Skocz do zawartości

Jak Google indeksuje wyniki wyszukiwania?

czechowsky

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałem Was zapytać w jaki sposób Google indeksuje wyniki wyszukiwania z wewnętrznej wyszukiwarki na stronie? Czy tylko podąża po linkach gdzieś umieszczonych, czy sam robot potrafi jej użyć i zaindeksować jej wyniki? 

CzechPranie.pl - usługi prania tapicerki meblowej i samochodowej.

CzechRolety.pl - szeroka oferta rolet, żaluzji i innych dekoracji okiennych.

Jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy. Czy warto puścić stronę z dobrej jakości treścią wcześniej do indeksacji gdy niektóre podstrony są jeszcze w budowie? 

Chodzi konkretniej o to że mam spory blog z masą dobrej treści i w wolnych chwilach pracuję nad sklem na tej samej stronie, i po prostu zastanawiam się czy lepiej puścić część tej strony już teraz żeby zdobywała pozycje, a gdy sklep będzie gotowy po prostu opublikować nowe podstrony? Tym bardziej że ani struktura linków bloga ani samych wpisów się nie zmieni. 

4 godziny temu, czechowsky napisał:

chciałem Was zapytać w jaki sposób Google indeksuje wyniki wyszukiwania z wewnętrznej wyszukiwarki na stronie?

Indeksuje, ale w byt dużej skali może być to szkodliwe, wywołać np. kanibalizację dla ważnych podstron.

16 minut temu, czechowsky napisał:

Czy warto puścić stronę z dobrej jakości treścią wcześniej do indeksacji gdy niektóre podstrony są jeszcze w budowie? 

Tak warto, strona zacznie nabierać mocy. Wiek domeny to jeden z czynników rankingowych. Warto zaindeksować domenę z contentem zanim jeszcze jest wszystko gotowe tip top.

Godzinę temu, s_matysik napisał:

Indeksuje, ale w byt dużej skali może być to szkodliwe, wywołać np. kanibalizację dla ważnych podstron.

Tak warto, strona zacznie nabierać mocy. Wiek domeny to jeden z czynników rankingowych. Warto zaindeksować domenę z contentem zanim jeszcze jest wszystko gotowe tip top.

1. Czyli jak zrobię przekierowanie 301 z wyników wyszukiwania na daną podstronę to nie mam co się obawiać duplikacji? 

2. Czy Google indeksuje strony do których nie ma dostępu? Czyli np takich których nie ma w menu ani nie ma do nich żadnych odnośników? Oczywiście w przypadku gdy mapa XML nie jest zgłoszona. 

@czechowsky 

1. Jak będzie robił na bieżąco 301 to pomoże, ale jak bym sugerował dla wewnętrznej wyszukiwarki ustawić noindex, follow

2. Jeśli nie są w żaden sposób podlinkowane to teoretycznie nie powinien, możesz dla pewności ustawić na tych stronach noindex, nofollow

10 minut temu, s_matysik napisał:

@czechowsky 

1. Jak będzie robił na bieżąco 301 to pomoże, ale jak bym sugerował dla wewnętrznej wyszukiwarki ustawić noindex, follow

2. Jeśli nie są w żaden sposób podlinkowane to teoretycznie nie powinien, możesz dla pewności ustawić na tych stronach noindex, nofollow

Co do punktu 1 to planuję zrobić w ten sposób aby wyniki wyszukiwania kierowały na zrobioną przeze mnie stronę na której wrzucę swoją treść. No i na tą podstronę będzie przekierowanie 301 z wyszukiwarki oraz z linków z artykułów i innych podstron. Wtedy Google nie powinien trafić na link dynamiczny, dobrze rozumuję? 

11 godzin temu, s_matysik napisał:

@czechowsky ale jak będą porobione 301 to one nie będą rankowały, przekierowanego adresu nie da się pozycjonować

Same w sobie 301 nie, ale podstrony na które przekierują już tak. To właśnie te podstrony chciałbym pozycjonować. Chodzi mi tylko o to, aby Google nie zaindeksował tych dynamicznych linków z wyszukiwarki (których teoretycznie nie będzie bo będą 301 zrobione). :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności