Skocz do zawartości

css/background/png/ie

tsering

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zapewne wielu z Was spodziewa się pytania, które przerabine było już

niejednokrotnie i niejednokrotnie u licznych wywoływało tylko nerwowe tiki.

Otóż natknąłem się na zupełnie inny problem, który znanymi mi sposobami w

żaden sposób nie mogę rozwiązać, a odpowiedzi nie mogę jakoś się doszukać.

Mianowiecie, stosując w arkuszach stylów background w formacie PNG tylko IE

odwala fochy - obraz rozciąga się wraz z ustaleniem wymiarów dla konkretnego

diva, tzn. w nowoczesnych przeglądarkach nie mają znaczenia wymiary diva, a

obraz i tak pozostaje w swoim oryginalnym wymiarze. Nadmienię, że problem

nie występuje w innych formatach obrazu.

Jakieś pomysły? Z góry dziękuję, za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,

tsering

Tak, tak, wiem. W zasadzie z przezroczystością sobie poradziłem (w pocie czoła, ale poradziłem), natomiast nadal stoję w miejscu i nie mogę przebrnąć przez to automatyczne rozciąganie PNG`a do wymiarów diva. Jak zwykle IE zachowuje się... eh, szkoda gadać!

Tak, tak, wiem. W zasadzie z przezroczystością sobie poradziłem (w pocie czoła, ale poradziłem), natomiast nadal stoję w miejscu i nie mogę przebrnąć przez to automatyczne rozciąganie PNG`a do wymiarów diva. Jak zwykle IE zachowuje się... eh, szkoda gadać!

Ja szczerze mowiac nie znalazlam zadnych odpowiedzi na to jak zrobic w CSSie PNG stosujac wszelkie mozliwe latki pod IE zeby nie pokazywalo tego ohydnego niebieskawego koloru wokol grafiki lub na grafice.

Tak tez jak mniemam CSS i PNG to dead end dla IE. ;)

pozdrawiam,

Ewa

Ja szczerze mowiac nie znalazlam zadnych odpowiedzi na to jak zrobic w CSSie PNG stosujac wszelkie mozliwe latki pod IE zeby nie pokazywalo tego ohydnego niebieskawego koloru wokol grafiki lub na grafice.

Tak tez jak mniemam CSS i PNG to dead end dla IE. :)

Istnieje taki skrypcik, który moim zdaniem doskonale eliminuje tą przypadłość, ale niestety pojawił się kolejny problem, który opisalem już w tym poście. Oczywiście jeśli posiadasz DIV`y w rozmiarach PNG`a, nie powinno to stanowić większego problemu. Kolejna sprawa - do IMG w html musi być dodatkowy skrypt, np. pngfix itp. Tutaj możesz zobaczyć to, o czym powyżej. Możesz też poeksperymentować, bo co dwie głowy, to nie jedna :P

Tak tez jak mniemam CSS i PNG to dead end dla IE. :)

Istnieje taki skrypcik, który moim zdaniem doskonale eliminuje tą przypadłość, ale niestety pojawił się kolejny problem, który opisalem już w tym poście. Oczywiście jeśli posiadasz DIV`y w rozmiarach PNG`a, nie powinno to stanowić większego problemu. Kolejną sprawa - do IMG w html musi być dodatkowy skrypt, np. pngfix itp. Tutaj możesz zobaczyć to, o czym powyżej. Możesz też poeksperymentować, bo co dwie głowy, to nie jedna :P

Istnieje taki skrypcik, który moim zdaniem doskonale eliminuje tą przypadłość, ale niestety pojawił się kolejny problem, który opisalem już w tym poście. Oczywiście jeśli posiadasz DIV`y w rozmiarach PNG`a, nie powinno to stanowić większego problemu. Kolejna sprawa - do IMG w html musi być dodatkowy skrypt, np. pngfix itp. Tutaj możesz zobaczyć to, o czym powyżej. Możesz też poeksperymentować, bo co dwie głowy, to nie jedna :P

Dobrze a czy testowales to przy wrzuceniu stylow do osobnego liku CSS?

pozdrawiam,

L.

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

W sumie odpowiadam po latach !!! ale natrafiłem ostatnio na ten problem.

Używam tego skryptu (https://www.alistapart.com/articles/dynatext/) do wstawiania specjalnych czcionek. Działa to tak, że javascript wywołuje PHP, który mu generuje właściwe obrazki - niestety w PNG.

W IE6 wygenerowane obrazki miały dziwaczne rozmiary.

Tam jest taki fragment skryptu, który tworzy obrazek:

var image = document.createElement("img");
			image.className = "replacement";
			image.alt = tokens[k];
			image.src = url;

Po takim stworzeniu pod IE6 pola image.width i image.height w przeciwieństwie do pozostałych przeglądarek mają wartość 0.

Po wielu podejściach zrobiłem tak:

image.onload = getWidthAndHeight;

a funkcja getWidthAndHeight() wygląda tak:

function getWidthAndHeight() {
this.width = this.width;
this.height = this.height;
return true;
}

Czyli niby nic nie robi, ale PNG mają prawidłowe rozmiary :pytajnik:

Zresztą kliknięcie na właściwości obrazka też powoduje załadowanie prawidłowych rozmiarów (a związku nie widać) :D

Możliwe, że IE6 zna prawidłowe wymiary PNG dopiero po jego załadowaniu do cache i dlatego się coś sypie. Nie wiem, w każdym razie u mnie ten trik z ponownym podstawieniem wymiarów po załadowaniu obrazka się sprawdza B)

ps. niech ta przeglądarka już zniknie z rynku ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności