Skocz do zawartości

[startup] CMS Pod Zaplecze (CPZ) - lekki i funkcjonalny CMS sqlite

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nie wszystkie funkcje są dodane, ale jeśli chodzi o obsługę artykułów, komentarzy to nie ma żadnych problemów.

Myślę że już w nowym roku do WPis dojdzie zdalne konfigurowanie CMSów (już u siebie to testuję).

PS. Wrzuciłem przed chwilą do panelu prawie 70 templatek. Tak jak pisałem są generowane, więc różnie z ich wyglądem bywa :) Ale lepsze to niż nic ;) 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Wczoraj wrzuciłem aktualizację z nową funkcją dla templatek (nie zmieniałem wersji, ale aktualizacja będzie na dniach z nowym numerkiem wersji):

https://cpz.doku.pisz.pl/doku.php?id=start:templatki:layout_opcje.php

Jest to funkcja, dzięki której można utworzyć wiele plików index.php (pod zdefiniowanymi nazwami) , dzięki temu można na przykład dla strony głównej użyć innego index.php, dla strony paginacji innego i jeszcze innego dla strony artykułu. Wszystko zostało opisane pod powyższym linkiem, a gdyby było coś niejasne proszę śmiało pisać.

Wygląda na to, że z system templatek w CPZ zrobił się nam już niezłym kombajnem, w którym można bardzo dużo różnych rzeczy osiągnąć bez zbytniego kombinowania. Gdybym nie tworzył na bieżąco dokumentacji sam już bym się w tym wszystkim nie połapał :)

Zapraszam do kupowania licencji, jeszcze jest po 2 złote, ale już za niedługo pewnie będzie zmiana ceny.

A ostatnio taką zapleczówkę zrobiłem na tym cmsie:

https://zennow.site

Będzie wchodziło to w skład nowego pakietu na dodawarka.i4a.pl :) 

• 2 miesiące temu...

Ostatnio wrzuciłem aktualizację CMSa, kilka rzeczy zostało poprawionych, doszedł też nowy plugin formularza kontaktowego.

@MaxPan dał pomysł, żeby przygotować w jakiś sposób dla użytkownika możliwość szybkiego postawienia stron różnego typu bez grzebania w kodzie templatek i manipulowania custom fields i formatami wpisu. I takie coś za jakiś czas będzie dostępne. Będzie można sobie jednym kliknięciem postawić na CMSie strony różnego typu. Będzie to zrealizowane na zasadzie eksportu/importu ustawień z łatwym zarządzaniem/wybieraniem.

Ciężko powiedzieć kiedy taka opcja będzie dostępna, ale na pewno będzie jeśli los da :) 

• Like 3

• 7 miesięcy temu...

Kończę właśnie aktualizację, w której wprowadzone będzie między innymi rozszerzenie możliwości tworzenia szablonów (będzie można używać dodatkowych "zmiennych"). Zostanie też wprowadzona możliwość wyłączania konkretnych artykułów/stron z linktak (taka podstrona nie będzie prezentowała linków z systemu, a plik eksportu nie będzie zawierał takiej strony).

Inna z ważniejszych opcji to możliwość ukrywania linków przed botami (będzie to definiowane po user agencie).

To o czym pisałem w poprzednim poście w kwietniu (mam wrażenie, że pisałem to miesiąc temu :) )  nie porzuciłem. Będę nad tym pracował.

Oprócz tego sporo optymalizacji jest, więc powinno to jeszcze lżej pracować :)

• 3 miesiące temu...

Jest aktualizacja do wersji 2.2.6.

O zmianach można poczytać w dokumentacji (zmiany z 1 kwietnia, ale bez żartów :) ):

http://cpz.doku.pisz.pl/doku.php?id=start&do=recent

Doszedł przy okazji nowy plugin PDF, można do artykułu/strony wrzucać np. uproszczoną wersję w formacie PDF. Wszystko jest opisane w dokumentacji.

• Like 2

CMS nie ma automatycznych aktualizacji, trzeba kliknąć w "Sprawdź aktualizacje".

Ogólnie samo zaktualizowanie bez wprowadzania zmian na stronie niewiele da, bo to są zmiany, które można wykorzystać przy budowaniu / edycji strony / templatki. Więc i tak w panel trzeba wejść :) 

PS. Dodam do WPisu aktualizacje tego CMSa, bo chyba tej opcji nie podpiąłem jeszcze.

Edytowane przez okazwłoka
  • Like 1

• 6 miesięcy temu...

Jest dostępna wersja 2.2.7, jest tam sporo sporo zmian zrobionych, przede wszystkim dodana została możliwość niemal dowolnego ustawienia sobie permalinków, do teraz cms był pod tym względem mocno ograniczony.

Zmiana spora, więc jeśli ktoś nie potrzebuje aktualizacji, to można to pominąć, tym bardziej, że aktualizacja w niektórych przypadkach może zmienić URL opublikowanej strony/kategorii (na artykuły nie wpłynie) - może się tak stać np. gdy "SEF" strony lub kategorii pokryje się z SEF artykułu.

Został też przygotowany nowy instalator przy okazji.

Od następnej wersji będzie wprowadzony changelog, bo tego brakuje.

No i będę chciał przygotować 3 porządne templatki, żeby nie trzeba było się wstydzić strony :D 

Edytowane przez okazwłoka
  • Like 1
  • Thanks 1