Skocz do zawartości

Kanibalizacja słów kluczowych?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam stronę w kilku wersjach językowych.

W dziale aktualności często podlinkowuję (w poszczególnych newsach) nazwę firmy pod stronę główną w danej wersji językowej, przykłady:

Wersja angileska: "NazwaFirmy" podlinkowana jest pod domena.com/en

Wersja polska: "NazwaFirmy" podlinkowana jest pod domena.com/pl

Standardowo praktykuje, że dana fraza zawsze powinna być podlinkowywana pod jedną wybraną tą samą podstronę, ale w tym przypadku wydaje się bez sensu, aby podlinkowywać "Nazwę firmy" zawsze pod jedną wybraną wersje językową (np. domena.com/en) i odsyłać użytkownika z wersji polskiej do angileskiej.

Czy wiecie jak google to rozumuje?

Chętnie projektuję strony internetowe dla MŚP.

Tworzenie stron www dla mikro firm.

Nie wiem jak to Google rozumie ale według oficjalnych informacji takie sprawy załatwia hreflang. Jeśli ktoś wpisze nazwę marki to powinien otrzymać podstronę dopasowaną do swojego języka. Nie wiem gdzie tutaj miałby być problem?

Pomijam fakt, że nie widzę zbyt dużego sensu linkowania z aktualności na stronie na nazwę marki ale może czegoś nie wiem lub nie rozumiem :)

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Jakaś tam coca cola czy inne duże firmy też mają różne url na te same słowa kluczowe z nazwą brandu. Nie sądzę, że to mogłoby świadczyć o słabości marki, złej jakości strony czy czymś innym negatywnym. Gdyby tak było to każda duża międzynarodowa marka miała taki problem.

Poza tym sam w sobie fakt istnienia 2 podstron na to samo słowo kluczowe nie jest problemem. Gorzej jeśli wyświetla się nie ta podstrona, którą chcesz lub nie ta podstrona, która byłaby wyżej w wynikach wyszukiwania. Ale w przypadku marki w rożnych krajach, po zastosowaniu hreflang tego problemu nie powinno być.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności