Skocz do zawartości

Publikowanie informacji prasowych - kto pierwszy ten lepszy?

LinkGW

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Publikuję informacje prasowe na stronie firmowej, ale też rozsyłam je (tekst jest taki sam) do różnych wydawców.

Pytanie 1:

Czy jeśli wydawca szybko opublikuje w/w informacje prasową a google prędzej zindeksuje w/w informacje prasową na stronie wydawcy niż na mojej stronie firmowej, to własnie wydawca zdobywa content  a w oczach google ja spamuję?

Pytanie 2: 

Co w takim przypadku robić? Zaraz po publikacji newsa zgłaszać stronę do pobrania w GSC? Czy jest na to jakiś inny paten?

Pytanie 3:

Czy jest jakieś narzędzie, które sprawdza, którą treść google bierze jako oryginalną a które jako kopie?  Czasami (w zupełnie innych przypadkach) sprawdzam czy treści nie są już gdzieś w necie. 

https://smallseotools.com/plagiarism-checker/

Może znacie jakiś odpowiednik w/w narzędzia który rozwiązuje ten problem?

BTW. O dodawaniu linków kanonicznych przez wydawców nie ma mowy

Dzięki za wskazówki

Chętnie projektuję strony internetowe dla MŚP.

Tworzenie stron www dla mikro firm.

24 minuty temu, LinkGW napisał:

ale też rozsyłam je (tekst jest taki sam) do różnych wydawców.

Treść tutaj nie jest najistotniejsza a Tytuły - jak w tytule masz na początku podane źródło (nazwa firmy) to nie ma problemu.

to własnie wydawca zdobywa content  a w oczach google ja spamuję?

jak wyżej. Spamować możesz co najwyższej meta title - czyli jak w serpach początek meta title pojawi się kilka razy wygra ten kto silniejszy, treść jest oceniana później. Wiadomo jak wydawca ma lepszy profil linków niż ty to ona ma lepiej a nie ty.

którą treść google bierze jako oryginalną a które jako kopie?

Jak Google takiego czegoś nie oferuje to nie ma. Każde jest na zasadzie "lustereczko powiedz przecie ..."  

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

• 2 tygodnie później...

Co do pytania 3. 

W mojej ocenie Google patrzy conajmniej dwa czynniki. Data zaindeksowania oraz dane ze schema. Od lat w sumie panuje opinia o tym pierwszym, a ten drugi to wynik moich testów. 

Oczywiście mogę się mylić, ale jako wydawca portalu muzycznego powiem Ci, że mało która świadoma redakcja opublikuje prasówkę 1:1. Ja wymagam unikalnego lub informuje, że jeżeli zdecydujemy się opublikować to wrzucamy w kolejkę do edycji co wydłuży czas. 

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności