Skocz do zawartości

Schema - areaServed

LinkGW

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Trochę się gubię w schema stąd prośba o pomoc.

Zacznę od tego że siedziba firmy jest w MiastoA i taki adres jest podany w schema @type LocalBusiness w adress

Mam stronę www dedykowaną (jestem w trakcie jej pozycjonowania) na MiastoB i chyba muszę dodatkowo dodać (do schema) obszar działalności MiastoB w areaServed aby zdobywać wyższe pozycje

Czy moje podejście jest prawidłowe?

Czy taki kod jak poniżej powinienem dodać do schema

"areaServed": [{
    "@type": "City",
    "name": "MiastoB",
    "sameAs": "https://pl.wikipedia.org/wiki/MiastoB"
  }]

Dzięki za info, mam problemy żeby to zrozumieć

Chętnie projektuję strony internetowe dla MŚP.

Tworzenie stron www dla mikro firm.

21 godzin temu, LinkGW napisał:

Trochę się gubię w schema stąd prośba o pomoc.

Wcale się nie dziwię, bo jest to "schema.org" wszystko dosyć pokręcone. IMHO "przerost formy nad treścią"  :wacko:
Sugeruje podpatrzeć jak ma konkurencja i zastosować analogicznie u siebie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Schema nie wpływa na pozycje.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@Mion Szukałem u konkurencji, ale nie znalazłem analogicznego przykładu. Konkurencja ma wprowadzone tylko siedzibę firmy w  adress (na moim przykładzie MiastoA) ale brak jest areaServed dla MiastoB

@zgred nie pomoże mi to w przypadku gdy zależy mi na MiastoB? Czyli pozostaje upychać nazwy miast w stopki i treść?

Chętnie projektuję strony internetowe dla MŚP.

Tworzenie stron www dla mikro firm.

Gdyby schema wpływało na pozycje to by się działo ;) To tylko informacja dla Google co zrobić z mapkami ;) i z mapkami mozesz kombinować.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ale co chcesz osiągnąć? Wyższe pozycje na pewno nie ale jak chcesz nauczyć Google co masz na stronie to warto :)

Nie da się. Można tylko pod mapki.

Zrozumcie wreszcie, że jak nie masz siedzimy w danym mieście to w mapce nie będziesz. No ileż można trąbić. Google promuje firmy lokalne i na podstawie NAPów uczy się skad jest firma. Fragmenty rozszerzone są informacją do analizy (owszem) ale tylko do pokazania co i jak. Natomiast wypozycjcnujesz tylko siedzibe z biurem w danej miejscowości. nie zdarzylo mi sie aby areaServed jakkolwiek dało mapke w innej wsi (aczkolwiek jeśli tam nie ma firm w ogóle mapka może się wydarzyć).

Chcesz mieć mapkę? Możesz założyć fejkową wizytówkę tylko z tym trzeba ostrożnie bo w przypadku bana na wizytówkę można stracić konto związane z emajlem. 

To już dostałes wszystkie odpowiedzi. Będziesz pod mapką.

Pozycjonowanie firmy bez siedziby to najwyraźniej nowy trend nie lokalny a mieszkalny, ciekawe jak nie "lokalnie" rozpatruje zapytania G.

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności