Skocz do zawartości

Subdomeny w home.pl

j_t_r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może troche lamerskie, ale zapytam.

Konto w home.pl. Gdy tworzę katalog na serwerze to jest on niby dostępny spod adresu subdomeny:

katalog.domena.pl.

Po wywołaniu tego adresu w pasku adresu przeglądarki zamienia się on na postać:

katalog.domena.pl/katalog.

Nie ukrywam, że taka forma nie bardzo mi sie podoba (chodzi o ponowne dodanie nazwy katalogu po ukosniku).

Dopiero po ręcznym utworzeniu subdomeny z poziomu panelu domeny głównej, ta część po ukośniku się nie pojawia.

Czy jest jakiś sposób na to?

Wiele serwisów tak ma (np. ifotka, moblog), że zakładając konto od razu otrzymujemy adres typu login.serwis.pl, który nie zamienia się na login.serwis.pl/login. Jak to zrobić na home.pl?

I jeszcze pytanie do użytkowników hostujących się u innych operatorów (głównie nazwa.pl i i365) ponieważ nie mam możliwości tego sprawdzić: Czy tam dzieje się tak samo?

pozdrawiam,

Dostępne usługi -> domeny -> klik w nazwę konta -> opcja przekierowanie na podkatalog -> nazwa katalogu poprzedzona /.

Chyba nie o to chodzi. Ja bym chciał nie musieć modyfikować ręcznie każdej subdomeny. Powiedzmy, że na stronie jest skrypt php który tworzy katalogi dla klientów. Tym samym każdy klient dostaje swój adres klient.domena.pl. Problem w tym, że po jego wywołaniu przemieniany jest na klient.domena.pl/klient i to mi się nie podoba. Myślałem, że może komuś udało się temu zaradzić, może coś przy użyciu htaccess tylko to akurat czarna magia dla mnie.

pozdrawiam,

ale gdy masz domene skierowana nie na katalog a na główny poziom, mozesz wpisac jaka chcesz subdomene i nie dostaniesz tego czegos po /

wystarczy wiec skrypt, ktory dziala w katalogu glownym,

nie tworzysz subdomen z reki tylko np wpis "costam" w pliku wyswietlajacy zadana tresc w costam.domena.pl

zreszta - sprawdzilem wlasnie - domena moze tez byc skierowana na katalog, nie musi na glowny.

wtedy plik z wpisami "costam" umieszczasz w katalogu. wildcards jest tam wlaczone domyslnie

ale gdy masz domene skierowana nie na katalog a na główny poziom, mozesz wpisac jaka chcesz subdomene i nie dostaniesz tego czegos po /

Faktycznie. Dzięki za cenne (jak dla mnie) info.

Szkoda, że nie wpadłem na to rok temu - teraz czeka mnie gigantyczna przebudowa stronki :(

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności