatem

Dig in.

Pozdro Chajd

PS w sekcji dowcipy jest link do wypasnych zyczen noworocznych ode mnie

Witaj Maćku,

Moje skromne uwagi potraktuj jako uwagi konstruktywne. ;)

A. Stricte SEO.

1. Słowa na które pozycjonujesz są dosyć proste, wypozycjonowanie "kompost*" da się zrealizować przy pomocy dobrej meta, a takiej nie masz.

2. Z taką wiedzą (aktualnie), nie wypozycjonujesz w Google ani "ogród" (jesteś ok. 85 na 1.2 mln) ani "ekologia" (0.9 mln). Daruj je sobie. Po co tracić powera na pozostałe keywords?

3. Poszukaj alternatywnych keywords! Co z np. "nawóz" (40 tys.) i "nawozy" (100 tys.)? To nie są ciężkie hasła. Dobrze zagrałeś z "porady ogrodnicze" - jeżeli twierdzisz że ta keyphrase wystarczająco mocno targetuje na Twój serwis, powiel ten pomysł.

4. Śmiało, dowal więcej keywords. Używaj przecinków. Powtórz. To nie boli. Gdzie subjects? Abstract? Msnbot? Googlebot? Czytając Twoją metę mam wrażenie że boisz się, by nie zostać uznanym za spamera. Tylko nie przesadź, bo... ;)

5. Twoje adresy są... Dziwne. Co to za index.php?dzial=kompostowniki.html - nie lepiej od razu kompostowniki.php? Jeżeli korzystasz z hostingu nie oferującego parsowania php, możesz łatwo skonfigurować redirect 301 w .htaccess lub wprost w kodzie PHP (mogę Ci wysłać kod na PM).

B. Stricte CONTENT.

6. Generalnie strona mi się podoba. Zawiera informacje które ma zawierać, jest przyjemna, słodka, a do tego mocno stargetowana (co bardzo cenię). Zielony jest miły dla oka, strona nie jest zbyt obszerna, nawigacja jest prosta. Mam jednak kilka uwag - ja oglądałem Twoją stronę jako osoba zainteresowana (i ze względu na to że muszę taki sprzęt zakupić i ze względu na to że analizuję stronę), a nie jako rozwydrzony, anonimowy i niezdecydowany Internauta.

7. Nie napisałeś formularza kontaktowego. Mailto w href to już przeżytek, większość osób korzysta z maila via www dzięki onetom i innym (właśnie, ma ktoś statystykę, ile procent?)

8. Strona główna jest najbardziej bezbarwna, nędzna, spośród pozostałych podstron, to właśnie tutaj odwiedzający powinien przekonać się, że warto doczytać do końca i kupić Twój kompostownik. Użyj pogrubień, podkreśleń, zrób coś z CSS. Wstaw jakąś uśmiechniętą, długonogą i blondwłosą laskę z konewką. Ogrodnicy to lubią.

9. Na prawdę, wiem że jest "poniedziałek, 10 styczeń". Na szczęście nie mówisz mi czyje są imieniny, ani nie padają górnolotne stwierdzenia w stylu: "jest 10ty dzień roku, a Ty jesteś na tej stronie siódmy raz". Na prawdę, ten JS się przejadł. A na pewno, warto go wywalić ze strony.

10. Podobają mi się Twoje "porady dnia". Ale... Piszesz w PHP z użyciem JS, a w PHP łatwiej jest generować losowe treści i lepiej to wygląda w kodzie. Brzmi jak byś chciał odnieść korzyści z tego, że JS nie jest czytany. Jakie korzyści?

11. Poradę dnia w skróconej formie możesz dać zamiast tej nieszczęsnej daty. Albo, jeszcze lepiej, jakieś newsy, kontakt, albo zwyczajnie hasło (krótki opis dla internauty, gdzie się znalazł i jeżeli szukał roślin doniczkowych a nie kompostownika, to może kliknąć "back").

12. Co robi ta przerwa między zdjęciem a opisem przy dziale "kompostowniki"?

13. Brakuje mi mocnego nagłówka. Trendy PhotoShopowskiego obrazka, z ładnym przenikaniem, paroma efektami, a jeżeli się pokusisz o coś takiego - to i można byłoby zastanowić się nad nagłówkiem flashowym. To ożywi tą stronę.

Zgodnie z tradycją ;), zakończę akcentem humorystycznym:

Porada na dziś:

Ekokompostownik z linii MAXISILO jest miejscem chętnie wybieranym przez Jeże do zimowania. Wczesną wiosną Jeż opuszcza nasz kompostownik.

:)))

Pozdrawiam, J. ;)

Dzieki wielkie za cenne uwagi Jeżu.

Poniżej odpowiedzi do poszczególnych twoich punktów

Ad 1 i 4

Wypozycjonowanie słowa kompost nie jest wcale takie najprostsze - duza konkurencja zagraniczna zwlaszcza niemiecka. Natomiast pozostale polsko brzmiące typu kompostownik to juz inna - niezbyt trudna - bajka.

Czy subjects i abstracts pomoga i maja wplyw bo slyszalem rozne glosy ?

To fakt tworząc moje meta obawiałem się aby nie być posądzonym o spamowanie + tak mi podpowiadały wszelkie meta testery - ze jest za dlugie. Wiec je skrocilem. Ile Waszym zdaniem znaków / keywords jak na typowo polską stronke powinno miec meta ??

Ad. 2 Fakt na ogród czy ekologia szkoda pary(zwlaszcza ze nie mam jej bez liku :lol: ale takie juz porobilem niektore anchory. W kazdym badz razie juz sie na tym nie skupiam

Ad. 3 Wlasnie do konca sam nie wiem co targetuje moj serwis (oprocz tego co jest) choc nawoz czy nawozy to bardzo dobre pomysly

Ad. 5 Tak jak pisalem poprzednio jest to moja pierwsza stronka i jestem dosc zielony w php'cu dynamiczne podmienianie poprzez takie zmienne spawdza sie. A nie wiem jak to rozwiazac inaczej i czy to pomoze w pozycjonowaniu. Zrobilem jakis czas temu jeden z linkow na stronie /kompostowanie/kompostowanie.php ale googlebot raczej sie tam nie pokazal i nie zaindexowal w przeciwienstwie do pozostalych.

wszelkie uwag, porady, kawalki kodu i inne bardzo wskazane

Ad6 Dzieki za unanie dla poierwszej stronki

Co do kompostownika to chetnie sprzedam z jakims rabatem :)

Ad7 Fakt pracuje nad tym z tym. Probowalem uzyc gotowych skryptow np formmaila byJack's ale wysyla mi maila 2 lub 3 razy zamiast raz i nie potrafie znalezc bledu . Moze ktorys z forummowiczow ma jakies dobre rozwiazanie bez open relay ??

Ad 8 TRUE TRUE masz racje workin on that

Ad 9 i 11 Fakt myslalem o tym i mysle ze kiedys zajde rozwiazanie na jakis orginalniejszy pomysl na "codzienne ozywianie strony" moze jakies newsy

Ad 10 Uzylem JS bo nie potrafie inaczej - tak jak pisalem lamerka wystaje mi z butow takze w php. Nie bylo w zamysle ukrywac czegos przed botami. NAwet wolalbym sie pochwalic tym botom. Moze ktos ma pod reka pare linijek kodu php generujacego losowe teksty ?

Ad 12 tam mialy byc dodatkowe zdjecia po dwa na kompostownik Ale rozwiaze to inaczej tekst umiesze pod zdjeciami i basta :)

Ad 13 Mysle od tym od poczatku tyle ze nie mam na to pomyslu i troche czasu. Widzialem juz sporo takich obrazkow fajnie zrobionych. A ja chce aby to bylo cos unikatowego i zwiazanego z tematyka stronki, a nie kwiatki :P

Ad 14 Jeżu do wiosny to jeszcze troszke czasu jest mozesz spokojnie zimowac na www.kompostowniki.pl

I na koniec wielkie dzieki za stos cennych uwag. Moze inni tez maja do dorzucenia slowo lub dwa ??

Pozdrawiam

Chajd

Jezu (bez polskich znakow diakretycznych) piszesz do nas

z kompostownika??? Jak tam podlaczyles internet???

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Jezu (bez polskich znakow diakretycznych) piszesz do nas

z kompostownika??? Jak tam podlaczyles internet???

Sorki Jezu za użycie ż w twoim nicku w moim poprzednim poscie

nie chcialem Cie urazic :D

Pozdrawiam Chajd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności