Skocz do zawartości

Nowa strona na starej domenie + zachowanie SEO poprzedniej strony

apronko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam starą ponad 10-letnią stronę ("mojadomena.pl") a na niej kilkaset podstron z opisami produktów. Podstrony są zaindeksowane na wysokich pozycjach w Google.

Mam też nową stronę czekającą na publikację. Jest dużo prostsza bo liczy kilkanaście podstron. Taki był cel jej przygotowania - uproszczenie struktury.

Chcę teraz wstawić nową stronę w miejsce starej ("mojadomena.pl"). Chcę też zachować starą stronę pod innym adresem. Najlepiej w tej samej domenie (np. "stara.mojadomena.pl") ale to akurat nie jest warunek konieczny. 

Jest jeszcze jeden problem. Nowa i stara strona będą na różnych serwerach.

Jak zabrać się do tematu "podmiany" by nie stracić pozycjonowania?

Nie wiem czy dobrze opisałem ten problem. W razie potrzeby doprecyzuję co trzeba. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Andrzej 

Jeżeli podmieniasz stronę która ma kilkaset podstron na taką, która ma ich kilkanaście to i tak musisz się liczyć ze znaczącymi spadkami, szczególnie, że piszesz, że podstrony są zaindeksowane na wysokich pozycjach. Na Twoim miejscu nie zabierałbym się do tego samodzielnie. Poszukaj pomocy jakiegoś specjalisty ds. SEO. Bo tutaj też bez odpowiedniej analizy strony nikt nie przedstawi CI dokładnego planu jak to wykonać aby straty były jak najmniejsze. Zazwyczaj przy zmianie strony, która już jest na wysokich pozycjach zaleca się jak najmniejsze ingerowanie w jej strukturę. Uproszczenie struktury wykonywałbym raczej stopniowo a nie na raz, jeżeli jest rzeczywiście taka potrzeba.

Agencja marketingowa OnRise - Pomagamy firmom pozyskiwać klientów oraz zwiększać sprzedaż za pomocą marketingu oraz reklamy internetowej.

Z tego co opisujesz, chcesz zamienić siekierkę na kijek. Masz stronę, są pozycje i chcesz większość tego efektu zepsuć. Ewentualne przekierowania 301 na subdomenę są tym, czego szukasz. Zwróć jendak uwagę na duplikację treści pomiędzy stronami.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Dziękuję za podpowiedzi.

Stara strona to głównie produkty. Bardzo specjalistyczne, tzn. konkretny producent i model. Powiedzmy że 1/3 użytkowników trafia na stronę wyszukując te produkty.

Ale reszta "się nie zna" i szuka ogólnych haseł typu "systemy alarmowe". Widząc stronę wyglądającą jak sklep po prostu rezygnują. Poza tym wygląd starej strony trąci myszką i nie było możliwości rozwoju tego projektu. Stąd nowa strona z ogólną ofertą.

Zdaję sobie sprawę, że spadki będą.

Jedyne co do tej pory sam wymyśliłem to:

• najpierw przekierowanie 301 konkretnych podstron produktowych starej strony (nie całej strony) na nowy adres (np. "stara.mojadomena.pl")
  • podmiana nowej strony w miejsce starej strony przy czym reszta podstron (tych nieprzekierowanych) będą miały takie same adresy jak na starej stronie (np. "mojadomena.pl/systemy-alarmowe")

Czy to o to mniej więcej chodzi?

Czy fakt osobnego serwera dla każdej strony komplikuje sprawę?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności