Skocz do zawartości

Pozycjonowanie domeny .io w Polsce

MarcinK123

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

obecna sytuacja zmusiła mnie do zapoznania się z handlem internetowym. Prowadzę aktualnie sklep zdrowa żywność, suplementy, kosmetyki i do tego poradnia dietetyczna. Wszystko fajnie szło ale się zastopowało. 

Konkrety. Mój sklep i gabinet i ja sam to uznana marka w regionie. Postanowiłem, że dodam tylko po nazwie sklepu końcówkę .io i wszędzie ją zamienię czyli(nie podam swojej domeny) np. zdrowie.io dodatkowo zakupiłem domenę zdrowieio.pl. Dodam, że moja nazwa się rymuje z .io i ładnie to wygląda i wymawia się, ale jest to typowo pospolite słowo jak właśnie zdrowie. A skrót .io pod nazwą dopiszę sobie np. i owo. Zarezerwowałem już sobie wolne loginy w socialmediach zdrowie.io. Nie jestem jakimś gigantem sprzedaży i zależy mi bardziej na obecnych klientach i ich znajomych ale też chciałbym mieć ruch ogólnopolski. 

Zanim właduję 5tyś na Wordpressa+Woocommers, 2 tyś w marketing(na początek) i 2 tyś w zmianę nazwy(dopisek .io) to chciałbym zapytać o opinię. 

Dodam, że strona będzie mieć max 100 produktów w tym usługi i moduł bloga a na Facebooku aktualnie jako sklep mam 2700 polubień z regionu i 170 opinii. Mogę zmienić nazwę właśnie dopisując tylko .io do nazwy na Facebooku aby starzy klienci wiedzieli o co chodzi a zyskiwać nowych i promować stronę. 

PS dodam tylko, że taki trick jest możliwy tylko z domeną .io z racji, że inne są niedostępne (.com, .pl) i praktycznie wiąże się to tylko z lekką modyfikacją nazwy/marki.

Dziękuję za opinie i rady. 

Mam wrazenie, ze opisales swoja historie, ale zapomniales zadac pytanie (albo ja juz dzis nie kojarze...). Domena bez roznicy, od siebie tylko dodam ze .io jest najczesciej wykorzystywana w branzy technologicznej, glownie software.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Godzinę temu, MarcinK123 napisał:

ja sam to uznana marka w regionie.

Godzinę temu, MarcinK123 napisał:

Zanim właduję 5tyś na Wordpressa+Woocommers, 2 tyś w marketing(na początek) i 2 tyś w zmianę nazwy(dopisek .io)

Jak dla mnie, prywatnie, te dwie wypowiedzi trochę się... nie grają ze sobą?

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Chodzi o to, że jako osoba znająca się na zdrowiu jestem niejako postrzegany jako autorytet (imię i nazwisko) a dodatkowa nazwa mojej firmy jest rozpoznawalna i lubiana i poważana. Mam dobre opinie. 

Czyli obecnie jest wszędzie(Facebook, Twitter, Instagram, mapy Google, wizytówki w internecie, papiery, banery, reklamy) : zdrowy 

A ma być wszędzie zmienione na zdrowy.io 

Wiem, że ta domena jest typowo dla aplikacji, innowacji, technologii ale w połączeniu z moją nazwą brzmi to super do wypowiedzenia i wygląda też dobrze, to taki domain hacking po polsku. Po drugie dobrze się składa bo moja grupa klientów docelowych to 20-45 lat i takich w 90% obsługuję. 

Czyli mogę działać, zrozumiałem bo .io tak samo się pozycjonuje jak .pl czyli super. 

Oby we wrześniu, październiku już to działało wszystko jak zaplanowałem sobie, trzeba się przygotować. 

PS nie zakładając nowego tematu. Czy są jakieś przeciwwskazania jeśli na prywatnym adresie @gmail dodam sobie komercyjną domenę do Search Console, AdWords, Analytics, TagManager ? Czy lepiej stworzyć sobie nowe konto na już istniejący adres email z domeną .io ? Chodzi też o prywatność moją osobistą i profesjonalność strony. 

Nie ma żadnych przeciwwskazań co do tego żebyś na prywatnym adresie Gmail dodał stronę do GSC, Analytics itd. Natomiast polecam oddzielać sprawy prywatne od firmowych żebyś nie miał w przyszłości bałaganu. Załóż najlepiej nowego Gmaila specjalnie pod biznes i używaj go właśnie w takich celach jakie wymieniłeś.

Agencja marketingowa OnRise - Pomagamy firmom pozyskiwać klientów oraz zwiększać sprzedaż za pomocą marketingu oraz reklamy internetowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności