Skocz do zawartości

Najnowsza wersja mini.otwarty.pl - modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie: w jaki sposób mogę zwiększyć ilość znaków w opisie strony? Najchętniej zrobił bym to tak, by na stronie ze szczegółami można było wyświetlać co najmniej dwa razy tyle co teraz, a na listingu stron w podkategorii niech będzie tak jak teraz.

Czy jest na to jakas prosta recepta?

Wczoraj widziałem podobne pytanie odnośnie qlweba. Zastosowałem to w swoim katalogu i bardzo mi się podoba. Myślę, że wielu będzie zainteresowanych zwiększeniem ilości tekstu w stosunku do linków, prawda?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

• Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Poprobuj zwiekszyc rozmiar tablicy odpowiadajacej za wpisy, czyli tabela otwarty_wpisy komorka opis.

Pozniej trzebaby przeleciec pliki odpowiadajace za dodawanie wpisow czy czasem nie ma ograniczen co do ilosci znakow w formularzu.

Mysle, ze to nic trudnego ale trzeba chwile poszperac a ja chwilowo nie ma czasu.

pozdrawiam

Pawel

nie chce zakladac nowego tematu wiec tu:

witam, mam prosbe. moze mi ktos pomoc w takiej kwestii:

jak zwiekszyc opis w skrypcie mini? mam postawione dwa katalogi

https://www.katalog.mypenpals.info

https://www.katalog.e-angielski.com

i po pobraniu z meta opisu, czasami chcialbym aby byl dluzszy, niemniej skrypt automatycznie go skraca. przejrzalem pliki, ale nie widze nigdzie ogranicznika.

pkruk napisal iz mozna zmienic w bazie. sprawdzilem w phpmyadmin tabelka opis, jest tam cos 255 ale jak to zmienie na wiecej pokazuje mi blad skladni sql.

dzieki z gory

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

jak zwiekszyc opis w skrypcie mini?

W tabeli otwarty_wpisy pole ma typ varchar(255) czy jest możliwość wpisania jedynie 255 znaków (255 bajtów). Zmień typ pola na np: TEXT, dzięki czemu pole opisu będzie o rozmiarze do 65 535 bajtów. Różnica w ilości znaków jest ogromna i dzięki temu będzie można dać większy opis.

kcs_kataloog_info.gif - katalog stron KCS promocja stron - dodaj ciekawą stronę

pks-katalog.gif - katalog stron PKS interesujące strony - dodaj interesującą stronę

Najlepsze miejsce dla e-mieszkańca powiatu piaseczyńskiego to serwis e-piaseczno i okolice

MartinB, gdy próbuję przestawić pole Opis z wartości Varchar na Text, pokazuje mi się błąd:

#1170 - BLOB/TEXT column 'opis' used in key specification without a key length

Nie bardzo wiem, co można z tym zrobic?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Owszem pokazuje się błąd ponieważ pole opis jest indeksem. Jeżeli chciałbyś rozszerzyć pole opis musisz zdjąć index z pola opis:

ALTER TABLE 'otwarty_wpisy' DROP INDEX 'opis'

a potem dopiero zmienić typ tego pola na TEXT.

kcs_kataloog_info.gif - katalog stron KCS promocja stron - dodaj ciekawą stronę

pks-katalog.gif - katalog stron PKS interesujące strony - dodaj interesującą stronę

Najlepsze miejsce dla e-mieszkańca powiatu piaseczyńskiego to serwis e-piaseczno i okolice

Jak dobrze mieć Wiedzącego :-)

Martin, rozumiem, że mam wykonać takie małe zapytanie mysql i potem będę mógł zmienić pole z Varchar na text.

Czy, idąc dalej, po zamianie na pole opisowe mam przywrócić ten index? Skoro jest, to pewnie nie bez powodu. Czy jest jakieś proste zapytanie na ponowne stworzenie pola "opis" indeksem?

pozdrowienia

Owszem pokazuje się błąd ponieważ pole opis jest indeksem. Jeżeli chciałbyś rozszerzyć pole opis musisz zdjąć index z pola opis:

ALTER TABLE 'otwarty_wpisy' DROP INDEX 'opis'

a potem dopiero zmienić typ tego pola na TEXT.

Dzieki MartinB. Zmiany wprowadzone w najnowszej paczce :D i przetestowane. U mnie dziala :D

pozdrawiam

Pawel

A stawiał ktoś z was tę modyfikację na serwerze ddl2? Kurde, bo wersja podstawowa instaluje się bez problemu i śmiga, ale juz ta modyfikacja za groma nie chce się odpalic. Instalator krzyczy ze nie ma tabel, a je tworzy, a jak nie to, to znowu nie tworzy pliku konfiguracyjnego. A jak odpalam jeszcze raz, to wogole masakra :) Być może to przez to, ze nazwą serwera jest localhost. No ale dlaczego w takim razie wersja 1 beta działa, a ta modyfikacja się wogóle nie odpala ? ? ? Chmody oczywiście ustawione.

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

A stawiał ktoś z was tę modyfikację na serwerze ddl2? Kurde, bo wersja podstawowa instaluje się bez problemu i śmiga, ale juz ta modyfikacja za groma nie chce się odpalic. Instalator krzyczy ze nie ma tabel, a je tworzy, a jak nie to, to znowu nie tworzy pliku konfiguracyjnego. A jak odpalam jeszcze raz, to wogole masakra :) Być może to przez to, ze nazwą serwera jest localhost. No ale dlaczego w takim razie wersja 1 beta działa, a ta modyfikacja się wogóle nie odpala ? ? ? Chmody oczywiście ustawione.

Ja mialem problem z kolei z wersja 1 beta, ktora w ogole nie chciala sie u mnie za serwerze (platnym) zainstalowac. Dlaczego ta nie chce sie zainstalowac nie mam pojecia u mnie jak tez u innych widac problemow z instalacja nie bylo. DDL2 raczej do hostingow nawet na srednim poziomie to nie nalezy wiec moze tam cos nie dziala - okrojone php lub cos w tym stylu. Chociaz dziwne bo w sumie to nic w instalatorze oprocz dodania nowych, niezbednych tabel i zmiany chmodow z 777 na 755 nie bylo zmieniane.

pozdrawiam

Pawel

dzieki za odpowiedz. Szkoda trochę, bo ta wasza robota fajnie wygląda i musiałem zainstalowac jednak wersję 1.0. No ale moze wykombinuje cos na innym serwerze, to dam znac. pozdrawiam.

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

dzieki za odpowiedz. Szkoda trochę, bo ta wasza robota fajnie wygląda i musiałem zainstalowac jednak wersję 1.0. No ale moze wykombinuje cos na innym serwerze, to dam znac. pozdrawiam.

We wczesniejszych watkach masz napisane jak przerobic wersje 1 beta na nasza. Sprowadza sie to do dodania dwoch tabel i 4 nowych komorek do tabeli _wpisy oraz na zastapieniu wszystkich plikow :)

Nie powinno to zajac wiecej jak 10 min roboty, zwlaszcza jak postawiles nowy katalog i nie masz jeszcze wielu wpisow (w razie awarii)

pozdrawiam

Pawel

zrobiłem jak mówiłeś i działa wszystko z wyjątkiem jednej rzeczy. Token się nie wyświetla.

Wczęsniej też był błąd z jedną tabelą i wszystko się tworzyło, a ta jedna sierotka odpowiedzialna za wpisy nie. Ale wszedłem do phpmyadmin, wrzucilem zapytanie recznie z instalatora odnośnie tej tabeli i tez blada. Ale zrobilem modyfikację modyfikacji i już działa. hehe !!!

Pozostało mi tylko jeszcze pomęczyć ten token i bedzie juz git.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności