Skocz do zawartości

Indeksowanie tagów / b. duża liczba używanych

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Przeglądałem posty archiwalne i chciałbym się upewnić czy to wciąż aktualne.

Czy warto zablokować indeksowanie tagów w wordpressie? I wyindeksować stare tagi? Przejrzałem swojego bloga i mam ponad 900 tagów (sic!), na początku twórczości bardzo na pałę je dodawałem. Czy warto wypieprzyć te rzadko używane i zostawić tylko te sensowne?

Ja robiłem dwa testy:

- witryna nr1: wywaliłem wszystkie tagi - jebło.

- witryna nr2 (zgred.pl): dałem noindex - nic sie nie stało i ładnie przełączyły się kanibalizacje oraz duplikacje. Polecam wariant NOINDEX

Aczkolwiek to kwestia tego czemu chcesz wywalić tagi bo moze tworzą fajne podstrony (co rzadko się zdarza), które dają dobry ruch. Jesli jednak jest kanibalizacja na słowakluczowe i DC to raczej poszedłbym w noindex.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Mam dość dużo treści i boję się, że tyle tagów niekorzystnie wpływa na pozycjonowanie mojej strony. Mam ponad 300 artykułów, wiec czy te wszystkie tagi, które są zaindeksowane nie przeszkadzają? Myślałem by je wyindeksować (BTW, YOAST czy inna wtyczka pozwoli mi zrobić to hurtem?).

Tagi nie dają mi fajnego ruchu wg Analitics.

Mówiąc o niekorzystnym wpłynie na pozycjonowanie miałem na myśli crawl budget.

6 godzin temu, majk.shue napisał:

Hmm, a dodanie tych stron przez Google Search Console jako "Chcesz szybko usunąć treści z wyszukiwarki Google?" zadziała tak samo jak noindex?

Nie, po prostu je wyindeksuje, a gdy robót znów trafi na stronę ponownie wrzuci do indeksu. Yoastem możesz nadać im atrybut noindex. 

CzechPranie.pl - usługi prania tapicerki meblowej i samochodowej.

CzechRolety.pl - szeroka oferta rolet, żaluzji i innych dekoracji okiennych.

czy lepiej wykluczyć z indexu tagi i kategorie - yoast - nowa witryna, chcę uniknąć kanibalizacji i duplikacji treści?

W dniu 28.03.2020 o 23:51, czechowsky napisał:

Yoastem możesz nadać im atrybut noindex. 

czy wykluczeniu z indexu kategorii i tagów zrobić przekierowanie do głównej strony?

53 minuty temu, renegat napisał:

czy lepiej wykluczyć z indexu tagi i kategorie - yoast - nowa witryna, chcę uniknąć kanibalizacji i duplikacji treści?

czy wykluczeniu z indexu kategorii i tagów zrobić przekierowanie do głównej strony?

To już zależy w jaki sposób budujesz stronę. Tagi i kategorie można wykorzystać na wiele różnych sposobów, i niekoniecznie muszą powielać się z frazami kluczowymi. Możesz zrobić z nich np. długi ogon.

źle dobrałem kategorie, bo powielają słowa kluczowe. w każdym razie trochę obawiam zmiany nazwy kategorii, bo mimo tej samej nazwy co słowo kluczowe, słowa kluczowe są bardzo dobrze zaindeksowane. czy mógłbyś mi podać przykładowy długi ogon dla kategorii. obecnie mam jedno słowo w kategorii. chciałbym to sprawdzić na stronie testowej. Jak się ma kwestia indeksowania kategorii do duplikacji  treści?

7 godzin temu, renegat napisał:

źle dobrałem kategorie, bo powielają słowa kluczowe. w każdym razie trochę obawiam zmiany nazwy kategorii, bo mimo tej samej nazwy co słowo kluczowe, słowa kluczowe są bardzo dobrze zaindeksowane. czy mógłbyś mi podać przykładowy długi ogon dla kategorii. obecnie mam jedno słowo w kategorii. chciałbym to sprawdzić na stronie testowej. Jak się ma kwestia indeksowania kategorii do duplikacji  treści?

Ciężko podać przykład nie znając branży. Ja na jednej ze swoich stron wykorzystuję w ten sposób:

strona.pl/pomysly/dania-miesne (pomysły zamiast kategorii, i razem z nazwą kategorii tworzą frazę kluczową). 

Więc sama fraza Dania Mięsne z dobrym tekstem nie powinna dublować frazy Pomysły na Dania Mięsne które mam na innej podstronie, a przynajmniej u mnie się to sprawdza bo jak wiadomo Google to jedna wielka zagadka. :)

"pomysł" ile dajesz słów w ogonie? Czy Twój kontent zawiera treści pod pomysł?

32 minuty temu, czechowsky napisał:

przynajmniej u mnie się to sprawdza bo jak wiadomo Google

testowałeś to jakoś? miałeś więcej wyświetleń na pomysł? ciekawy pomysł :). zastanawiam się jakby się sprawdziło u mnie. przetestuję wstępnie na stronie roboczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności